Hamen (Fraktefartøy 1949)

Hamen ble bygget som «Pompey Power» i England i 1949 for å frakte kull fra gruver i nord-England til et kraftverk i Portsmouth, sammen med søsterskipet «Pompey Light» og andre lignende «colliers». «Pompey Power»og ”Pompey Light» var bestilt hos S. P. Austin & Sons Ltd. i Sunderland av ”The Lord Mayor, Aldermen and Citizens of the city of Portsmouth”. Like etter levering ble elektrisitetsverkene nasjonalisert og skipene overtatt av British Electricity Authority.

Hamen
Hamen (1949).png
Hamen
Kjennesignal JXKZ
Egennavn: Hamen
Andre navn: Pompey Power, Tandik
Båttype Fraktefartøy
Lengde 242´ fot
Bruttotonnasje 1364
Byggeår 1949
Båtbygger: S. P. Austin & Sons Ltd
Motortype Wichman 9acat dieselmotor


Ifølge verkstedet var disse to skipene blant ”the finest colliers afloat”. De hadde moderne utstyr og innredning, blant annet elektriske vinsjer og lysstoffrør. Selv om dieselmotoren var vanlig i 1949, ble de likevel bygget med dampmaskin og kullfyrt kjel. Besetningen var på opptil 23 mann.

I 1960 ble et nytt oljefyrt kraftverk satt i drift i Portsmouth, og «Pompey Power» ble overflødig. Tandberg & Møinichen i Drammen kjøpte «Pompey Power» og ga det navnet «Tandik». «Tandik» gikk i Nordsjø- og Østersjøfart et par års tid, men var et gammelt skip og det var blant annet vanskelig å skaffe dampmaskinister.

Hans Utkilen i Bergen kjøpte skipet i 1962 og ga det navnet «Hamen», samtidig som han erstattet dampmaskinen med en 9-sylindret norskbygget Wichmann 9acat dieselmotor. I dag er denne motoren et teknisk kulturminne i seg selv. Uten denne maskinen hadde nok HAMEN vært hugget i løpet av 80-tallet, slik som det skjedde med de skipene som beholdt dampmaskinen for lenge.

Som HAMEN fraktet skipet kull, malm, rujern, trelast og stykkgods i en meget variert fart. Fartsområdet kunne strekke seg helt fra Frankrike til Murmansk. Da HAMEN gikk i opplag i 1985, var det som eldste skip i den norske utenriksflåten. HAMEN er i dag et svært sjeldent skip, har høy alder i skipsteknisk sammenheng, og kan på en levende måte illustrere de sosiale, bo- og arbeidsmessige forhold om bord i skipene fra Norges storhetstid som sjøfartsnasjon.

Skipet representerer en tidsepoke i Norsk sjøfartshistorie det er bevart lite av og er et helt naturlig tilskudd i Norsk Forening for Fartøyvern.

Dagens eiere er Stiftelsen Hamen. Intensjon og visjon er at man i et autentisk miljø kan foretelle om norske sjøfolks arbeid og levekår i europeisk og oversjøisk utenriksfart, deres innsats i norsk utenriksfart gjennom mer enn 150 år, om utenriksfarten og om maritim historie generelt.

Kilder og litteratur

  • Informasjon fra eier via Forbundet KYSTEN.