Hans Angel Olsen

Hans Angel Olsen (født 12. april 1907 på Seljestad i Harstad, død 13. november 1975) var skipsfører, reder og dekorert krigshelt fra andre verdenskrig. Foreldre: Alvilde og Anton Olsen. Han mistet sin kone og datter fra første ekteskap og giftet seg siden med Ingrid Strøm, Harstad, (1919-1989.) De er gravlagt ved Ris kirkegård i Oslo.

Hans Angel Olsen - Sjøkaptein og rederen fra Harstad som ble krigshelt.
Foto: Utlånt fra Harstad Tidendes arkiv
Fra en kongelig mottakelse i London der kong Haakon delte ut hedersbevisninger til norske sjøfolk. Hans Angel Olsen nr. 2 fra v. i første rekke. Han ble tildelt Krigskorset med sverd. Til sammen var det 19 sjøfolk som fikk denne utmerkelsen for spesiell ærefull innsats under krigen.
Hans Angel Olsen og fru Ingrid er gravlagt ved Ris kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Angel Olsen vokste opp i Indre Fjordgate i Harstad sammen med en søskenflokk på åtte og fikk tidlig interesse for sjøfart. Han tok styrmannsskolen som 21-åring, og skipperskolen to år etter. Som 27-åring var han kaptein på Olsen & Uglestads første oljetanker. Som sjøkaptein i Nortraship gjorde han flere heltedåder som kvalifiserte til den høyeste krigsutmerkelse: Krigskorset. I 1946 startet han sitt eget rederi.

Kapteinen som ikke forlot sitt synkende skip

Under krigen var Hans Angel Olsen kaptein på «Cetus» av Bergen og var med i «Jarvis Bay-konvoien» i Atlanterhavet da tyskerne gikk til angrep og senket nesten alle skip i Midt-Atlanteren. Angel Olsen var blant de heldige som manøvrerte seg inn til England etter tolv døgn som skyteskive for tyske granater og torpedoer.

I 1941 ble Angel Olsen kalt til London som kaptein på 7000-tonneren «Bur». Første tur gikk til Sør-Afrika uten vanskeligheter. Returen i mars ble derimot svært dramatisk. Da ble konvoien angrepet av en tysk styrke med slagkrysseren «Scharnhorst» i spissen, og nesten hele konvoien ble tilintetgjort. Resten berget seg inn til Azorene. Der fikk Angel Olsen i oppdrag å lede 5-6 fartøyer som skulle hjelpe 12 andre skip å nå Cardiff. 13. mai befant konvoien seg i Irskesjøen der den ble angrepet av stupbombefly og påført fatale skader. Marineledelsen ga da ordre om at alle synkeferdige skip skulle evakueres. I strid med ordre klarte Hans Angel Olsen med personlig innsats å tette hull i skroget med sand og sement slik at fartøyet holdt seg flytende. Deretter førte han båten gjennom minebeltet utenfor Fishgard i Wales og reddet skip og last, som besto av 7000 tonn mangan.

For denne bragden ble Angel Olsen invitert til samtaler med kong Haakon VII i London og aksepterte et tilbud om å bli inspektør for Nortraship. Stillingen medførte mange spesielle arbeidsoppgaver – som da osloskipet «Bestum» ble bombeskadet utenfor Harwich og sto fast i en sandbanke med bare overbygningen over vann. Her gjennomførte Angel Olsen en redningsplan. Med 23 mann i en hvalbåt med grabber for å få ut lasten, klarte de i løpet av 22 døgn å berge lasten – under daglige flyangrep. Skroget ble også tettet slik at båten kunne slepes til land. For disse bragdene ble både Angel Olsen og mannskapet fyrstelig belønnet av den engelske krigsassuranse.

Senere førte han den nybygde, statseide «Kronprinsen» over Atlanteren. Også denne gangen ble han utsatt for bombing og fatale skader på skipet som bare holdt seg flytende på grunn av vanntette skott. Marinen beordret alle i livbåtene, men kaptein Angel Olsen ble likevel stående om bord. Og dette skulle bli hans største bragd under krigen. Etter seks døgn ble båten tauet inn til Nova Scotia.

Da krigen var slutt, hadde han heltestatus, og bergingspengene hadde gjort ham til en velholden mann. Som sådan startet han H. Angel Olsen Rederi og kjøpte først den nå reparerte «Kronprinsen». Rederiet holdt til i Oslo og i hjembyen Harstad hvor han hadde kontor i eget bygg reist 1955, også betegnet som «Strømbygget» i Sverres gate 2.

I tillegg til rederivirksomheten investerte han i hotell- og verksteddrift i Harstad og Bogen/Narvik.

I 1958 forærte han et skoleskip til Sør-Troms yrkesskole i Harstadbotn.

H. Angel Olsen Rederis flåte på 1950-tallet

  • «Angelo» 13.000 tonn
  • «Arena 10.000 tonn
  • «Angeline» 18.000 tonn
  • «Angela» 4.650 tonn
  • «Havkong» 15.075 tonn
  • «Angelus» 19.600 tonn

Hederstegn

  • St. Olavs Orden
  • Krigskorset med sverd
  • Personlig heder fra Nortraship, statsminister Churchill, kronprins Olav og kong Haakon VII.

Kilder