Narvik
Narvik (nordsamisk: Áhkánjárga), fra 1887 til 1901 kjent som Victoriahavn, er administrasjonssenteret i Narvik kommune og en viktig havneby. Byen har 14 324 (2015) innbyggere og ligger på sørsiden av Ofotfjorden, ytterst på halvøya mellom munningen av Beisfjorden og Rombaken, Ofotfjordens forlengelse mot øst. Tettstedet er vokst opp rundt endepunktet for Ofotbanen med LKABs store anlegg for utskiping av jernmalmen fra gruvene i Kiruna.
Narvik er den tredje største by og kommune i Nordland – og Nord-Norges syvende største by og kommune – etter folketall. Tidligere var Narvik kjøpstad, tildelt i 1901.
Havna er isfri hele året, og siden Ofotbanen åpnet i 1902, har byen vært viktigste utskipingshavn for jernmalm fra Kiruna i Sverige. Den store malmkaien ble planlagt av Ole Wilhelm Lund, som også var sentralt i byggingen av blant annet Ofotbanen. Byggingen av Ofotbanen krevde mange arbeidsfolk, og særlig de svenske rallarene blir husket - Narvik er kjent som «rallarbyen», noe som blant annet markeres ved den årlige Vinterfestuka. I Narviks historie har Steinar Aas påvist at Narvik har vært en typisk nettverksby, med sterkere relasjoner til utenlandske byer som Kiruna, Rotterdam og Ruhr-byene enn det nære omlandet.
Den betydningsfulle havna var årsaken til at byen var et viktig mål for tyskerne under angrepet på Norge 1940, og til at de allierte satte mye inn på å gjenerobre byen. Etter det to måneder lange slaget om Narvik lå store deler av byen i ruiner.
Narvik er en skoleby og liker å kalle seg «teknologihovedstad» i landsdelen, særlig etter at Narvik tekniske skole ble opprettet i 1955 og som lenge var landsdelens fremste tekniske læreinstitusjon. Byen har en rekke videregående skoler, og er også universitetsby fra 1. januar 2016 etter at Høgskolen i Narvik ble en del av UiT - Norges arktiske universitet.
Men kommunen har en nedgang i folketallet på omkring 2 % per tiår. Fra 1976 til 2017 hadde byen en regional flyplass på Framnes, 2 km fra sentrum. Vegstrekningen til stamruteflyplassen på Evenes er 57 km, etter at Hålogalandsbrua åpnet i 2018. Den krysser Rombaken mellom Karistranda, 2,2 kilometer nordøst for Narvik sentrum, og Øyjord, ti kilometer sør for Bjerkvik.
Galleri
- Oversiktsbilde, sett mot nordvest.Foto: Pål Giørtz (2024).
- Utskipningshavna og deler av byen tidlig på 1950-tallet.Foto: Nasjonalbiblioteket (1952-1954).
Kilder og litteratur
- Narvik på Wikipedia på bokmål og riksmål.
- Narvik i Store norske leksikon.