LKAB

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utskipsanlegget sett ut mot Ofotfjorden og med deler av den omkringliggende byen.
Foto: Pål Giørtz (2024).
Utskipningshavnen på 1950-tallet.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1954).

LKAB, egentlig Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag er et svensk statseid gruveselskap som ble grunnlagt i 1890. Selskapet er den største jernmalmprodusenten i Europa. Selskapet har hovedkontor i Luleå og driver gruver og foredlingsverk i Kiruna og Malmberget, samt pelletsverk i Svappavaara. Malmen eksporteres til Narvik via Ofotbanen og til Luleå, hvor LKAB har lasteanlegg og lager. I 2023 hadde selskapet en omstening på nærmere 43 milliarder svenske kroner og hadde rundt 5200 ansatte fordelt på 12 ulike land, i første rekke i Sverige og Storbritannia, men også i andre europeiske land, herunder Norge samt i Asia og Nord-Amerika.

Betydning for Norge

Selskapet fikk en viktig betydning for Norge og norsk lokalhistorie da det bestemte å etablere en isfri utskipningshavn på stedet som da ble kalt Victoriahavn, i dag Narvik og sammen med Norge bygge Ofotbanen derfra via Kiruna til selskapets andre, men ikke isfrie utskipsninghavn i Luleå.

Det store malmtransporten for et krigsviktig råstoff som jernmalm gjorde Narvik til et viktig krigsmål under andre verdenskrig og det ble under slaget om Narvik i 1940 utkjempet harde kamper om byen og området, og la store deler av byen i ruiner.

Narvik er vokst opp rundt Ofotbanens endepunkt med LKABs store anlegg for utskiping av jernmalmen fra selskapets gruver i Kiruna.

Historie

Ofotbanen

Utdypende artikkel: Ofotbanen

Anleggsarbeidene med Ofotbanen skapte en meget stor anleggsvirksomhet i hele området, både med den betydingen det fikk for sysselsettingen lokalt, men også hvordan omreisende anleggsarbeidere («rallare») preget området. På norsk side er jernbanelinjen 41,9 km lang og går fra utskipningshavnen i Narvik og til riksgrensen mot Sverige ved Vassijaure. Linjen fortsetter på svensk side med navnet Malmbanan, og går til Luleå ved Bottenviken og er direkte knyttet til det svenske jernbanenettet. Banen ble satt i drift 15. november 1902, og offisielt åpnet av kong Oscar II 14. juli 1903. I 1923 ble banen elektrifisert.

Ressurser på norsk side

Representasjonsboligen Bromsgård i Kongens gate 63 i Narvik.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1947-1949).

Arkitekter for jernbanelinjen på norsk side var jernbanearkitektene Paul Due og sønnen Paul Armin Due.

Traséen ble stukket ut av Ole Wilhelm Lund som også sto for den betydelige oppgaven å anlegge selve utskipingshavnen. Lund var LKABs offisielle representant og bodde i Bromsgård fram til sin død i 1915.

Anleggsbyen i Rombaksbotn

Utdypende artikler: Rombaksbotn og Svarta Bjørn

Fram til åpningen var det hektisk aktivitet der flere tusen rallare (anleggsarbeidere) arbeidet hardt i fjellene for å fullføre jernbanen. Rundt år 1900 bodde det omkring 500 i Rombaksbotn, der det tidligere bare var to gårdsbruk. I Rombaksbotn var det flere handelsmenn, hoteller, serveringssteder, og flere spesialiserte yrker inkludert en fotograf. Det var to politimenn og eget arrestlokale. Da anleggstiden var over, ble Rombaksbotn igjen avfolket, noen bygninger ble flyttet til Narvik, flere bygninger brant ned.

Ofotbanen i dag

Malmtog i Narvik en kald desemberdag.
Foto: Pål Giørtz (2017).

Det går idag malmtog hele året og hele døgnet på banen, og godstrafikken på Ofotbanen er større enn på alle andre linjer i Norge tilsammen, og utgjorde i 2016 rundt 2/3 av all godstrafikk i Norge (20 504 tonn av totalt 32 728 tonn). Malmtogene kan gå tomme i retur, men kan også ha med olivin i retur til jernindustrien i Norrbotten.

Slaget om Narvik 1940

Utdypende artikkel: Slaget om Narvik

Både de allierte og Tyskland kjøpte malm til krigsindustrien fra det nøytrale Sverige, og havna ble derfor tillagt stor strategisk betydning. Den 8. april 1940 la britene miner i Vestfjorden for å stoppe malmtransportene. Dette var et brudd på Norges nøytralitet. Fra tysk side ble mineleggingen brukt som påskudd fra angrepet som ble iverksatt 9. april.

Slaget endte da de allierte styrkene trakk seg tilbake den 8. juni samme år og den norske 6. Divisjon kapitulerte.

LKAB overtatt av staten

Selskapet var de første årene privateid, men allerede fra 1907 ble eierskapet til LKAB delt mellom den svenske staten og det private selskapet Gränges med en halvpart hver. Fra 1957 overtok den svenske staten aksjemajoriteten og i 1976 kjøpte staten opp alle aksjene i selskapet og har siden vært eneeier.

I rekordåret 1974 produserte selskapet 30 millioner tonn jernmalm, største årlige produksjon. De viktigste markedene er i Europas, men selskaper selger også jernmalm til Nord-Afrika, USA, Midtøsten og Asia. I 1989 opprettet selskapet datterselskapet Minelco som produserer og markedsfører industrimaterialer.

Kilder


Koordinater: 68.43070° N 17.39423° Ø