Heggedal sokn

Heggedal sokn i Asker er et kirkesokn i Den norske kirke. I Heggedal sokn er kirkebygget Heggedal kirke. Heggedal sokn ble opprettet 1. januar 1997 etter deling av Østenstad sokn.

Heggedal kirke.
Foto: Karl Braanaas (2006).

Oppstart

Heggedal vel begynte arbeidet med å få bygd et kapell i Heggedal i 1914. Hele Asker kommune (før kommuneutvidelsen i 2020) var i 1914 ett sokn med grenser som samsvarte med kommunens. Slik hadde det vært siden Bærum ble skilt ut som eget sokn 1. januar 1894. Asker kirke var da soknets eneste kirkebygg. På denne tiden var tettstedene med høyest befolkning Vollen og Heggedal, mens dagens Asker sentrum var lite bebygd og ble betegnet som en «husklynge på landet».

Da Heggedal kirke ble innviet 12. april 1931, ble betegnelsen kapell benyttet om bygget. Et kapell er et vigslet kirkehus som kan fungere som kirke for en del av et sogn, men som ikke er en soknekirke. Området rundt kirken ble kalt kapelldistrikt og Asker kirke forble områdets soknekirke. Etter at Heggedal kapell var reist, fikk området et eget menighetsråd – slik datidens kirkelov tillot, men området var fremdeles en del av Asker sokn. Om vi ser bort fra utskillelsen av Bærum, var Holmen det første soknet som ble skilt ut fra Asker sokn. Holmen kirke sto ferdig i 1965.

Tidlig på 1960-tallet begynte et arbeid for få en kirke ved fjorden – det som senere skulle bli Østenstad kirke. Gisle og Vettre kirkelag ble stiftet 26. mai 1961 med dette for øye. Kommunikasjon til Asker var dårlig utbygd,og det var over 10 km å gå til Asker kirke. Da var Blakstad bedehus som var reist av Indremisjonen i 1892 nærmere. Siden krigens dager var det vanlig at en av Askers prester talte ved møte her hver tredje søndag i måneden. Kirkelaget bevirket at møtene etterhvert ble erstattet med gudstjeneste på bedehuset. Siden begynnelsen av 1970-tallet ble gudstjeneste flyttet til Velferdsbygget ved Blakstad sykehus.

Kirkebokføringsdistrikt

1. januar 1972 ble Heggedal/Østenstad eget kirkebokføringsdistrikt med to prestekontorer – ett ved presteboligen i Heggedal og ett ved Blakstad sykehus. Alle kirkelige handlinger som barnedåp, nattverd, konfirmasjon og brudevielser kunne foretas i interimkirken på Blakstad og i kapellet i Heggedal.

1. februar 1975 ble den nye Heggedal-Østenstad menighet skilt ut fra Asker og Thor Wagle ble tilsatt som første sokneprest 9. februar 1975. På grunn av at Heggedal kapell lå innenfor soknets grenser kunne soknet opprettes siden kirkeloven krevde at ethvert sokn må ha et vigslet gudshus ved opprettelsen.

Østenstad kirke

Vedtak om bygging av Østenstad kirke skjedde i Asker kommunestyre 31. august 1976 og 23. mars 1980 kunne den nye kirken innvies. Heggedal forble da et kapelldistrikt under Heggedal/Østenstad menighet mot tidligere Asker menighet. Ved opprettelsen av det nye soknet bortfalt et eget menighetsråd for Heggedal, men menighetsrådet opprettet etter hvert et menighetsutvalg for Heggedalsområdet (ca. 1983?). Utvalget fikk mange henvendelser om at ordet kapell ofte ble forbundet med et gravkapell og at mange ønsket at Heggedal kapell skulle betegnes som kirke og denne betegnelsen ble tatt i bruk.

1. januar 1997 ble Heggedalsområdet så skilt ut fra Heggedal/Østenstad som et eget kirkesokn. Selv om en slik utskillelse var blitt drøftet ved ulike anledninger både før og etter at Heggedal/Østenstad sokn ble opprettet, ble saken først for alvor reist tidlig høsten 1996. Som begrunnelse ble det blant annet henvist til innføringen av en ny kirkelov fra årsskiftet 1996/97 som fjernet betegnelsen kapelldistrikt.

Ved et menighetsmøte på Heggetun 24. november 1996 ble det holdt avstemming om menigheten ønsket en deling av soknet. Her var det mange engasjerte talere både for og mot. En del ytret ønske om at menigheten burde deles på sikt, men først etter at prosessen var godt planlagt. Resultatet av avstemmingen viste at menighetsmøtet med 28 stemmer for gikk inn for en deling fra årsskiftet, 17 stemmer ønsket at saken først ble nærmere utredet og vurdert.

Deling av soknet

På bakgrunn av menighetsmøtets vedtak søkte Østenstad menighetsråd om at Heggedalsområdet ble utskilt som eget sokn. 5. desember gjorde Oslo bispedømmeråd vedtak om omgjøring av Heggedalsområdet til eget sokn under forutsetning om støtte fra Asker kommune. Denne støtten kom i formannskapsmøte 18. desember. Opprettelsen hadde derved skjedd med stor fart og Heggedal hadde blitt et eget sokn med virkning fra 1. januar 1997. Heggedal og Østenstad skulle sammen utgjøre Østenstad prestegjeld. Prestegjeld er betegnelse som nå er gått ut av bruk, men betegnet at begge menigheter har samme sokneprest. Kirkebokføringen ble lagt til menighetskontoret i Østenstad kirke.

Felles prestegjeld opphørte 1. januar 2006 og Toralf Dehli, som tidligere var residerende kapellan i Heggedal/Østenstad, ble Heggedal sokns første sokneprest fra samme dato. Han var godt kjent i området siden han ble ansatt i Heggedal/Østenstad allerede i august 1975, like etter at det felles soknet ble opprettet.

Kilder og litteratur

  • Bergljot Bjørsrud og Svein Aurmark: Gudshus og bygdesentrum. Utg. Østenstad menighetsråd. 1981. 20 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Hans Kristian Mamen: Kirke og menighet i Asker: ved Asker kirkes hundreårsjubileum. Utg. Asker menighetsråd. 1979. 140 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Reidar Johan Tobro: På vei mot Østenstad kirke : tilbakeblikk på Kirkelagets arbeid 1961-1978. Utg. Østenstad menighet. 1979. 64 bl. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Ole-Herman Bjor: notater.