Heggedal kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Heggedal kirke
H 8 HEGGEDAL KIRKE.jpg
Heggedal kirke.
Foto: Karl Braanaas (2006).
Sted: Heggedal
Byggeår: 1931
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Oslo bispedømme
Prosti: Asker
Prestegjeld: Heggedal
Fellesråd: Asker
Sokn: Heggedal
Arkitekt: Fritz Holland
Altertavle: «Vandrerne til Emmaus», overtatt fra Asker kirke

Heggedal kirke i Heggedalsbakken 8 i Asker er soknekirke for Heggedal sokn. Den er en langkirke i tre med takrytter med nybarokt spir, bygd i 1931 (ark. Fritz Holland). Kirken har en spesiell forhistorie. Heggedal vel tok i 1914 opp tanken om å få et gudshus i kretsen. Det var velets formann, Julius Christiansen, som tok initiativet. Han og flere av vellets styremedlemmer var sosialister, men en kirke ville de ha. Saken måtte bero på grunn av krigsutbruddet, men ble tatt opp igjen i begynnelsen av 1920-årene. Mange foreninger arbeidet etter hvert for saken, og arkitekt Holland ble engasjert til å tegne bygget. Det ble reist i årene 1929–30.

Innredningen ble utført av arkitekt Victor Schaulund. Innvielsen fant sted 12. april 1931. Altertavlen er overtatt fra Asker kirke, som i 1930 hadde fått sin gamle altertavle tilbake fra Norsk Folkemuseum. Altertavlen er en kopi av Dorphs «Vandrerne til Emmaus» fra 1887. Nytt orgel ble i 2019 levert fra firmaet Richard Rensch i Tyskland i samarbeid med den norske orgelbyggeren Marius Lyngø, og har 16 stemmer pluss en Cymbelstjerne. Kirkeklokker fra Olsen Nauen, 1931, inskripsjon: «Ære være Gud i det høyeste». Kirken har et kirkeskip hengende ned fra taket. I en sidebygning er menighetshuset Heggetun, med møtesal, kontorer, toaletter etc.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Heggedal kirke er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.7858806° N 10.4368056° Ø