Hoff-orgelet

Hoff-orgelet var i bruk i Hoff kirke i Østre Toten kommune fra 1723 til 1878, og står nå på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.

CD innspilt på Hoff-orgelet står her sentralt plassert i platestativet. Originaldesign av platecoveret: mpdesign

Orgelet var bygd i 1723 av Jonas Rosendal, en snekker som bodde på Hekshus i Nordlia, ved det nåværende tettstedet Kapp. Det er av typen skaporgel, og har i det ytre form som et framskap.

Orgelet har 8 stemmer og 360 piper. Det har ett klaviatur med knapt 4 oktaver, og ingen basspedaler. Orgelet har vært stemt ca en tone høyere enn den moderne kammertone. (Kolnes 1987)

Da man anskaffet nytt orgel i Hoff kirke i 1878 ble det gamle i første omgang plassert på gangen. Ved senere ombygging måtte orgelet ut derfra, og arkitekten som ledet ombyggingen mente at orgelet ikke hadde noen antikvarisk verdi. (Gjestrum 1979). En Toten-bonde, O.C. Prestesæter, sørget for kjøpe orgelet. Kirkeregnskapet viser at handelen foregikk i 1895, og at kjøpesummen var kr 40.

Norsk Folkemuseum kjøpte orgelet av O.C. Prestesæter i 1902. Prisen hadde nå kommet opp i kr 300 (Krag 1962). At handelen fant sted akkurat i 1902, kan tenkes å henge sammen med at Gjøvikbanen inkludert Skreiabanen ble åpnet det året, og forenklet transporten fra Toten til Oslo.

Folkemuséet har på 1970-tallet sørget for å restaurere orgelet, slik at det kom i god spillbar stand. En dansk fagmann, Mads Kjersgaard, sto for restaureringen. I en radiooverført konsert i 1979 fikk et moderne publikum for første gang høre orgelet.

CD'en «The 1723 organ from Hoff, Toten», med organisten Bjørn Boysen ble utgitt i 2007. Her framføres komposisjoner av J.P.Sweelinck, Dietrich Buxtehude, Georg Böhm, William Boyce og Johann Sebastian Bach.

Kilder og litteratur

Primærkilde

  • Statsarkivet i Hamar: Toten sogneprestembete : Hovedregnskap for kirkene 1789-1903

Litteratur

Diskografi