Hystadveien

Hystadveien i Sandefjord kommune går fra Bugårdsgata og sørover til kommunegrensa mot Larvik kommune der den møter Tjøllingveien. Første del av veien er kommunal, men fra nr. 70 går veien som en videreføring av Sandefjordsveien og blir en del av fylkesvei 303 gjennom Vestfold.

Hystadveien sett nordover fra Pukkestadveien. Til høyre, Pukkestad gård.
Foto: Roy Olsen (2017).
Hystadveien sett nordover fra Thorøyaveien.
Foto: Roy Olsen (2017).

Veien har navn etter Hystad-gårdene og ble navnsatt i 1931.

Før forrige århundreskifte var dette bare en krøtter- og spasersti fra byen og ut mot Stub og Ranvik. Veien ble opparbeidet i 1901 på privat initiativ, uten offentig økonomisk støtte. Finansieringen var private tilskudd, samt inntekter fra basar og loddsalg. Den gikk i 1902 fra Pukkestadveien til stedet som lokalt ble kalt «Verdens Ende», litt sør for der Jotun fabfrikker senere ble anlagt, Hystadveien 167 på Hystad. Fram til 1911 ble vedlikeholdet gjennomført av lokale bønder, senere overtok kommunen ansvaret for veien og videreføringen av denne. Veien videre fram til kommunegrensen mot den gang Tjølling kommune var ferdig anlagt i 1936.

I de første årene av 1900-tallet ble det oppført en rekke praktvillaer i nyklassisistisk stil og sveitserstil langs veiens bynære del, og her bosatte mange av byens øverste ledere innen hvalfangst og shipping seg. Området kjennetegnes av fasjonable trevillaer som omgis av store hager, og det arkitektoniske uttrykket er av høy kvalitet. Bebyggelsen preges av en enhetlig struktur og utforming, og bygningene, sammen med veiløp, hager og vegetasjon, utgjør et helhetlig kulturmiljø som er en viktig kilde til kunnskap om byens utvikling, arkitektur og sosiale forhold.

Hystadveien 21 er tidligere Pukkestad gård, der Sandefjord bymuseum hadde tilhold fra 1956 til på 2000-tallet. Tunet består av bygninger oppført mellom 1792 og 1799 av prost Andreas Schelven som kjøpte gården i 1792. Bygningene ble fredet i 1920 årene. I 1950 kjøpte Anders August Jahre eiendommen av Thor Tholfsen. Han bekostet den omfattende restaureringen av framhuset og de to fløybygningene og skjenket gården til Sandefjord kommune som bymuseum.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.12426° N 10.21941° Ø