Ibestad - Igeland - Ånstad totalavholdsforening

En avholdsforening med et navn som Ibestad – Igeland - Ånstad Totalavholdsforening har aldri eksistert verken i Ibestad kommune i Troms eller andre steder, men vi mener å ha belegg for å bruke denne betegnelsen ut fra de funn som er gjort i tilgjengelige kilder om Det Norske Totalavholdsselskaps foreninger i Sør-Troms og især Ibestad formannskapsdistrikt fra 1880-åra og fram til 1920-åra. Det er neppe snakk om tre forskjellige foreninger, men kanskje heller en forvanskning av navnet på en og samme forening situert på den vel 135 kvadratkilometer store øya Andørja, som gjør den til Norges 35. største øy og som i sin tid var en selvstendig kommune i Troms.

En gjennomgang av digitaliserte aviser, bøker og tidsskrift fra 1860-åra og fram til og med 1920-åra forteller oss at i 1886 var Ibestad Totalafholdsforening representert ved Lars Nilsen MyrlandTromsø kreds under Det norske totalafholdsselskabs kretsmøte i Sørreisa den 3. og 4. juli 1886.[1] Denne Lars Nilsen viser seg å være fra Myrland i det som seinere ble en del av Gratangen kommune, men som fram til 1926 fortsatt var en del av Ibestad kommune, som fra 1837 omfattet både Bardu, Salangen, Lavangen, Gratangen og Astafjord. Dermed har den som refererte fra møtet skrevet at Lars Nilsen Myrland var fra Ibestad, som når det blir lest i vår tid gjerne blir tolket til å bety Ibestad Totalafholdsforening. Seinere vet vi at det på Myrland / Myrlandshaugen ble dannet et eget avholdslag ved inngangen til 1900-tallet som tok navnet Indlandet totalafholdsforening – og som i 1920 hadde et barnelag med 28 medlemmer som de kalte Ungdommens Vern. Dette barnelaget eksisterte til langt ut på 1930-tallet og hadde i 1922 vokst til 31 medlemmer.[2]

Det er bare en gang til at vi finner stedsbetegnelsen «Ibestad» brukt i referat fra Tromsø fylke under D.N.T. Det er fra årsmøtet i Harstad 15., 16. og 17. juni 1910. Da ble delegaten «Martin M. Grøsnes, Ibestad» valgt som medlem av en komite som skulle utarbeide utkast til hvordan man best kunne gjennomføre en deling av Troms fylke av D.N.T., som man mente ville befordre bedre resultater for avholdsselskapet i nordfylket så vel som i sør.[3] Denne Martin M. Grøsnes var fra Grøsnes, ei bygd mindre enn tre kilometer fra Myrlandshaugen – og han representerte Innlandet Avholdslag i det som fra 1926 ble en del av Gratangen kommune på årsmøtet (kretsmøtet) i Harstad sommeren 1910.

I 1901 var kretsmøtet holdt i sammenheng med Det Norske Totalavholdsselskaps 34. landsmøte i Tromsø. Fra dette møtet fortelles det at en delegat møtte fra «Ibestad (Aanstad)»,[4] men uten at noen navn nevnes på delegatene. Flere søk er gjort, men det har ikke lykkes å finne noe avholdslag på Ånstad.

Da Trondenes fylke av D.N.T. med Fauskevåg Avholdslag som vertskap skulle arrangere sitt store avholdsstevne i Sørvik forsamlingslokale på ettersommeren 1914 ble det sendt invitasjoner og oppfordringer til alle lag innen fylkingen om å komme til møtet. Blant annet oppfordret fylkesformann Johan M. Jacobsen lagene om å samarbeide for å gjøre det rimeligst mulig å ta seg fram til Sørvik. Blant annet ble alle oppfordret om å «Ta faner og flag med!» og lagene rundt Astafjorden; «Og det er jo en ting som angaar lagene selv naturligvis, men jeg vilde gjerne at alle lag skulde møte frem, og da vilde det jo være hensigtsmessigst at lagene Fram avh.l. Salangsværket, og Indlandets avh.l. Myrlandshaug, Ytre Andorgøy og Igeland avholdslag f. eks. slaar sig sammen og leier en motorskjøyte og tar de folk fra fjorden der, som vil reise.»[5]

Til fylkesmøtet 1917 i regi av Sørdalen Avholdslag i Bardu i var Igeland Avholdslag representert ved Alfred Johnsen, som ble pålagt å skrive referat fra møtet for selskapets organ Menneskevennen i tillegg til at han også ble medlem av årsmøtets «valgnævnd». Årsberetningen fortalte at av de 14 lag fylkingen hadde i 1915 var Kasfjord Avholdslag oppløst – og ved landsstyrets fastsettelse av fylkets nye grenser var fire nye lag kommet til, slik at fylket nå besto av 17 lag med i alt 976 medlemmer – barn inkludert. Ved valg av fylkesstyret ble Igeland Avholdslags Alfred Johnsen varamedlem.[6]

Det er ikke gjort flere funn på trykk om Igeland Avholdslag, men i de arkivene vi har hatt tilgang til etter Trondenes fylke av D.N.T. finnes en del opptegnelser om avholdsbarnelaget Solgløt som var tilknyttet Igeland Avholdslag. I mai 1919 rapporterte Anne Styrvold fra Brokvik og medlem av Fauskevåg Avholdslag i egenskap av å være sekretær i barnelaga i Trondenes fylke av Det Norske Totalavholdsselskap om at det i 1918 hadde vært seks barnelag i fylkingen, der vi blant annet ser at barnelaget Solgløt med 28 medlemmer (14 gutter og 14 jenter) da hadde vært ledet av John P. Simonsen. I 1920 finner vi ikke at Solgløt er nevnt, men i 1921 er det notert at lagets 17 medlemmer (8 gutter og 9 jenter) var ledet av Elise Hansen.[7]

Det siste vi finner om Igelandslaget er i en opplisting med adressene til lag og barnelag fra 1925 i Trondenes fylke, hvor Igeland Avholdslag er oppført med adressen Igeland i Senja. Men i denne lista er og Klåpen Avholdslag oppført med adressen Klåpen, Årbostad. Dette gjør at vi i et hvert fall fra 1925 kan konstatere at det var tre avholdslag tilsluttet Det Norske Totalavholdsselskap på Andørja: Ytre Andorgøy Avholdslag, Årbostad, Igeland Avholdslag, Igeland i Senja og Klåpen Avholdslag, Klåpen, Årbostad, som hadde barnelaget Daggry.[8] Året etter; i 1926 ble det og stiftet et barnelag tilknyttet Ytre Andørja Avholdslag som fikk navnet Fremtidens håp.

Kilder

  • Digitaliserte aviser fra perioden juli 1886 til og med juli 1917.
  • Halvorsen, A.: Det Norske totalafholdsselskab 1859-1890. Kristiania 1890
  • Braadland, Arne og Nils Høgevold: Det Norske Totalavholdsselskap 1859-1934, Oslo 1934.
  1. «Kredsmøde for totalafholdsselskabet i Tromsø kreds» i Nordposten 9. juli 1886.
  2. Oversikt over barnelag tilknyttet Trondenes fylke av D.N.T. i arkiv etter Trondenes fylke av D.N.T. – Fra Anne Paulsen, Årbostad oversendt Statsarkivet i Tromsø – kopiert av G.E. Kristiansen, Harstad.
  3. «Tromsø fylke under D.N.T.» i Tromsø Stiftstidende 6. august 1910.
  4. «19de kredsmøde» i Tromsøposten 24. juli 1901.
  5. «Til lagene i Trondenes fylke av D.N.S.» i Haalogaland 7. juli 1914.
  6. «Trondenes fylke av D.N.T.» i Harstad Tidende 28. juli 1917.
  7. Oversikt over barnelag tilknyttet Trondenes fylke av D.N.T. i arkiv etter Trondenes fylke av D.N.T. – Fra Anne Paulsen, Årbostad.
  8. «Adresselista for «Blandt barn» i 1925» i arkiv etter Trondenes fylke av D.N.T. Fra Anne Paulsen, Årbostad.