Ingeborg Margrethe Gamkinn

Ingeborg Margrethe Gamkinn (født 28. august 1915 i Selbu, død 10. februar 2016) var håndarbeidslærer, bosatt i JevnakerHadeland.

Hun var datter av sokneprest Peder Hansen Gamkinn (1884–1969) og Margrete Trondsdatter f. Berven (1887–1945). Faren var først prest i Selbu, men i 1929 fikk han soknekallet i Jevnaker. Familien flytta da inn på prestegarden i bygda. I ungdommen hadde hun blant annet som oppgave å hjelpe faren med kontorarbeidet, i tillegg til å være vertinne når han hadde besøk. På slutten av 1930-tallet var hun ferdig utdanna håndarbeidslærerinne, og en periode var hun ansatt hos kronprinsparet på Skaugum i Asker.

Etter andre verdenskrig kom Gamkinn tilbake til Jevnaker, der hun underviste i håndarbeid (forming) ved de ulike skolene i bygda, blant annet Randsfjord, Bratval, Greftegreff og Sogn. Uten bil var dette tungvint. I forbindelse med 100-årsdagen sin i 2015 fortalte Gamkinn at «noen ganger gikk det an å få ha med sykkelen på bussen, slik at det klarte seg med å sykle en vei når en var på skolene øst i bygda, men ellers var det sykkel, spark og bein som dugde».

Hverdagen ble enklere da sentralskolen i Jevnaker kom; dette skjedde i 1960. Gamkinn bodde for øvrig i nærheten av meieriet i bygda, og der holdt hun hus til hun på sine eldre dager fikk plass på omsorgssenteret Nesbakken. Da hun fylte 100, laga tidligere håndarbeidselever ei utstilling i banken i Jevnaker.

Kilder og litteratur


  På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.