Ingeborg Torstejnson

Ingeborg Torstejnson (født 1. oktober 1867 i Elverum, død i Drammen 1944) var Norges første kvinnelige kommunestyrerepresentant, og ble valgt inn i kommunestyret i Elverum i 1901 på Arbeiderdemokratenes liste. Hun satt i periodene 1901-1903 og 1904-1906.

Ingeborg Torstejnson (1867-1944).

Foreldre var handelsbetjent Johan Randulf Torstejnson Fjellset og Jonette Johnsdotter fødd Koppang. Ingeborg var eldst i en søskenflokk som bestod av søsken og halvsøsken. Moren ble enke og giftet seg igjen med Jon Sørensen Tangen i Grue. Ingeborg vokste opp dels i Elverum (Leiret) på eiendommen Hovde, dels i Grue.

Ut over folkeskolen hadde Torstejnson middelskole, lærerskole (høyere lærerprøve) og «industriskole» (trolig Den kvinnelige industriskole i Kristiania). Dessuten hadde hun gått det som Håvard Skirbekk omtaler som «den venstrepolitiske ungdomsskulen på Folkvang», og som Skirbekk mener har vært av avgjørende betydning for hennes idealistiske livsinnstilling.

Sitt yrkesliv startet Torstejnson som guvernante i Stange. I 1892 ble hun lærerinne på Leiret, først i småskolen, seinere også i middelskolen. Fra 1893 var hun øvingslærer ved Elverum Privatseminar ansatt av Olav Andreas Eftestøl. Ved siden av praktisk-pedagogiske øvelser for lærerskoleelevene, underviste hun der også i håndarbeid.[1]

Torstejnson var aktiv i avholdsbevegelsen. Hun ledet avholdsforeninger både for barn og voksne, og hun startet avholdskafeen Gimle, som hun hadde det øverste tilsyn med så lenge den bestod. Hun la ned mye arbeid i den kristelige ungdomsforeninga, og drev på eget initiativ søndagsskole, som hun fikk interesserte lærerskolelever til å hjelpe sg med. Torstejnson gjorde også speidersaken kjent i Elverum, og ledet sjøl en tropp KFUM-speidere.

Torstejnson levde ugift hele livet, men hadde en fostersønn, Thoralf Areklett, som ble overlærer i Drammen og Oslo. Da hun i 1927 sluttet i yrkeslivet, flyttet hun til ham i Drammen. Hun ble boende der også etter at Areklett flyttet til Oslo. Hun fikk slag og ble ufør i 1942, og døde to år seinere. Hun er begravet i Grue.

Ingeborg Torstejnson har fått ei gate oppkalt etter seg på Leiret i Elverum, Ingeborg Torstejnsons veg.

Referanser

  1. Halberg, side 25.

Kilder

Eksterne lenker


  Ingeborg Torstejnson er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.