Kasematt

En kasematt (fra italiensk, casamatta: casa - hus, matta - murt hvelving) er et underjordisk dekningsrom til beskyttelse av soldater, ammunisjon og forsyninger. Disse lå gjerne under kanonstillinger og var en del av artilleriets infrastruktur. Vanligvis er en kasematt nedgravd eller sprengt inn i fjell, men kan også være pansrede rom, for eksempel i en tørr vollgrav, da kalt kaponier, eller ombord i fartøyer. Kan også defineres som «skuddsikkert rom på festning» iht Norsk ordbok.

Kasematten på Møvik fort.
Foto: Commonsbrukeren Ken

Det er kasematter, eller rester av disse, ved de fleste norske nasjonale festningsanlegg. Sommeren 2007 ble en intakt gammel kasematt oppdaget ved Kongsvinger festning.

Ved Møvik fort «Batterie Vara» står det en enorm betong-kasematt i friluft, hvor det skulle vært plassert en 38 cm kanon. Denne kom imidlertid aldri fram da fartøyet som fraktet den sank i Kattegat under andre verdenskrig.

Kilder


  Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Kasematt» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.