Kjeldearkiv:Bolig inne på Kjeller flyplass

Leiligheten lå i Hærens flyskoles bygning, på høyre side av tårnbygget fra 1923, foto fra 1925. Foto Norsk Luftfartsmuseum
Leiligheten vendte ut mot Fetveien, her sett mot sør-øst. Foto 2021 Steinar Bunæs.

Kjeldearkiv:Bolig inne på Kjeller flyplass

Det var mange som bodde på Kjeller, men det var bare noen ganske få som fikk oppleve å bo innenfor flyplassgjerdet. Ole Hagen (1939- ) var en av de få som fikk anledning til det. Han bodde på Kjeller med mor, far og søster fra 1954 til 1958, men familien bodde der helt til 1963. Før denne tid bodde familien i Voldgata 21 i Lillestrøm.

Her er hans egen beretning, nedtegnet høsten 2021.

Adresse Kjeller

Pappa opplevde nok en stor skuffelse da han kom og fortalte at familien hadde fått tilbud om å bo i Flyskolens ominnredete lokaler inne på flyplassområdet. Både mamma, storesøster Tordis og jeg var negative. «Vi kan da ikke bo et sånt sted, med sånn en stygg inngang; midt i en fabrikkbygning». Selv om vi i likhet med de fleste andre på den tiden bodde i enkle kår var det ingen av oss som likte tanken på å bo inne på selve flyplassen. Men pappa holdt på sitt, og ikke lenge etter hadde vi adresse Kjeller flyfabrikk, Kjeller.

Leilighet utenom det vanlige

Etter å ha kommet oss på plass tok det heldigvis ikke så lang tid før vi måtte vi innrømme at dette slett ikke var så ille. Når man først var kommet innenfor, og kommet seg opp en fin trapp til annen etasje, skulle det vise seg å følge med atskillige godbiter:

Nesten 150 kvadratmeter med fin standard – en himmelvid forbedring fra vår tidligere bostandard. Tordis fikk et praktfullt værelse, og for meg lå et veldig spennende tårnværelse og ventet, med fint overblikk over flyplassen. Og rett over rommet hadde jeg adgang til det gamle tårnet, der det var enda bedre utsikt over flyplassen, Lillestrøm og Kjellerområdet. Vi var himmelsk fornøyde!

Greie forhold

På den tiden var det fin plass til å parkere bilen rett utenfor på Fetveien. Men garasjeplassen hadde vi inne på fabrikkområdet, med adkomst gjennom den bemannede Hovedporten. Bodplass til sykler og annet utstyr hadde vi god plass til i en fyrkjeller; også den med adkomst via Hovedporten. Romslig loft fantes også, det må ha vært bortimot 40 meter langt!

Hyggelige omgivelser, med vakthold

Av praktiske hensyn hadde vi også adgang på innsiden gjennom kontorlokalene. Dette gjorde det svært enkelt å komme til innebod og til vår garasje. Fordelen ved å bo på fabrikken økte enda et hakk da jeg fylte 16. Min snille Pappa lot meg låne bilen til øvelseskjøring. Etter normal arbeidstid kunne jeg da kjøre rundt på fabrikkområdet; inkludert et par turer så fort jeg kunne fram og tilbake på flystripa. Jeg vet ikke hvor mange som registrerte denne «utfoldelsen» – den var nok litt på kanten. Når jeg ser tilbake på denne tiden, tenker jeg på det gjensidige forholdet og harmonien vi hadde med vaktmannskapet. De tok seg inn i leiligheten for å ordne med flaggheisingen to ganger i døgnet, nesten som familiemedlemmer, og alltid vennlige hver gang vi skulle ha hovedporten åpnet.

Snarvei over flystripa

Vi hadde nøkkel til porten ved Kjellergata, så veien til tennisbanen på Volla ble kort. Alle i familien spilte tennis, og min søster Tordis (1936-1997) ble vel en av distriktets beste damespillere på den tiden. Hun slektet nok på sin far – han var distriktsmester på sitt hjemsted Slemmestad før han i 1933 flyttet til Lillestrøm. Også der gjorde han seg gjeldende på tennisbanen, og på en tennisfest i 1934 traff han Oddfrid Arnessen som han senere giftet seg med.

En liten anekdote til slutt: Ubudne gjester

Vi hadde ofte mus på gulvet; det var så glatt at de falt. Men det mest dramatiske var da pappa og jeg var på rottejakt. Han sparket til rotta; men jeg så ikke at han sparket. Derimot så jeg rotta fly gjennom luften, over hodet mitt! Jeg visste at rotter kan hoppe høyt. Men ikke sååå høyt!!??


Kilder


  Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.