Knut Oscar Tivander

Knut Oscar Tivander (født 15. desember 1842 i Stockholm, død 16. april 1889 i Enköping) var en svensk skuespiller, danser og teaterleder som i norsk sammenheng er mest kjent for å ha stått for etableringen av Christiania Tivoli i 1877, og ledet det i de to første årene. Gjennom sitt virke på Tivoli brakte Tivander internasjonal populærkultur til Kristiania og ble svært godt likt.

Knut Oscar Tivander
Foto: Oslo Museum

Han var fra 1867 gift med skuespilleren Hanna Rosendahl (1843–1883). Tivander og hans teatergruppe besøkte Klingenberg teater i forlystelsesområdet Klingenberg i Christiania i 1877. De hadde først hadde en praktforestilling av Jacques Offenbachs Røverne og deretter en dramatisering av Jules Vernes Jorden rundt i åtti dage, i denne hadde han en levende elefant på scenen da hovedpersonen Phileas Fogg var i India.

Tivander hadde reist rundt i Sverige og Finland med særlig Jorden rundt i åtti dage og gjort stor suksess med gode anmeldelser. Både stykkene og Tivander var på dette tidspunktet svært populære.

Oppføringene på Klingenberg var så stor suksess at Tivander fikk midler til og kunne bestemme seg for å overta hele området. Han investerte og rustet opp området, og etter en navnekonkurranse ga hele etablissementet navnet Christiania Tivoli etter modell av Tivoli i København.

Tivander investerte store midler i både ombygginger/ominnredninger, nybygg, store arrangementer og anerkjente artister. Dansestedene ble til danserestauranter og hageanleggene ble opprustet med spaserveier og serveringssteder. Publikum kunne her beskue både ville dyr, besøke uteserveringsteder, nyte utendørskonserter og andre opptrener. Han fikk også bygget et nytt inngangsparti med en portal på hjørnet av Stortingsgaten og Filosofgangen.

Blant hans viktigste tiltak var nok å få bygget om den gamle Klingenberg Festsal fra 1830-årene til Tivoli Theater.

Tivander brakte internasjonal populærkultur til Kristiania, og den runde og joviale Tivander skal ha vært den mest populære svensken i Norge i unionstiden. Imidlertid utgjorde ikke hovedstadens dannete elite et tilstrekkelig stort publikum til å kunne utgjøre et økonomisk stabilt publikumsgrunnlag. Men hans gode navn og rykte ble heller ikke ødelagt av at han allerede etter to år gikk konkurs da inntjeningen ikke var tilstrekkelig for å dekke de store investeringene.

Kilder