Kristiansand stasjon

Kristiansand stasjon ligger i sentrum av Kristiansand i Vest-Agder, 365,29 km fra Oslo S, og 5 moh. Stasjonen ble etablert som endestasjon for den smalsporede Setesdalsbanen allerede i 1895. Banen som helhet ble åpnet av kong Oscar II i 1896, noe den ene av kongesteinene på stasjonen ble reist til minne om. Den andre kongesteinen ble reist da kong Haakon VII åpnet Sørlandsbanen fram til Kristiansand i 1938.

Kristiansand stasjon i tidlig utgave
Foto: Ukjent/Jernbanemuseet

Kristiansand stasjon skiller seg fra de øvrige langs den opprinnelige Setesdalsbanen ved at den er bygd i tegl. Årsaken er at et ble innført murtvang i Kristiansand etter bybrannen i 1892. Stasjonsbygningen er i likhet med de øvrige stasjonene som lå til Setesdalsbanen tegnet av Paul Due.

Sørlandsbanen ble åpnet på hele strekningen frem til Kristiansand 22. juni 1938. Da var også traseen fra Nelaug til Kristiansand gjort ferdig, hele veien med normalspor. I forbindelse med åpningen av den nye banen ble stasjonsbygningen utvidet. Samtidig ble endestasjonen for Setesdalsbanen overført til Grovane.

Kristiansand stasjon er av typen ”sekkestasjon”, som betyr at alle tog skifter kjøreretning når de kjøres videre. Det finnes et triangelspor utenfor stasjonen, der godstog kan passere Kristiansand uten å snu, (kalt Nordre tilsving). Stasjonen har et havnespor og har også et jernbanespor til Glencore Nikkelverk. Et tidligere havnespor er nedlagt.

Kilder og litteratur


  Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.