Kulturminner i Kjellerområdet

Kjellerområdet i Lillestrøm kommune er rikt på eldre og nyere kulturminner. Både Riksantikvaren, Forsvaret og kommunen har behandlet og registrert minnene på behørig vis. I det følgende presenteres hovedtrekkene fra dette arbeidet. Blant funnene nevnes automatisk fredet kokegroplokalitet fra romertid, vikinggraver og flere andre interessante temaer. Nyere kulturminner hører også hjemme i denne oversikten. Eksempelvis finner vi en tysk bunker fra 1943 her, og det langt nyere Justervesenets nybygg fra 1997 vurderes også å ha kvaliteter som berettiger det til en plass på listen. Bygget har fått utmerkelsen Houens arkitekturpris i tillegg til Skedsmo kommunes pris for god arkitektur.

Riksantikvarens kulturminnekart Kjeller.
Kjeller flyplass. Riksantikvarens vernestatus.

Forsvarets kulturminner

Forsvarets innledningsavsnitt i sin Kulturminneplan lyder slik, sitat: Restene i landskapet etter Forsvarets virksomhet i form av bygninger og forsvarsverk er en kilde til kunnskap om og opplevelse av fortiden. Sporene gjenspeiler blant annet endringer i fiendebilde, øvelsesmønster, endringer i byggeskikk og fortifikasjon og ikke minst institusjonaliseringen av Forsvaret. En del byggverk er også fysiske rester etter viktige hendelser i nasjonens historie. Sporene etter militær virksomhet er videre med på å forklare fremveksten av byer og tettsteder og er viktige identitetsskapende faktorer.

Forsvarets omtale av Forsvarsanlegg på Kjeller flyplass

Hele flyplassen er å betrakte som et teknisk-industrielt kulturminne.

Enkeltminnearter

I planen er dette ramset opp med slik inndeling: Teknisk bygning, Fellesareal, Områdefredning, Annet teknisk-industrielt minne, Port-portal, Skole, Hangar, Verksted, Annen bygningsart, Monumentminnesmerke.

Vernestatus

Fredningssak pågår. Norges første landbaserte flyplass. Viktig i pionertiden, oppbygging før andre verdenskrig og under selve krigen. Etter andre verdenskrig har flyplassen vært viktig under den kalde krigen og i utviklingen av flyteknologi og hovedsete for F16 vedlikehold.

Opprinnelig operativ sammenheng

Flyplassens etablering på Kjeller hadde først og fremst sammenheng med nærheten til hovedstaden og de naturgitte forutsetninger på grunn av det relativt flate terrenget. Stedet hadde gode kommunikasjoner med bilveier, jernbane, telegraf og telefon. Lokaliseringen må til slutt ses i sammenheng med avstanden til grensen mot Sverige, ettersom flyene ble brukt til rekognosering.

Vern

Kjeller var sentral i opprettelsen og utviklingen av et eget norsk flyvåpen og har derfor stor militærhistorisk verdi. Etablissementet har en rekke bygningstyper som forteller om sentrale utbyggingsperioder. I Norge står svært få bygninger og helhetlige miljøer tilbake fra Luftforsvarets tidlige periode.

Bygningsrekken langs Fetveien er et kjennetegn ved etablissementet som gjenspeiler dets historiske opprinnelse og utvikling. Miljøkvaliteten ligger særlig i strukturens fasade mot veien. Boligene i Gladbakkveien utgjør sammen med alleen en verneverdig helhet med arkitektonisk verdi og militærhistorisk interesse. Kjeller gård er knyttet til etableringen av flyplassen og flyskolen, og har i tillegg verneverdi i landskapsmessig og lokalhistorisk sammenheng. Vernet på Kjeller omfatter bygninger og område som angitt.

Riksantikvarens fredningsprosess for Kjeller flyplass

Prosessen er per oktober 2021 ikke avsluttet. Inntil videre siteres her følgende fra Riksantikvarens nettutlegging av 2018, senest revidert 18.12.2019.

Deler av flyplassen ønskes fredet

Riksantikvaren vil frede deler av Kjeller flyplass: Nå setter Riksantikvaren i gang fredningsprosess for Kjeller flyplass i Skedsmo kommune. Målet med fredningen er å ivareta de kulturhistoriske verdiene på Kjeller knyttet til samferdsels- og forsvarshistorien. Kjeller flyplass er med sin kontinuerlige drift siden 1912 en av verdens eldste flyplasser, og en svært viktig del av Norges samferdsels- og forsvarshistorie. Forsvarsbygg skal legge ned sin virksomhet på Kjeller flyplass. Store ubebygde arealer nær Lillestrøm sentrum blir frigitt til blant annet utbygging, og Skedsmo kommune er i gang med en kommunedelplanprosess for området. Firmaet Aspelin Ramm har kjøpt deler av bygningsmassen.

Rullebanen som sådan fredes ikke som et anlegg, men vil omfattes av en områdefredning – en beskyttelsessone rundt de fredete anleggene. Riksantikvaren har gjort et utvalg av bygninger og anlegg som viser utviklingen av norsk teknologi, industri og luftfart, både militært og sivilt gjennom over 100 år.

Fredningssaken Melding om oppstart er det første trinnet i en fredningsprosess. Dette er et utkast, og Riksantikvaren ønsker innspill til det varslede omfanget av fredning. Riksantikvaren freder kulturminnene på Kjeller, ikke bruken av dem. Eventuell fremtidig drift på Kjeller vil være opp til eiere og kommunen som reguleringsmyndighet.

Presentasjon av enkeltsaker i Kulturminnesøk

Kilder