Landeskogen tuberkulosesanatorium

Landeskogen tuberkulosesanatorium i Bygland kommune ble oppført i 1916, samtidig ble også Longerak kraftverk bygget i årene 1914–1916 seks kilometer lenger nord for å gi elektrisk kraft til sanatoriet. Arkitekt for stasjonsbygningen og sanatoriet er Kristian Hjalmar Biong. Sanatoriets hovedbygning har et samlet areal på 5000 m².

Landeskogen tuberkulosesanatorium.
Foto: Dag Endre Opedal/Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (2016).

Staten bygde på denne tiden seks regionale tuberkulosesanatorier, og sanatoriet for Agder og Rogaland ble lagt til Setesdal, på eiendommen til Lande gård i Grendi i Bygland. Til grunn for denne plasseringen var områdets tynne fjelluft, tørre klima og omgivelsene med furuskog. I tillegg var det god tilgang til fersk melk fra nærliggende gårder, noe som var en viktig ingrediens i den tids tanker om et næringsrikt kosthold. Også kommunikasjomnsmessig var stedet gunstig etter at Setesdalsbanen kom til Byglandsfjord stasjon i 1896.

Byggearbeidene startet i 1912 og Landeskogen tuberkulosesanatorium ble offisielt åpnet 1. oktober 1916 av sosialminister Lars Kristian Abrahamsen. Saatoriet hadde sengeplass til 120 pasienter, og de første hadde kommet allerede samme vår.

Sanatoriet var i virksomhet fram til 1961. Da hadde andre behandlingsmetoder, særlig med antibiotika, overtatt behandlingen av tuberkulose og sanatorienes tid var over. I 1962 ble Landeskogen omgjort til institusjon for utviklingshemmede, og denne var i virksomget fram til 1991.

Etter er periode som asylmottak og rehabiliteringssenter for rusmisbrukere, var det i 2009 planer om å rive bygnbingen. Den ble imildlertid året etter overtatt av Aktive Fredsreiser som etablerte Landeskogen Peace Center.

Kilder


Koordinater: 58.70912° N 7.83314° Ø