Midsund kommune

Midsund kommune var en øykommune ytterst i Romsdal i Møre og Romsdal. Den lå på flere øyer, den største var Oterøya med administrasjonssenteret Midsund. Midøya og Dryna er noen mindre øyer som tilhørte Midsund kommune.

Midsund kommune
1545 Midsund komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1545
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Midsund
Areal i  km²(2020) 94.65 km²
Folketall 2020 2 049 (2018)
Grunnlagt 1965
Opphørte 2020
Nå del av Molde kommune
Målform Nynorsk

Kommunen ble etablert 1. januar 1965, da Sør-Aukra ble slått sammen med den sørlige delen av Midøy og naboøya Dryna, som var en del av Vatne kommune. Tidligere var øyene en del av herredet Aukra, som i 1924 ble delt i Nord-Aukra og Sør-Aukra (nordlige del av Midøy samt Otrøy). I 2016 vedtok kommunene Midsund, Nesset og Molde å slå seg sammen, i samband med Solberg-regjeringas kommunereform. Den nye kommunen ble etablert 1. januar 2020.

Midsund ligger sørvest i Romsdal og hadde opp gjennom tidene både amtgrense (fylkesgrense), stiftsgrense og en kort periode på nær ett år riksgrense mot Sverige, da den nordlige delen av Midøya tilhørte Sverige. Kommunevåpenet ble godkjent ved kongelig resolusjon i 1987. Det er kalt «Ut Mot Havet», og er et svært forenklet bilde av de to øyene, Midøya og Oterøya.

Fra Dryna er det ferge til Brattvåg og Fjørtofta i tidligere Haram og til Harøya i Sandøy. På den motsatte siden av kommunen er det ferge fra Oterøya til Mordalsvågen.

Bosetningsmønsteret i Midsund er typisk for steder der en levde av fiske og jordbruk. Sentralt plassert i tidligere tider var Opstadbrygga fra 1863 med post, pakkhus, landhandel og hadde anløp av dampskip. Brygga var et knutepunkt hvor alle møttes, og var viktig i kommunen. Brygga, som står ennå, ble valgt til årets kulturminne i Midsund i 1987.

Næringslivet i Midsund var tradisjonelt fiske og jordbruk, men de senere år hadde fiskeoppdrett og mekanisk industri stor vekst.

Det er tre kirkebygg i tidligere Midsund kommune, Otrøy kirke ligger nordvest på Oterøya, mens Nord-Heggdal kapell ligger på den sør-østlige siden, på Heggdal. På Søre Midøy ligger Søre Midøy kapell.

Kilder og litteratur