Sandøy kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandøy kommune
1546 Sandoy komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1546
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Steinshamn
Areal 21.43  km²
Areal land 21.36  km²
Areal vann 0.07  km²
Folketall 1 263 (2018)
Grunnlagt 1. januar 1867
Målform Nynorsk
Nettside Nettside

Sandøy kommune er en øykommune ytterst i Romsdal i Møre og Romsdal. Den ligger på flere øyer, den største er Harøya, og det er her kommunesentert Steinshamn ligger. Finnøya, Ona og Sandøya er noen mindre øyer. Bosettningsmønsteret i Sandøy er typisk for steder der en levde av fiske og jordbruk.

Kommunens historie strekker seg tilbake til 1. januar 1867, da ble Harøya, Sandøya og noen nærliggende øyer skilt ut fra Aukra kommune, til en egen kommune (herred).

Håp i havet er et badeland, på Finnøya. Anlegget ligger i havgapet og har to basseng med havutsikt.

Kommunikasjon

Fiskeværet Ona ligger i Sandøy. Foto: Kjell Jøran Hansen

Finnøya har fergeforbindelse i nordøst til Sandøya, Orten, Ona og Småge. Fra Småge i Aukra kommune er det forbindelse til fastlandet. I sørvest er det en bro over til Harøya. Lengst sør på Harøya, på Myklebust er det fergeforbindelse til Fjørtofta og Brattvåg i Haram og til Dryna i Midsund.

Kulturminner

Prestestua på Sandøya er et lite hus som står like ved Sandøy kirke og ble brukt som et lite husvære for presten når han kom til Sandøya. Det ble brukt av presten til langt inn på 1900-tallet.

A/S Nils N. Finnøy Motorfabrikk (Finnøy Motorfabrikk) er en tidligere motorfabrikk på Finnøya.

Kommunehistorikk

1860-tallet var det misnøye på de små øyene på romsdalskysten. Tidligere Aukra kommune inkluderte dengang Sandøy kommune. Paul Knudsen Gaasø (1820-1872) ledet an i det lille opprøret og krevde løsrivelse fra Aukra. Paul Knudsen Gaasø dro sommeren 1866 til Sverige og kong Karl IV, hvor han ble tatt godt imot. Kongen leste papirene Gaasø hadde med, blant annet ett fra soknepresten i Aukra. Han hadde med seg hjem et selvstyrebrev med kongelig underskrift. 1. januar 1867 ble Sandøy et eget herred, og Paul Knudsen Gaasø ble kommunens første ordfører fra 1867 til 1872.

I 2007, 140 år etter løsrivelsen fra Aukra, ble det avduket en byste av Paul Knudsen Gaasø ved kommunsenteret i Steinshamn [1].

Referanser

Eksterne lenker