Midsund kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Midsund
1545 Midsund komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1545
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Midsund
Areal 94.65  km²
Areal land 93.89  km²
Areal vann 0.76  km²
Folketall 2 049 (2018)
Målform nynorsk
Nettside Nettside

Midsund kommune er en øykommune ytterst i Romsdal i Møre og Romsdal. Den ligger på flere øyer, den største er Oterøya, og det er her kommunens administrasjonssenter, Midsund ligger. Midøya og Dryna er noen mindre øyer. En person fra Midsund kommune omtales som midsunding.

Midsund ligger sør-vest i Romsdal og har opp gjennom tidene hatt både amtgrense (fylkesgrense), stiftsgrense og en kort periode på nær ett år vært riksgrense mot Sverige, da den nordlige delen av Midøya tilhørte Sverige. Kommunevåpenet ble godkjent ved kongelig resolusjon i 1987. Det er kalt «Ut Mot Havet», og er et svært forenklet bilde av de to øyene, Midøya og Otereøya. I 2016 vedtok kommunene Midsund, Nesset og Molde å slå seg sammen, i samband med Solberg-regjeringas kommunereform.

Fra Dryna er det ferge til Brattvåg og Fjørtofta i Haram kommune og til Harøya i Sandøy kommune. På den motsatte siden av kommunen er det ferge fra Oterøya til Mordalsvågen i Molde kommune.

Bosettningsmønsteret i Midsund er typisk for steder der en levde av fiske og jordbruk. Sentralt plassert i tidligere tider var Opstadbrygga fra 1863 med post, pakkhus, landhandel og hadde anløp av dampskip. Brygga var et knutepunkt hvor alle møttes og viktig i kommunen. Brygga står ennå og ble valgt til årets kulturminne i Midsund i 1987.

Næringslivet i Midsund har tradisjonelt vært fiske og jordbruk, men de senere år har fiskeoppdrett og mekanisk industri hatt en stor vekst.

Det er tre kirkebygg i kommunen, Otrøy kirke ligger nordvest på Oterøya, mens Nord-Heggdal kapell ligger på den sør-østlige siden, på Heggdal. På Søre Midøy ligger Søre Midøy kapell.

Kilder og litteratur