Motormuseet på Strømmen

Motormuseet på Strømmen i Skedsmo kommune ble innredet i en underetasje på Strømmen Storsenter, og åpnet 11. juni 1994. Museet var et initiativ hvor 18 kjøretøytekniske klubber gikk sammen om en stiftelse hvor også Olav Thon deltok. Lokalene ble stilt til vederlagsfri disposisjon for Motormuseet. I 2008 ble det lagt ned.

Motormuseets staseksemplar av en veteranbil.
Motormuseets pamflett
Motormuseets pamflett

Veterankjøretøy og tidsinteriører

I lokalene ble det stilt ut rundt 20 veterankjøretøy som med jevne mellomrom ble skiftet ut. Bilene var eid av kjøretøyklubbene, private og Olav Thon. Klubbene var for en stor del landsomfattende merkeklubber. Også motorsykkelklubber deltok. Bilene som var bygd på Strømmens Værksted var eid av Thon, resten av bilene i museet var i privat eie, lånt ut til museet. Noen av dem kan nok ha blitt plassert i det nye Bilhistoriske senteret til Eight Amcars Club i Sørum.

Lokalene ble innredet ved aktiv dugnadsinnsats gjennom flere år. I samarbeid med kultursektoren i Skedsmo kommune og de lokale historielagene ble det etter hvert bygget opp en samlet lokalhistorisk utstilling for å vise områdets rike industrihistorie. Foruten bilene ble det rigget opp en rekke interiører fra ulike tidsepoker, sammen med tekniske apparater og andre bruksgjenstander. En stor modell som viser hovedtrekkene i industrien ved Sagelva er satt i et monter og er for tiden plassert i Strømmen Sparebanks lokaler.

Mer om museet

Museet var et resultat av mange menneskers iherdige innsats på fritiden. Akershusmuseet, forløperen til dagens Museene i Akershus MiA, bisto i oppstarten med gode råd og vink, og Olav Thon bidro med lokaler.

Menneskene bak Motormuseet

Det var først og fremst Trond Thorbjørnsen som holdt tak i prosjektet. Han og en gruppe på 8-9 medlemmer fra Norsk veteranvognklubb arbeidet med dette i flere år. Spesielt var Øystein Bertheau som har skrevet flere bilhistoriske bøker en god mann å ha med på laget. Senere kom Gunnar Høgenhaug sterkt inn. Han ble daglig leder av Motormuseet og var det helt fram til nedleggelsen. Videre nevnes at Olav Helge var styreleder i en periode, senere Knut Larsen fra Fjellhamar. Bjørn Gunnar Kværne hadde en god hånd med det elektriske, spesielt ved monteringen av en trafo og andre klenodier som ble gitt i gave fra Romerike Energi. Per Kr. Trøen forteller at Håvard Lillehaug også var en driftig leder en periode. Han så stadig etter nye innfallsvinkler for å skaffe inntekter til museet, og sørget for at biler fra museet og biler eid av venner av museet ble brukt i ulike filmer- bl.a. de første Olsenbanden jr.-filmene. Dette ga også inntekter til museet.

Arrangementer

Etter hvert ble det gjennomført en rekke arrangementer med Motormuseet som nav. Det var årlige veteranvognløp kalt Strømmenløpet. Museet startet i 1995 et løp for tunge kjøretøy, kalt "Vognmanden", dette fortsatte videre i andres regi. Museet arrangerte også andre inntektsbringende aktiviteter. Et stort loppemarked ble ved en anledning arrangert i parkeringshuset. Det ble gjentatt flere ganger, men da inne i museet. Det ble også gjennomført billotterier for å skaffe inntekter – både Fiat 500, Alfa Romeo Spider og en Morris Mini var blant gevinstene.

Interiørene skapte breddeinteresse

Som bildene viser fantes flere «tidsriktige» miljøer fra kjøkken, stue og kontorer. Museet fikk derfor jevnlige besøk fra barnehager, SFO og skoleklasser. Den kulturelle skolesekken, DKS, var også årlig på museet. alle besøksgrupper fikk veiledning og omvisning om de ønsket det.

Avvikling

Ved begynnelsen av 2000-tallet besluttet Stortinget å endre Lotteriloven, noe som innebar at museet mistet inntekter fra spilleautomat i Strømmen Storsenter. Museets økonomiske situasjon ble etter dette ytterst vanskelig. Og da kjøpesenteret samtidig ble vedtatt utvidet i 2008 var en avvikling uunngåelig.

Museet ble nedlagt samme år.


Kilder

  • Trond Thorbjørnsen
  • Gunnar Høgenhaug
  • Tor Weinholdt
  • Bjørn Gunnar Kværne