Hans Torgersen Vestby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Torgersen Vestby 1862-1927

Hans Torgersen Vestby (født 1862 i Skedsmo, død 1927) fra Vestby i Strømmen er kjent for å ha konstruert det som ikke bare var Norges første bil, men den må også ha vært den første eller andre bilen med forbrenningsmotor som i det hele tatt er konstruert i Norden. Kjøretøyet tilbakela strekningen fra Strømmen til Kristiania for egen maskin og var drevet av en petroleumsmotor, antagelig bensin. Turen må ha foregått på det som i dag heter Gamle Strømsvei, for Strømsveien slik den ligger i dag, ble bygd i årene etter 1910.

Hans Torgersen Vestby var født i 1862 – ett år før Henry Ford – på gården Øvre Vestby i Strømmen. Han overtok etter hvert gården, men var betydelig mer interessert i teknikk enn i jordbruk. Men en viss interesse for jordbruk hadde han så lenge dette kunne kombineres med teknikk. Han konstruerte flere traktorer og systemer for pløying med maskinkraft i form av stasjonær motor eller dampmaskin og wiretrekk. Ved siden av gårdsdriften var han ansatt som mekaniker og vognmann på Strømmens Værksted.

Litteratur

  • Bertheau, Øystein og Christian Stokke: Made in Norway? Historien om forsøk på bilproduksjon i Norge. Oslo 1991.
  • Gretland, Peer: Bilens historie. Bilismens utvikling i Norge og en kronologisk oversikt over bilens historie. Oslo 1951.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner. Strømmen 2006. ISBN 978-82-997416-0-6.

Eksterne lenker