Narvik nye gravlund

Narvik nye gravlund har adresse Rombaksveien 44 E6 og ligger sammen med Fredskapellet som er gravkapellet i skrånende terreng på oversiden av E6, og rett nedenfor Ofotbanens trasé nordøst i Narvik sentrum.

Fredskapellet med støpulen til høyre, sett fra inngangen til den tyske kirkekirkegården til venstre for bildet.
Foto: Pål Giørtz (2024).

Historie

Gravlunden ble etablert da Narvik gamle gravlund som ligger på sørsiden av Stasjonsveien på oversiden av jernbanelinja var blitt for liten fra omkring 1925.

I 1937 ble det bygd vei til den nye gravlunden som ble lagt på nedsiden av jernbanelinja. Det nye gravkapellet ble tegnet av byingeniør Roald og ble vigslet 23. mars 1939. Dette ble fullstendig ødelagt under krigshandlingene i området.

Gravlunden var ved etableringen en gravlund for Narviks innbyggere.

Under andre verdenskrig ble et område på gravlunden tatt i bruk som tyske krigskirkegård, og i perioden 1950 til 1955 ble det både avdøde tyske soldater fra andre steder i Nord-Norge flyttet til Narvik nye gravlund, og det ble også etablert krigssgravsted for britiske, franske og polske krigsgraver fra andre verdenskrig, alle mer eller mindre integrert i den store gravlunden for byens innbyggere.

I 1957 ble Fredskapellet reist på samme stedet hvor gravkapellet fra 1939 hadde ligget, og alle krigsgravstedene er plassert i kapellets nærområde.

Krigskirkegård

Norsk

 
Monument over norske falne fra panserskipene «Norge», «Eidsvold» og fra den norske hæren.
Foto: Pål Giørtz (2024).

Kirkegården har et monument over norske falne fra panserskipene «Norge», «Eidsvold» og fra den norske hæren.

Tysk

 
Den tyske krigsgravplassen, med grupper av kors og navneplater nedfelt i bakken. Monumentet utenfor venstre bildekant, ddeler av Fredskapellet tik høyre.
Foto: Pål Giørtz (2024).

Den tyske krigsgravplassen er den største i Narvik og ble anlagt under andre verdenskrig av de tyske myndighetene i tilknytning til Narvik nye gravlund. Da krigen sluttet, var det gravlagt 1250 tyske falne på denne gravplassen. 221 tyske falne som var under krigen blitt gravlagt på andre steder ble etter krigen overført til Narvik og ved denne samlingen av de falne er Narvik krigsgravplass blitt den nordligste tyske krigsgravplassen.

På gravplassen finnes det korsgrupper og navneplater i gresset med navn, grad, fødselsdato og dødsdato over de gravlagte. Hovedmonumentet, utført av billedhugger Gunnar Janson, ble montert i 1960 og bekostet av Kirke- og undervisningsdepartementet.

Teksten på minneplaten: Zum gedenken an dee gefallende deutschen soldaten die 1940 und in den jahren bis 1945 in den gewassern vor Narvik zu lande und in der luft ihr leben verloren und auf diesemfriedhof keine ruhe-statte finde konnten. (Til minne om de tyske soldatene som falt i årene 1940 til 1945 i farvannet utenfor Narvik og mistet livet i luften og kunne ikke finne noe hvilested på denne kirkegården.)

Fransk

 
Gravplassen til de franske falne.
Foto: Pål Giørtz (2024).

Den franske krigsgravplassen har 122 gravlagte franskmenn som falt under kampene i Norge, av tilsammen 131 falne franskmenn i Norge. De øvrige er gravlagt på Namsos kirkegård.

Gravplassen har navneplater og et hovedmonument. Hovedmonumentet er et stort steinkors som er utført av billedhuggeren Per Palle Storm. Krigskirkegården er bekostet av den franske stat. Minnesmerket som ble avduket av den franske general Bethouart den 11. juli 1954 har følgende tekst på fransk og norsk.

Til minne om franske soldater. Falt på ærens mark i Norge 19/4-7/6 1940.

I tillegg finnes minneplate over falne franskmenn som ikke er gravlagt i Narvik og egne minneplater over major Guedj og kommandør Bouan og deres mannskap.

Britisk

 
De britiske krigsgravene, med tilsammen 34 graver, sett mot sørvest.
Foto: Pål Giørtz (2024).

Den britiske krigsgravplassen har 34 gravlagte engelskmenn som falt under andre verdenskrig i kampene i og ved Narvik. 24 av de omkomne tjenestegjorde i Royal Navy, de fleste av disse ombord i HMS Hunter og mistet livet i det første slaget 10. april 1940.

Sju av de gravlagte er uidentifiserte.

Gravene er markert med individuelle, likt utformede stående gravminner over de gravlagte samt et steinkors (Cross of Sacrifice) tegnet av den engelske arkitekten, H.E Jenner.

Polsk

 
Krigsgravplassen til de fem polske falne under slaget om Narvik i 1940
Foto: Pål Giørtz (2024).

Den polske krigsgravplassen har fem falne polakker fra slaget om Narvik. Krigsgravplassen er innhegnet og har et felles minnesmerke med tekst på norsk og polsk: Til minne om polske soldater som falt under kampene om Narvik i 1940. Deretter følger de dødes navn, rang og datoer.

Kilder og litteratur


Koordinater: 68.442826° N 17.450151° Ø