Nebbstarr i Østfold
Nebbstarr Carex lepidocarpa er en art som vokser på rikmyr og fuktig beitemark og hei i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Nebbstarr er spontan og er meget sjelden i 5x5 km-skalaen og svært sjelden i 1x1 km-skalaen. Den har få noen funn på Hvaler og vest for Haldenvassdraget[1].
Økologi
Nebbstarr vokser på baserik grunn, rikmyr, fuktig beitemark og hei[2].
Oppdagelseshistorikk
Det eldste belegget er samlet av Per Størmer i Arekilen på Hvaler 18. juni 1935[3]. At den først ble funnet på 1930-tallet, kan skyldes at den har få lokaliteter i fylket.
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Nebbstarr ble regnet som utgått fra Østfold[4], men en nytt observasjon ble gjort i 2022 da den ble den funnet på Asmaløy (Torbjørn Høitomt/John Gunnar Brynjulvsrud, Biofokus). Dette var første funn i fylket på over 50 år. I Bohuslän ble den ikke gjenfunnet under inventeringen på 2000-tallet, og det er bare to eldre funn som ansees å være sikre fra tidligere[5].
Forvaltningsstatus
Arten regnes som nær truet (NT) i Norge[6].
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Nebbstarr i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. Norsk flora, 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.
- ↑ Størmer, Per, 1935. Herbarieark av nebbstarr på Hvaler. Digitalt på GBIF.
- ↑ Båtvik, Jan Ingar I. 1992. Sjeldne, sårbare og hensynskrevende karplanter i Østfold. - Fylkesmannen i Østfold, miljøvernavdelingen rapport 6-1992: 1-261. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av nebbstarr Carex lepidocarpa for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.