Thyra Fjellanger

Thyra Fjellanger (født 18. august 1901 i Larvik, død 17. november 1983) var kammerpike og bokhandler. Foreldrene var politioverkonstabel Johannes Tollefsen Fjellanger (1872–1932) og husmor Johanna, f. Barland (1877–1940). Faren var født i Lindås i Bergen, og moren var født i Sandøkedal (nåværende Sannidal) i Kragerø.

Storgata 50.
Foto: Morten Bakkeli (2010)
Storgata 34.
Foto: J.E. Ludwigsen

Thyra Fjellanger var mosteren til Finn Walther Smith, som omkom da en tysk mine sprengte ubåten «Uredd» i februar 1943.

Adressen ved fødselen var Olavs gate 1 i Larvik. Ifølge folketellingen 1910 bodde Fjellanger sammen med foreldre og søsken i daværende Storgata 50 (nåværende Storgata 25). Som konfirmant i 1917 bodde hun og familien i Storgata 34. Folketellingen 1920 oppga samme adresse og at Fjellanger var butikkdame.

Den norskamerikanske avisa Vinland skrev i utgaven av 2. juni 1966 at Fjellanger gjorde mer for å gjøre Norge mer kjent og respektert i USA enn muligens en hvilken som helst annen person.

Til USA

Etter endt skolegang i Larvik begynte hun i Lunds bokhandel som assistent i 1919. Så meldte utferdstrangen seg. Fjellanger reiste fra Norge 23. mai 1925 med kurs mot USA. Hun anga «bedre fortjeneste» som årsak.

Fjellanger reiste fra Oslo 7. september 1929 med skipet «Gripsholm». Destinasjonen var New York City. Da Loge Henrik Ibsen i Sønner av Norge i San Francisco 22. oktober 1927 feiret sin høstfest i California Hall, oppførte Den norske dramatiske Klub studenterkomedien Paa Hybelen. Fjellanger var én av rolleinnehaverne.

Mary Pickfords kammerpike

Fjellanger fortalte i et intervju, som kom på trykk i Østlands-Postens utgave av 21. april 1937, at hun hadde kommet til Mary Pickford ved en slump. Hun fortalte videre at hun i seks år hadde vært barnepike for tre unger i et rikt New Yorker-hjem, at hun plutselig ble grepet av California-feber (Hun hadde bodd der tidligere) og fikk lyst til å slutte. Hun sa: «Men hvor skulde jeg få noget annet og bedre fra? En aften mens jeg satt på en restaurant i New York sammen med nogen venner, kom der inn en astrolog. Han skal råde mig, sa jeg til mine venner, idet jeg gikk bort til astrologen. Der vil bli en forandring til det bedre i Deres liv, sa mannen. Innen en måned får De en annen arbeidsgiver. Dagen efter sa jeg op og dagen før måneden var ute var jeg blitt Mary Pickfords kammerpike — til tross for at jeg ikke eide referanser som «ladys Maid» og til tross for at jeg var den siste av de 5 unge damer som var kalt til konferanse.»

Fjellanger var med Pickford og hennes forlovede Charles «Buddy» Rogers på deres Europa-reise i 1937. De var blant annet én dag i Oslo. Pickford giftet seg 24. juni samme år med Rogers, som var hennes tredje og siste ektemann. Fjellanger var med paret på deres bryllupsreise til Honolulu. Fjellanger var kammerpike i tre år. Fjellangers arbeid besto i å «ta vare på» den canadiskfødte skuespilleren, å vaske hennes hår én gang i uken eller hver tiende dag og å passe hennes garderobe. Alt annet besørget Pickford selv. Fjellanger avviste enhver skandalehistorie, som måtte være knyttet til Pickfords navn. Hun sa at hennes arbeidsgiver riktignok kunne være eksentrisk, men også eiegod og meget hjelpsom.

Østlands-Posten meddelte i utgaven av 22. juli 1939 at Fjellanger nå var hjemme i Larvik med permisjon til april 1940.

Bokhandel

Da den tyske okkupasjonen av Norge kom i 1940, var Fjellanger hjemme i Larvik. Hun måtte bli boende der under hele krigen og arbeidet i Lunds bokhandel. Det var på den tiden at tanken om en norsk bokhandel i USA meldte seg for fullt. I desember 1945 dro Fjellanger til New York City med 60 store kasser med bøker. Fjellanger åpnet 15. desember en liten bokhandel i 5921 8. Avenue i Brooklyn. Det gikk så bra at Fjellanger i 1953 måtte flytte inn i større lokaler i 6005 8. Avenue i Brooklyn. FNs generalsekretær Trygve Lie var innom bokhandelen 13. oktober 1954 og signerte sin bok Syv år for freden. Hun avviklet den forsommeren 1969 og reiste hjem til Norge. Det var den eneste norske bokhandelen i USA. Blant kundene hadde Fjellanger ikke bare privatfolk, men også institusjoner, biblioteker, universiteter og kirker, som skrev til bokhandelen da de skulle ha en bestemt bok eller flere.

Utmerkelser

Fjellanger ble 15. juli 1964 tildelt St. Olavsmedaljen under en tilstelning i den norske sjømannskirken i New York City.

TV-program

Norge i Brooklyn ble sent på NRK fjernsyn første nyttårsdag 1965. Seerne ble trukket inn i Thyra Fjellangers bokhandel i Brooklyn og ble presentert for innehaveren.

Kilder

Utgående lenker