Toften-eiendommen på Tofta (Harstad)

Toften-eiendommen på Tofta i Harstad (matr.nr.77 - Bruk 2 - Br. nr. 5 Bergseng, Viken) har fått navnet sitt etter Hans Toften. Dette er den andre halvparten av en eiendomm som Henrik Pedersen (1786-1869) kjøpte fra Vika i 1824.

Det gamle bolighuset som ble bygd tidlig på 1700-tallet og bebodd helt til 1990-åra, da det ble revet. Stabburet til høyre står der fortsatt (i 2014)
Foto: Sannsynligvis Ole Toften.
Toften-eiendommen på Tofta i Harstad.
Foto: Gunnar Reppen 2014.
Den nedre delen av slåttemarka til gården ble opparbeidet til ny gravlund 2014. Tofta nye gravlund er ment å bli den nye kirkegården for sentrumsområdene i Harstad. Kirkegården omfatter et areal på totalt 38 dekar og vil gi 2500 nye plasser, og vil bli knyttet sammen med Harstad gravlund med bru over Bergselva.
Foto: Gunnar Reppen 2014.
Toften-familien 1933. Foran fra venstre: Marie Peroline H. Toften, Karoline Dorthea Pedersdatter, Hans Peder Klaussen og Anna Rikarda g. Pedersen. Bak fra venstre: Hans Kristian Marinius H. Toften, Klaus Heggelund Toften, Peder Andreas H. Toften og Ole Johan H. Toften. Bildet er tatt i forbindelse med Karoline og Hans sitt gullbryllup i 1933.
Foto: Ukjent fotograf.

Hans Klausen, f. 1852, kjøpte dette bruket i 1897 og senere en skogsteig på Kvæfjordeidet. Han var g. m. Karoline Pedersdtr. f. 1861, fra Vestnes i Bjarkøy. Deres sønn Hans Hansen Toften, f. 1890, overtok i 1917. Hans sønn, Håkon Toften (1924-1983) overtok gården ved farens død. Han hadde ingen barn, og bruket ble overtatt av hans søster Anne J. Jonassen (1919-2007), deretter hennes sønn Olaf Hans Jonassen, f. 1946. Etter noen år overtok Olaf mer og mer av gårdsdrifta og etterhvert også heile gården etter moren og onkelen (Arne). Han er eier av bruket idag (2014). Olaf er ikke gift og har ingen barn.

Ole Andreas Henriksen

(f. 1828 Tofta - d. 1892 Tofta) overtok i 1860 denne halvparten av det som hans far, Henrik Pedersen, kjøpte fra Vika i 1824. Ole ble gift i 1864 med Jensine Marie Petersdtr. (f. 1839 Dale, Kvæfjord/TR - d. 1891 Tofta, Trondenes/TR).

BARN: (Alle barna untatt ei datter emigrerte til USA. De reiste i tre "puljer".)

  • 1). Amalia Dortea Kirstine (f. 1865 Tofta - d. 1924 Minnesota, USA). Amalia var med i den første "puljen" som reiste, Sammen med dem reiste også en John Hanssen Utstrand fra Kvæfjord. Amalie og John var forlovet. Like etter at de kom til USA giftet de seg og fikk flere barn.
  • 2). Henrik Mathias Eberg (f. 1867 Tofta - d. USA).
  • 3). Jakob Røst (f. 1870 Tofta - d. USA).
  • 4). Ole Jentoft (f. 1873 Tofta - d. USA) Ole var konfirmert 1888 i Kvæfjord. Da bodde han på Forøya. Ole emigrerte i 1903. I USA brukte han "Toften" som etternavn.
  • 5). Dorthea Marie (f. 1875 Tofta - d. 1936 Sama). Dorthea var den eneste av søsknene som ikke emigrerte til Amerika. Ho ville bo i "gammellandet", som ho sa. Ho arbeidde forskjellige plasser i Trondenes/Harstad/Sandtorg, for det meste som husholderske og barnepike. Dorthea var ugift, døde på "Røde Kors Gammleheim, hvor ho bodde etter at ho måtte amputere begge beina.
  • 6). Sara Karoline (f. 1875 Tofta - d. USA) Sara og Dorthea var tvillinger. Sara ble gift i USA med Marenius Joakim Hansen (f. 1876 Alvestad, Trondenes/TR - d. Washington, USA) (Marelius var bror til Mathias Mikal Hansen.) De fikk iallefall ei datter sammen.
  • 7). Johan Edvard Lind (f. 1879 Tofta - d. USA)
  • 8). Fredrikke Magdalene (f. 1883 Tofta - d. USA) Fredrikke var bare barnet da ho emigrerte sammen med sin eldste søster i "første pulje". Ho vokste opp hos sin søster, Amalie. Fredrikke ble gift og fikk i alle fall tre barn. For å få penger til overreisen måtte de selge "farsgården/heimgården". Den ble solgt til deres søskenbarn (eldste sønn til deres fars tvillingbror)

Hans Peder Klaussen

(f.1852 Erikstad (Kasfjord) - d. 1936 Tofta). For å få råd til å kjøpe dette gårdsbruket etter onkelen, måtte han selge det lille bruket med det nybygde huset sitt nede på Toftabakken, for så å flytte inn i et ca 200 år gammelt hus, som var både trekkfullt og dårlig.

(Dette gamle huset var opprinnelig bygd ute på ei av øyene i Vågsfjorden. Senere ble huset revet, merket og flyttet til Hinnøya - «sør i gårdene». Etter dette ble det igjen revet, merket og flyttet til Tofta (da stod det lengre innover/oppover - på et av brukene under "Bruk 1". Til slutt kjøpte Ole Andreas Henriksen og en av brødrene huset derfra og det ble igjen revet og merket. De delte det i to "like halvparter" som de merket og bygde opp igjen som bolighus på gårdene sine.) Det er usikkert om det var broren Peter (Amundsen-eiendommen) eller tvillingbroren Klaus (Lamo-eiendommen) som kjøpte den andre delen av huset og bygde det opp på sin eiendome Med i handelen fulgte også en parsell, Libakken, på Øverby på Kjellhus, som senere ble solgt fra til Hans Peder sitt søskenbarn, Henrik Pedersen fra br.nr. 3 - Tofta. I 1894 kjøpte Hans en skogsteig på Kvæfjordeidet, som ble lagt til bruket. I ei tid var eiendommen sammensatt av parter fra tre forskjellige gamle gårder.

Hans Peder var g. 1883 m. Karoline Dorthea Pedersdtr (f. 1861 Vestnes, Bjarkøy/TR - d. 1943 Tofta, Trondenes/TR). Ho var en del plaget av astma, men ho døde av "alderdoms svakhet". Barn:

  • 1). Klaus Heggelund (f.1884 Tofta - d.1957 Harstad/"Byskillet"). Da Klaus var i militæret var han i Hans Majestet Kongens Garde, "Garden". Klaus arbeidde først i mange år i Oslo (Kristiania) og så i mange år i Bergen, før han kom heim til Harstad igjen i 1827 og giftet seg med ei fra Harstad året etter. De fikk en sønn. De ble boende i "Byskillet" helt til Klaus døde av "alderdoms svakhet" i 1957.
  • 2). Peder Andreas (f.1887 Tofta -d.1980 Tofta). Peder ble gift og fikk barn. (Se forøvrig nedenfor, Toftegård).
  • 3). Marinius Ragnvald (f.1889 Tofta - d.1889 Tofta). Døde av lungebetennelse.
  • 4). Hans Kristian Marinius (f.1890 Tofta - d.1969 Tofta). Hans ble gift og fikk barn. Se nedenfor på denne gården/dette bruket.
  • 5). Ole Johan (f.1892 Tofta- d.1894 Tofta).
 
Ole Toften var en kjent person i Harstad, ikke minst på grunn av sin entusiasme som sanger og pådriver i Harstad Mandskor, der han var med fra starten i 1913 og ble utnevnt til æresmedlem. Han var også kjent for sin konsekvente gjennomføring av høflighetsgester som blant annet ga seg utslag i at hodeplagget ble løftet mot den han hilste på.
Foto: Sør-Troms museum.
  • 6). Ole Johan (f.1894 Tofta - d.1978 Tofta). Ole var ugift og hadde ingen barn. Han var med i Harstad Mandskor nesten helt fra starten til han døde (så plutselig av kraftig hjerneblødning i 1978). Han var også flere perioder i Bergen hvor han arbeidde i kortere og/eller lengre tid (også da H. M.k. var stiftet). Han var medlem av H.M.k. også de periodene da han arbeidde i Bergen, samtidig som han var medlem av kor der. I en periode spilte han fiolin i Harstad Orkesterforening, var med i BUL og i amatørteater. Som ung, da han arbeidde i Bergen, gikk og syklet (på ferie) han over Hardangervidda ("veiløst") fra Bergen til Oslo og tilbake igjen. I Bergen arbeidde han bl.a. i ei stor jernvareforretning. I Harstad arbeidde han også i jernvareforretning (O. Knutsen), men også andre steder, bl.a. med gods i Harstad Oppland Rutebil. Ole var av den gamle «skolen» - alltid veldig høflig, hjelpsom og snill. Han var kjent på byen for måten han hilste på kjente med å løfte på hodeplagget og holde det høyt. Møtte han et begravelsesfølge, stoppet han alltid opp (uansett hvor travelt han hadde det) og tok av seg hodeplagget. Der stod han til følget var hadde pasert. På bussen reiste han seg alltid for damer og/eller personer som var eldre enn ham, og overlot sitteplassen til dem. Han åpnet alltid døren (og holdt den åpen) for damer (uansett alder) og eldre personer. Ole var også en ivrig skigåer. Selv da han var ca. 75 år var det mange som var ca 40 år yngre som hadde vanskeligheter med å holde tritt med ham. Han var i sitt 84. år da han døde. Like til det siste hendte det at han gikk et par turer til byen daglig, først til byen om formiddagen og så om kvelden til byen eller Seljestadskolen på korøving.
  • 7). Marie Peroline (f.1897 Tofta - d.1985 Tofta). Marie var ugift og hadde ingen barn. Hun var også en periode i Bergen, hvor ho arbeidde som husholderske for sine to brødre, Klaus og Ole. I Harstad arbeidde ho bl.a. på "Koperativet", "Kaffistova" og "Droggerien" (Harstad Dropgeriforretning), som ho kaldte dem. Ellers var ho mye opptatt av BUL og amatørteateret (i sine unge år) Ho var også av den gamle sorten når det gjaldt høflighet. Ho var snill og hjelpsom og likte å lese.
  • 8). Anna Rikarda (f.1902 Tofta - d.1967 Narvik). Anna var den yngste i barneflokken. Ho var også med i BUL og amatørteateret som ung. Ho arbeidde bl. a. hos Helga Lind mens ho ennu bodde i Harstad. Etterhvert flyttet ho til Leknes i Lofoten hvor ho giftet seg og fikk en datter. De bodde der til etter krigen. Da flyttet de til Kvitsandøra/Narvik og etterhvert inn i selve byen, hvor de bodde til de døde. (I 1966 kjøpte de "Alvestad-huset" i Kjellhusveien 16. Hovedleiligheta leide de ut til Marie og Ole. Den andre beholdt de selv. Den skulle de bruke når de var i Harstad og når hennes mann gikk av med pensjon, skulle de flytte dit. Men slik gikk det ikke. Hun døde i 1967 Et par uker tidligere hadde ho vært på sin første (og eneste) "overnattingstur" til "huset sitt på Tofta". Etter dette ble 2. etg bare brukt som "hytte".


Klaus Peder Henriksen

var den første graveren på den gamle Tofta Gravlund. Da han døde i 1900 "overtok" den eldste sønnen hans, Hans Peder Klaussen, arbeidet som graver på Tofta. Hans Peder fortsatte som graver så lenge helsa tillot det. Etter ham igjen "overtok" en av hans sønner, Hans Kristian Marinius H.(-anssen) Toften som graver, helt til helsen hans sviktet, i 2. halvdel av 1950-tallet. Da overtok hans brorsønn, Jakob Klaussen fra Kjellhus, som graver og fortsatte til han døde på midten av 1960-tallet da den gamle gravlunden ble nedlagt/fredet.) Foruten som graver og bonde arbeidde Hans Peder som fisker, skomaker og snekker. (I tillegg var han "hobbytegner" og "hobbytreskjærer". Han døde av lungebetennelse. Han hadde vært på besøk hos sin søster på Finnlandsnes da han fikk en hardnakket forkjølelse og etterhvert lungebetennelse og døde. Alle barna til Hans Peder og Karoline (unntatt de to som døde da de var små) tok "Toften" til etternavn. Da Hans Peder Klaussen begynte å bli opp i årene, solgte han gården til sønnen,

Hans Kristian Marinius H. Toften

(f. 1890 Tofta - d. 1969 Tofta). Hans Kristian var noen år (i to perioder) i Oslo. Først var han der i et par år, men så måtte han reise nordover igjen p.g.a. førstegangstjenesten. Etter endt militærtjeneste reiste han heim. Han giftet seg 1914 i Trondenes med Olea Marie Hansdtr (f.1886 Sørdal, Hamarøy/NO - d. 1940 Tofta, Trondenes/TR). Olea kom til Tofta som tjenestejente i 1907 og "ble værende" her (på samme gården til ho døde, unntatt de tre-fire årene de var i Oslo som nygifte). Da de kom heim igjen fra Oslo i 1917, kjøpte de gården av Hans Kristian sine foreldre for kr 3.000,-. Olea var mye syk. Den ene sykdommen fulgte den andre (bl.a. gulsott, nyreproblemer, struma, sukkersyke . . . ) gjennom nesten hele hennes voksne liv, helt til ho døde av sukker- eller insulinslag sommeren 1940. Hans Kristian og Olea fikk tre barn. Barn:

  • 1). Anne Johanna (f. 1919 Tofta - d. 2007 Tofta).
  • 2). Håkon Kristian (f. 1924 Tofta - d. 1983 Tofta).
  • 3). Arne Hermod Olaf (f. 1926 Tofta - d. 2012 Tofta).

I tillegg til gården arbeidde Hans bl.a. som graver, matros (på diverse hurtigruter, fraktebåter, lokalbåter), kaiarbeid, fisker m.m. De siste 15 årene var han mye syk, parkinson, men han døde (heime på Tofta) av lungebetennelse. Ellers var hans store interesse Frelsesarmeen, hvor han i nesten hele sitt voksne liv var "soldat". Så lenge Hans levde var det Anne, Arne og Olav som tok seg av "gårdsdrifta". Det var kun i slåttonna, potetopptakinga og slaktinga at Ruth og Håkon hjalp til.

Da Hans døde arvet alle tre søsknene gården sammen. Håkon drev den i noen år til han døde av hjerteinfarkt i 1983. Håkon ble gift 1953 i Salangen med Ruth Sjøseth (f. 1932 Salangen - d. 2000 Salangen). De hadde ingen barn. Etter Håkons død, ble hans del skiftet og Ruth fikk sin del. Deretter flyttet Ruth, først til Bergseng og så tilbake til Salangen hvor ho bygde seg et "vertikaldelt" hus sammen med en av søstrene sine på Sjøseth (gården der ho var født og oppvokst).

Nå eide Anne og Arne bruket sammen, men det var søsteren, Anne som stod for gårdsdrifta. Etter et par år bygde de ny fjøs og noen år senere nytt hus bak det gamle. Etterat de var flyttet inn i det nye huset (okt 1990) var "museet på Trondenes" og tok det de ville ha/trengte fra gammelhuset (til restaurering av div gamle bygninger som museet har/hadde rundt omkring). Etter dette ble gammelhuset etterhvert revet - og brukt til brensel. Anne var gift i 1947 i Harstad (Bethel) med Karl Johan Jonassen (f. 1921 Gambogen, Kvæfjord - d. 1954 Tofta). Han døde av lungetuberkulose. De fikk 6 barn, hvorav 4 vokste opp og ble voksne; Olav Hans, Mary Olea, Gunhild og Knut Ivar.

Deler av gården blir gravlund

Hele slåttemarka til gården som lå nede ved Bergselva, er i nyre tid ekspropriert til en stor kommunal gravlund som omfatter også naboteigene. Og i 2014 ble denne opparbeidet av Harstad kommune.

Kilder

  • Lysaker, Trygve: Trondenes Bygdebok.
  • Bjørkenes, Bergljot og Margareth Jensen: Folk og slekt i Gamle Trondenes
  • Reaserch: Gunhild Hanssen