Tore Eikelands legat
Tore Eikelands legat ble opprettet til minne om Tore Eikeland som ble drept i Utøyamassakren 22. juli 2011. Legatets mål er å gi barn og ungdom i utviklingsland mulighet til å lære om og delta i politiske prosesser på lokalt og nasjonalt nivå. Legatet ble etablert i 2013 av familien i samarbeid med organisasjonen Projects Abroad, en av verdens største formidlere av frivillig arbeid. Broren Robert Eikeland er styremedlem i legatet, som har hjulpet flere hundrede barn i Ghana og Sør-Afrika til utdanning og kunnskap om politikk og demokrati.
Tore ønsket at unge skulle engasjere seg i demokratisk politikk, spesielt i utviklingsland der demokratiet er skjørt. Han mente at jo flere mennesker som deltar i demokratisk politikk, jo sterkere og mer stabilt blir et demokrati. Demokrati er alltid bedre enn diktatur. Folk har det bedre og de har en mulighet til å være regelmakere og ikke regeltakere.
«Tore-samfunn» i Akokoa, Ghana
I landsbyen Akokoa drifter legatet den lokale barneskolen, hvor de tilbyr en bred moderne læreplan som inkluderer lag- og gruppeaktiviteter som fotball og dans. De lærer de små barna alt det grunnleggende, men de prøver også å lære dem om naturen og kulturen i verden rundt dem. Ghana er et nytt demokrati, og det vil blomstre hvis flere tror på det og deltar. Legatet har opprettet et «Tore-samfunn» i en landsby i åsene utenfor Accra, landets hovedstad. Barna i landsbyen Akokoa og studentene som går på videregående skoler og høyskoler i området har alle glede av stiftelsens program. Høvding Nyako og de valgte politikerne i området er sterke tilhengere av legatets arbeid.
I et «Tore-samfunn» utvider man horisonten til barn i grunnskolen, blant annet gjennom politisk utdanning og debatter. Legatet hjelper også eldre studenter med å involvere seg i kampanjer og politiske partier og å studere politikk.
Når elever fra legatets «Tore-samfunn» drar ut fra Akokoa-landsbyen til videregående skoler i byene i nærheten forlater de ikke Tore-samfunnet. Legatet gir dem politisk utdanning og oppfordrer dem til å delta i formell debatt – en måte å gjøre seg klar til demokratisk politikk på. Legatet hjelper dem med å involvere seg i kampanjer og å bli med i politiske partier.
Debattreningskurs i og rundt Cape Town, Sør-Afrika
Legatet, kalt «Tore's Foundation» i Sør-Afrika arrangerer debattreningskurs ved stadig flere skoler i og rundt Cape Town. Ref. [1]
Lavender Hill i Sør-Afrika
Legatet drifter også en skole i landsbyen Lavender Hill i Sør-Afrika.
Studietur til Norge
Inaam Kesner og Bhongolwethu Sonti driver Tore Eikelands Legats prosjekt for ungdom i Cape Towns fattige «townships» i Sør-Afrika. De kom på besøk til Bergen og deltok som gjester på Utøya i 2018.
29. juli kom de til Bergen. Mandagen etter deltok de på et et åpent arrangement i regi av Hordaland AUF. På AUFs sommerleir på Utøya deltok de i en paneldebatt, diskusjoner med AUF-ungdommen, ulike workshops og opplevde hvordan ungdomspolitikk blir drevet i Norge. [2]
Referanser
- ↑ * Tore's Foundation, Cape Town, kavlifondet.no, 2019. Besøkt 04.10.2022.
- ↑ * Lutro, Siv Berg: Får reise fra Sør-Afrika til Norge takket være legat. Bygdanytt.no, 26. juli 2018. Besøkt 04.10.2022.
Kilder og litteratur
- Christophersen, Rune: Hedres med legat. Bergens Tidende, torsdag 5. juni 2014, s. 8. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Lura, Christian: Tore Eikeland døde på Utøya – minnelegat utdanner politiske talenter i Afrika. Nrk.no, 20. juli 2018. Besøkt 04.10.2022.
- Lutro, Siv Berg: Får reise fra Sør-Afrika til Norge takket være legat. Bygdanytt.no, 26. juli 2018. Besøkt 04.10.2022.
- Tore's Foundation, Cape Town. kavlifondet.no, 2019. Besøkt 04.10.2022.