Østerrike

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 1. des. 2016 kl. 10:48 av Aslak Kittelsen (samtale | bidrag) (en begynnelse)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Østerrike er en forbundsrepublikk i Europa. Den grenser til Tyskland, Sveits, Liechtenstein, Italia, Slovenia, Ungarn og Tsjekkia. Hovedstaden er Wien.

Habsburgerriket

Østerrike har sitt opphav i markgrevskapet Marchia Austria. Dette ble opprettet rundt 790 av Karl den store for å beskytte Frankerriket mot slavere og avarere. Østerrike ble eget hertugdømme under Det hellige romerske riket i 1156, og på 1200-tallet kom huset Habsburg til makta. De ble sittende til 1918. Herfra er Østerrikes historie i stor grad historia til de områdene som til enhver tid var under Habsburgernes overherredømme. Det meste av den nåværende forbundsrepublikken kom under deres overherredømme i løpet av middelalderen, mens Salzburg var et eget erkebispedømme fram til begynnelsen av 1800-tallet. Habsburgerne var som regel også tysk-romerske keisere fram til dette riket ble oppløst i 1806, og 1804 ble keiserriket Østerrike formelt opprettet. Fra 1867 ble dette riket omgjort til et dobbeltmonarki, med keiserriket Østerrike og kongedømmet Ungarn som formelt likestilte deler. Dette riket omfattet 1867 hele det nåværende Østerrike, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia og Kroatia, store deler av det nåværende Serbia, Romania, Ukraina og Polen, samt en liten bit av dagens Italia.

Dette keiserriket spilte en viktig rolle under Napoleonskrigene, og riket var vertskap for den viktige Wienerkongressen i 1815. I 1914 brøt første verdenskrig ut som følge av at det habsburgske tronfølgerparet ble myrdet i Sarajevo. Riket havnet på den tapende sida i krigen, og ble oppløst i 1918.

Forbundsrepublikken

Da de andre folkegruppene i det multietniske riket opprettet sine egne stater i 1918, ønsket de tysktalende østerrikerne å gjøre det samme. De ønsket å samle alle tysktalende i riket, samt å slutte seg til Tyskland. Begge deler ble imidlertid forhindret av de seirende maktene etter første verdenskrig: Landskapa Böhmen og Mähren tilfalt fullt og helt Tsjekkoslovakia, trass i at grenseområdene hadde tyskspråklig flertall, og tilslutning til Tyskland ble eksplisitt forbudt av Storbritannia og Frankrike. Dette resulterte i en stat som de fleste av innbyggerne egentlig ikke ønsket seg, og den var gjennom hele mellomkrigstida preget av ustabilitet og politisk konflikt. Tilslutningen (Anschluss) til Tyskland kom likevel i 1938, men da som en del av Adolf Hitlers Tredje rike. Østerrike var del av Tyskland fram til slutten av andre verdenskrig, og østerrikerne deltok i det store og det hele i krigen på lik linje med tyskerne.

I 1945 ble Østerrike delt i fire okkupasjonssoner på samme måte som Tyskland, og som Berlin ble også Wien delt i fire soner. Denne tilstanden varte fram til 1955, da okkupasjonsmaktene ble enige om å gjenforene landet til en sjølstendig stat som var forpliktet til nøytralitet. Som følge av dette ble landet medlem av EU først i 1995.

Østerrike og Norge

Norge er representert med ambassade i Wien, mens Østerrike er representert med ambassade i Oslo. Det er relativt få østerrikske firmaer representert i Norge og vice versa, men enkelte norske firmaer til stede i Østerrike er: Norske Skog, Norsk Hydro, Tomra, Orkla, TINE og Sunpor.