Akerselva: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Flere bilder)
m (Noen tillegg.)
Linje 15: Linje 15:
| sideelver        =
| sideelver        =
}}
}}
<onlyinclude>'''[[Akerselva]]''' er ei ca. 8 km lang [[elv]] i [[Oslo]] som renner fra [[Maridalsvannet]] til [[Bjørvika]]. Elva har en stor del av [[Nordmarka]] som [[nedbørfelt]]. Akerselva har i tidligere perioder båret navnene '''Frysja''' og '''O'''. Elva var en forutsetning for kraftforsyninga under industrialiseringa på [[1800-tallet]].</onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Akerselva]]''' er ei ca. 8 km lang [[elv]] i [[Oslo]] som renner fra [[Maridalsvannet]] til [[Bjørvika]]. Elva har en stor del av [[Nordmarka]] som [[nedbørfelt]]. Akerselva har i tidligere perioder båret navnene '''Frysja''' og '''O'''. Vannkraften i elva har vært utnyttet i lange tider. Den første kornmøllen man kjenner til lå på [[Sandaker]], seinere kom det flere til, og etterhvert også tømmersager - noe for eksempel navnet [[Sagene]] vitner om. Elva var en forutsetning for industrialiseringa i Oslo på [[1800-tallet]]. </onlyinclude> Blant bedriftene kan nevnes [[Akers mekaniske verksted]] som ble etablert i [[1842]], [[Vøien bomuldspinderier]] kom i [[1845]] og [[Foss bryggeri]] i [[1891]].


[[Oslo havn]] går opp til krysset Bispegata - Nylandsgata.
Akerselva er ingen stor elv, og kan ha temmelig ustabil vannføring. I tørkeperioder gikk hjulene i stå, slik det skildres i [[Vilhelm Dybwad]]s sang "Akerselva". I alle fall var tømmerfløting en problematisk affære, og kommunen startet bygging av damanlegg for å forhindre blant annet flomskader på industrien i 1853.
 
I dag finnes lite igjen av industribedrifter langs elva, selv om Bjølsen Valsemølle og Lilleborg fabrikker holdt stand lenge. Industribyggene har blitt boliger og restauranter. Fram til [[1860-åra]] var Akerselva ei god lakseelv, men fabrikkenes stadige utslipp gjorde slutt på det. Helt fram til 1990-tallet tok utslipp med jevne mellomrom liv av alt levende i elva. Det er nå over, noe som gir stadig bedre bade- og fiskemuligheter. Det går i 2010 turvei blant parkanlegg nesten hele veien fra [[Oslo havn]] i krysset Bispegata - Nylandsgata og til [[Oset]].<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />


== Galleri ==
== Galleri ==
Linje 31: Linje 33:
Bilde:Seilduken.jpg|Fossen ved Seilduksdammen og Christiania Seildugsfabrik
Bilde:Seilduken.jpg|Fossen ved Seilduksdammen og Christiania Seildugsfabrik
</gallery>
</gallery>
== Kilder ==
* ''Oslo byleksikon'', 2000


{{Digitaltfortalt
{{Digitaltfortalt

Sideversjonen fra 5. mar. 2010 kl. 13:25

Akerselva
Ankerbrua Oslo.jpg
Akerselva ved Ankerbrua
Basisopplysninger
Alt. navn: Frysja
Lengde: 8,2 km
Samlet fall: 149 m
Kilde: Maridalsvannet
Utløp: Bjørvika
Høyde ved utløp: 0 moh.
Renner gjennom: Oslo

Akerselva er ei ca. 8 km lang elv i Oslo som renner fra Maridalsvannet til Bjørvika. Elva har en stor del av Nordmarka som nedbørfelt. Akerselva har i tidligere perioder båret navnene Frysja og O. Vannkraften i elva har vært utnyttet i lange tider. Den første kornmøllen man kjenner til lå på Sandaker, seinere kom det flere til, og etterhvert også tømmersager - noe for eksempel navnet Sagene vitner om. Elva var en forutsetning for industrialiseringa i Oslo på 1800-tallet. Blant bedriftene kan nevnes Akers mekaniske verksted som ble etablert i 1842, Vøien bomuldspinderier kom i 1845 og Foss bryggeri i 1891.

Akerselva er ingen stor elv, og kan ha temmelig ustabil vannføring. I tørkeperioder gikk hjulene i stå, slik det skildres i Vilhelm Dybwads sang "Akerselva". I alle fall var tømmerfløting en problematisk affære, og kommunen startet bygging av damanlegg for å forhindre blant annet flomskader på industrien i 1853.

I dag finnes lite igjen av industribedrifter langs elva, selv om Bjølsen Valsemølle og Lilleborg fabrikker holdt stand lenge. Industribyggene har blitt boliger og restauranter. Fram til 1860-åra var Akerselva ei god lakseelv, men fabrikkenes stadige utslipp gjorde slutt på det. Helt fram til 1990-tallet tok utslipp med jevne mellomrom liv av alt levende i elva. Det er nå over, noe som gir stadig bedre bade- og fiskemuligheter. Det går i 2010 turvei blant parkanlegg nesten hele veien fra Oslo havn i krysset Bispegata - Nylandsgata og til Oset.







Galleri

Kilder

  • Oslo byleksikon, 2000

Mal:Digitaltfortalt