Anna Grostøl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Folkelivsgransker Anna Grostøl intervjuer Terje O. Austenaa (født 1841) i Tovdal, 1936.
Foto: Anna Grostøl, Norsk folkemuseum.

Anna Grostøl (født 30. april 1894 i Farsund, død 4. januar 1962 i Borre) var lærer og folkelivsgransker.

Anna var den eldste av seks søsken, fem jenter og en gutt. Foreldrene var Helga (født Andersen) fra Horsens i Danmark og Anders fra Vanse. De drev gården Stokke, gnr. 11, i Kjørrefjord, Lista. Faren var i tillegg til bonde også lærer og museumsmann, og tok blant annet initiativ til Lista museum.

Anna gikk i 1915 ut av Kristiansand lærerskole. Senere tok hun videreutdanning ved blant annet Statens kvinnelige industriskole, Lista husmorskole og Noregs Lærarhøgskule på Lade i Trondheim. Som lærer virket hun i Aust- og Vest-Agder og i Land i Oppland.

Ved siden av lærergjerningen brukte Grostøl fritid og i ferier på å reise rundt i bygder i hele landet for å granske og dokumentere gamle arbeidsteknikker og redskap fra bondesamfunnet.

Anna Grostøls samlinger

Samlingene etter Anna Grostøl er bevart ved Norsk Folkemuseum og består blant annet av et ca. 1400 siders upublisert manuskript som dokumenterer mange ulike kulturhistoriske temaer. Grostøl tok rundt 1500 fotografier og samlet et stort arkiv med tekstilprøver.

Fotografier av Anna Grostøl

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Anna Grostøl er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.