Arendal stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendal stasjon 1909.
Foto: Ukjent/Arendalbanens Venner

Arendal stasjon åpnet samtidig med første del av Arendalsbanen fra Arendal til Froland 23. november 1908, etter langvarige stridigheter omkring plasseringen av stasjonen. Til slutt ble det bestemt å legge stasjonen i Barbu, som var egen kommune før den i 1902 ble innlemmet i Arendal. Stasjonsbygningen ble tegnet av Paul Armin Due, men bygningen var dårlig fundamentert, og på 1920-tallet ble den revet og erstattet med en ny bygning med samme mål tegnet av Gudmund Hoel.

På vei ut fra stasjonen ligger den 871 meter lange Barbutunnelen, og ved siden av denne ligger en lokstall tegnet av Due. Fra stasjonen i motsatt retning går et spor mot havnen i Barbubukt. Stasjonen fungerte fra 1935 til 1938 som endestasjon for Sørlandsbanen. Arendalsbanen var på forhånd blitt utvidet fra smalspor til normalspor fram til Nelaug stasjon.

Fram til 1946 var det sporbrudd ved Nelaug, men dette året ble også strekningen Nelaug-Treungen ferdig med normalspor. Arendal stasjon ligger 317,63 km fra Oslo S via Nelaug, 7,6 moh. I 1996 fikk Arendalsbanen elektrisk drift. Arendal stasjon er ikke betjent.

Kilder

  • http://jernbane.origo.no – nedlagt fra 31.10.2016, men basen vil fortsatt være passivt tilgjengelig.
  • Jernbanemuseet
  • Arendalbanens Venner

Galleri


5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.