Aslak Sira Myhre

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. nov. 2023 kl. 02:45 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:p» til «[[Kategori:P»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Aslak Sira Myhre (født 28. mai 1973 i Stavanger) er tidligere politiker og journalist, og har siden 2014 vært direktør ved Nasjonalbiblioteket.

Han vokste opp i Stavanger med foreldre som var aktive i AKP (m-l). Faren Eldar Myhre jobba på Rosenborg verft, mens mora var ansatt på et sjukehus. Sjøl ble han medlem av Rød Valgallianse (RV), etter at foreldrene hadde meldt seg ut av AKP. Han var aktiv i elevpolitikken på Stavanger katedralskole, der han skoleåret 1991/1992 var leder for skolens styre. Han var den første eleven i Norge som ble valgt som styreleder på en skole.

Da det ble tid for militærtjeneste nekta han på grunn av norsk deltakelse i militære operasjoner i utlandet. Dette var på det tidspunktet gyldig nektingsgrunnlag, og han ble dømt til 90 dagers fengsel i Oslo tingrett. Under ankesaken i Borgarting lagmannsrett ble tiltalen om totalnekt frafalt, og straffen ble omgjort til domsutsettelse.

I 1996 var Myhre med på Møhlenprisaksjonene i forbindelse med utbygging av Nye Puddefjordsbru. Omkring tretti ungdommer ble arrestert under okkupasjon av bygninger og anleggsmaskiner under denne aksjonen. Samme år ble han styremedlem ved Universitetet i Bergen, der han tok et mellomfag i historie. Han tok også bonesertifikat som renholdsarbeider.

Han ble leder i Rød Valgallianse i 1997, og satt i det vervet til 2003. Myhre var den første lederen i RV som ikke hadde fortid verken i AKP eller Rød Ungdom. I perioden 1999–2003 representerte han partiet i bystyret i Stavanger. Han var førstekandidat for Rogaland RV ved stortingsvalget 1997, og for Oslo RV ved stortingsvalget 2001. Senere har han stått på Rødts Osloliste.

Myhre var en tid journalist, og dekka blant annet tre verdensmesterskap i fotball for Klassekampen. Han var også fotballkommentator for NRK, og står bak to bøker om fotball. Som Stavangergutt er Myhre en ivrig tilhenger av Viking FK. Han har også skrevet en rekke politiske innlegg og artikler, og hans kommentarartikler etter terrorangrepene 22. juli 2011 ble oversatt til mer enn tjue språk.

I 2003 ble han leder for Foreningen !les, som har som formål å øke barn og unges leselyst. Dette var et skritt på veien som førte til at han ble daglig leder for Litteraturhuset i Oslo i 2006, og så gikk videre til stillinga som nasjonalbibliotekar i 2014.

Han er gift med redaktør Cathrine Sandnes (f. 1972).

Litteratur