Bayer'n: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Bayer'n]]''' er det vanligste navnet på bygningen i [[Åkebergveien]] 46 i [[Oslo]] som nå rommer [[Oslo fengsel]] avdeling B.  
'''[[Bayer'n]]''' er det vanligste navnet på bygningen i [[Åkebergveien]] 46 i [[Oslo]] som nå rommer [[Oslo fengsel]] avdeling B.  


Bygningen ble opprinnelig oppført for [[Christiania -Aktie-Ølbryggeri]], som drev fra [[1872]] til [[1932]]. I [[1934]] ble den tatt over av Oslo kretsfengsel, nå Oslo fengsel, som tidligere hadde holdt til i [[Grensen (Oslo)|Grensen]] 5-7.
Bygningen ble opprinnelig oppført for [[Christiania -Aktie-Ølbryggeri]], som drev fra [[1872]] til [[1932]]. Det er her den har sitt navn fra; bayerøl var lenge den mest populære øltypen.  


Under [[andre verdenskrig|okkupasjonen]] brukte [[Statspolitiet]] fengselet til sine fanger, da politiets fengselslokaler i  [[Møllergata 19]] ofte ikke hadde kapasitet til å ta imot flere.
I [[1934]] ble Bayer'n tatt over av Oslo kretsfengsel, nå Oslo fengsel, som tidligere hadde holdt til i [[Grensen (Oslo)|Grensen]] 5-7. Under [[andre verdenskrig|okkupasjonen]] brukte [[Statspolitiet]] fengselet til sine fanger, da politiets fengselslokaler i  [[Møllergata 19]] ofte ikke hadde kapasitet til å ta imot flere.
 
==Kilder==
 
* [http://www.kriminalomsorgen.no/oslo-fengsel.5044463-237612.html Oslo fengsel] på Kriminalomsorgens hjemmeside
* «Bayer'n» i: Tvedt, Knut Are (red.): ''[[Oslo byleksikon]], Kunnskapsforlaget, Oslo 2010


[[Kategori:Bygninger i Oslo kommune]]
[[Kategori:Bygninger i Oslo kommune]]

Sideversjonen fra 14. jan. 2013 kl. 08:47

Bayer'n er det vanligste navnet på bygningen i Åkebergveien 46 i Oslo som nå rommer Oslo fengsel avdeling B.

Bygningen ble opprinnelig oppført for Christiania -Aktie-Ølbryggeri, som drev fra 1872 til 1932. Det er her den har sitt navn fra; bayerøl var lenge den mest populære øltypen.

I 1934 ble Bayer'n tatt over av Oslo kretsfengsel, nå Oslo fengsel, som tidligere hadde holdt til i Grensen 5-7. Under okkupasjonen brukte Statspolitiet fengselet til sine fanger, da politiets fengselslokaler i Møllergata 19 ofte ikke hadde kapasitet til å ta imot flere.

Kilder