Berg, Rokke og Asak Historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(grovsortering av momenter)
(Redigering)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
<onlyinclude>'''[[Berg, Rokke og Asak Historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Halden kommune]] i [[Østfold]]. Historielaget ble stiftet i [[1990]] og er tilsluttet [[Landslaget for lokalhistorie]] og [[Østfold historielag]]. </onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Berg, Rokke og Asak Historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Halden kommune]] i [[Østfold]]. Historielaget ble stiftet i [[1990]] og er tilsluttet [[Landslaget for lokalhistorie]] og [[Østfold historielag]]. Laget har lokaler i bryggerhuset på [[Rokke gamle skole]]. </onlyinclude>


6. Formålsparagraf/målsetting: Berg, Rokke og Asak historielag skal:  
Berg, Rokke og Asak historielag skal ifølge formålsparagrafen:  
a) verne om det som innenfor lagets virkeområde finnes av historisk interesse og av  
*Verne om det som innenfor lagets virkeområde finnes av historisk interesse og er av  
historisk verdi b) arbeide for å vekke interesse for bygdas historie og bygdefolkets kultur, liv og virke  
historisk verdi.
gjennom tidene c) fremme det alminnelige historiske og kulturelle vernearbeid i tidligere Berg herred  
*Arbeide for å vekke interesse for bygdas historie og bygdefolkets kultur, liv og virke gjennom tidene.
(Berg, Rokke og Asak) Det heter videre at historielaget skal samarbeide med lag og foreninger i kulturhistorisk sammenheng slik at kunnskap og verdier kan overføres og utveksles mellom ulike arenaer og mennesker og bidra til at opplevelsene for de som deltar, kan bli både rikere og flere.  
*fremme det alminnelige historiske og kulturelle vernearbeid i tidligere [[Berg herred (Østfold)|Berg herred]] (Berg, Rokke og Asak).


I dag er medlemstallet 169  
Pr. 2019 har laget 169 medlemmer.


== Ledere ==
== Ledere ==


Sophus Sørensen i tre år (1991-93), Hans Aaserød i seks år (1994-99), Henrik Hansen i tre år (2000 - 02), Freddy Fagerholt i sju år (2003 – 04) og (2015 - 2019), Tor Sørbrøden i ni år (2005 - 13) og Trygve Simensen, som fungerte som leder i ett år (2014).
*Sophus Sørensen (1991-1993)
*Hans Aaserød (1994-1999)
*Henrik Hansen (2000-2002)
*Freddy Fagerholt (2003–2004)  
*Tor Sørbrøden (2005-2013)
*Trygve Simensen (2014)
*Freddy Fagerholt (2015-2019)


== Æresmedlemmer ==


I tillegg til sin tid som leder, var Sophus Sørensen med i styret i ytterligere sju år, og han ble på årsmøtet i 2001 utnevnt til historielagets første æresmedlem. Ivar Lund ble hedret som æresmedlem på årsmøtet i 2013 for sitt store og viktige arbeid med å spore opp og samle opplysninger om husmannsplasser i Asak og Torpedalen.  
*Sophus Sørensen (2001), leder og seinere styremedlem,
*Ivar Lund (2013), for arbeid med [[husmannsplasser]] i Asak og Torpedalen.  


== Hovedaktiviteter ==
== Hovedaktiviteter ==


Vi har i alle år arrangert vandringer for våre medlemmer, gjerne en høst- og en vårvandring, til alle deler av vårt virkeområde og med  
Laget har i alle år arrangert vandringer for medlemmene, gjerne en høst- og en vårvandring, til alle deler av virkeområdet og med  
skiftende temaer. Når det blir utgitt bøker med lokalhistorisk innhold, inviterer vi forfatterne til å komme til medlemsmøter og fortelle - og gjerne selge sitt produkt. Vi er oppmerksomme på og prøver på ulike måter å markere spesielle hendelser/jubileer, særlig de med lokal betydning, som for eksempel: 1814 og Eidsvoll-mennene, Karl XII's angrep på Fredrikshald i 1716 og 1718, flyktningtrafikken til Sverige 1940-45, Gjellestadskipet og området rundt. I samarbeid med menighetene i Tistedal og Asak arrangerer vi friluftsgudstjeneste på Berg bygdetun 2. pinsedag hvert år og har ansvar for åpne hus med omvisning og aktiviteter - blant annet har smeden fyr på essa i smia vår på bygdetunet. Ellers samarbeider vi med Berg og Tistedal skole og tar i mot elever på 4. trinn fra begge skolene på Berg bygdetun der de har ulike aktiviteter i et par dager først i september. I vårt eget foreningslokale, Bryggerhuset på Rokke gamle skole, tar vi i juni imot elever fra Berg skole på 5. trinn og tilbyr aktiviteter som spikking av seljefløyter, baking, leker som var populære på bestemors tid og besøk i middelalderkirken på Raet. Til Bryggerhuset kommer også barn fra barnehagen i nabolaget. Hvert år har vi i samarbeid med de andre historielagene i Halden, Høyskolen i Østfold, Fylkeskonservatoren i Østfold og Østfoldmuseene, avd. Halden, arrangert seminar i Fredrikshalds teater en dag i oktober. Hit inviteres flinke foredragsholdere fra både Sverige og Norge. Det startet i 2014 med seminar om 1814, og fortsatte så med den store nordiske krig og Karl XII i flere omganger før det i 2019 ble nytt tema: vikingtid - kanskje mye p.g.a. funnet av Gjellestadskipet på Viksletta i Halden.  
skiftende temaer. Når det blir utgitt bøker med lokalhistorisk innhold, inviterer laget forfatterne til å komme til medlemsmøter og fortelle - og gjerne selge sitt produkt. Historielaget markerer spesielle hendelser/jubileer, særlig de med lokal betydning, som [[Grunnloen|1814]], [[Karl XII]]s angrep på [[Fredrikshald]] i 1716 og 1718, flyktningtrafikken til Sverige 1940-45, [[Gjellestadskipet]] og området rundt.  
 
I samarbeid med menighetene i Tistedal og Asak arrangerer laget friluftsgudstjeneste på [[Berg bygdetun]] 2. pinsedag hvert år og har ansvar for åpne hus med omvisning og aktiviteter - blant annet har smeden fyr på essa i smia på bygdetunet. Ellers samarbeider historielaget med Berg og Tistedal skole og tar i mot elever på 4. trinn fra begge skolene på Berg bygdetun der de har ulike aktiviteter i et par dager først i september. I bryggerhuset på Rokke gamle skole tar laget i juni imot elever fra Berg skole på 5. trinn og tilbyr aktiviteter som spikking av seljefløyter, baking, leker som var populære på bestemors tid og besøk i middelalderkirken på Raet. Til bryggerhuset kommer også barn fra barnehagen i nabolaget.
 
Hvert år samarbeider laget med de andre historielagene i Halden, [[Høyskolen i Østfold]], [[Fylkeskonservatoren i Østfold]] og [[Østfoldmuseene]], avd. Halden, arrangert seminar i [[Fredrikshalds teater]] en dag i oktober. Hit inviteres foredragsholdere fra både Sverige og Norge. Det startet i 2014 med seminar om 1814, og fortsatte så med den store nordiske krig og Karl XII i flere omganger før det i 2019 ble nytt tema: vikingtid, mest på grunn av funnet av Gjellestadskipet på Viksletta i Halden.  


== Publikasjoner ==
== Publikasjoner ==


12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt?: Boka "Gårder i Berg, Rokke og Asak” ble gitt ut i 2007.  
*Gårder i Berg, Rokke og Asak'', 2007.
*''Bergsokningen'' (årbok), kom ut første gang i 2019.


Fra og med i år (2019) skal historielaget vårt gi ut årbok. Første utgaven av "Bergsokningen”, som årboka skal hete, kommer til oss fra trykkeriet om bare noen få dager, klar til å selges som årets julepresang. Bergsokningen 2019 er et stort og viktig skritt for historielaget vårt i arbeidet med å ta vare på vår lokale historie, og en fin gave til våre medlemmer og andre historieinteresserte i Halden 13. H
== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==



Sideversjonen fra 8. aug. 2022 kl. 07:55

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Berg, Rokke og Asak Historielag er et historielag i Halden kommune i Østfold. Historielaget ble stiftet i 1990 og er tilsluttet Landslaget for lokalhistorie og Østfold historielag. Laget har lokaler i bryggerhuset på Rokke gamle skole.

Berg, Rokke og Asak historielag skal ifølge formålsparagrafen:

  • Verne om det som innenfor lagets virkeområde finnes av historisk interesse og er av

historisk verdi.

  • Arbeide for å vekke interesse for bygdas historie og bygdefolkets kultur, liv og virke gjennom tidene.
  • fremme det alminnelige historiske og kulturelle vernearbeid i tidligere Berg herred (Berg, Rokke og Asak).

Pr. 2019 har laget 169 medlemmer.

Ledere

  • Sophus Sørensen (1991-1993)
  • Hans Aaserød (1994-1999)
  • Henrik Hansen (2000-2002)
  • Freddy Fagerholt (2003–2004)
  • Tor Sørbrøden (2005-2013)
  • Trygve Simensen (2014)
  • Freddy Fagerholt (2015-2019)

Æresmedlemmer

  • Sophus Sørensen (2001), leder og seinere styremedlem,
  • Ivar Lund (2013), for arbeid med husmannsplasser i Asak og Torpedalen.

Hovedaktiviteter

Laget har i alle år arrangert vandringer for medlemmene, gjerne en høst- og en vårvandring, til alle deler av virkeområdet og med skiftende temaer. Når det blir utgitt bøker med lokalhistorisk innhold, inviterer laget forfatterne til å komme til medlemsmøter og fortelle - og gjerne selge sitt produkt. Historielaget markerer spesielle hendelser/jubileer, særlig de med lokal betydning, som 1814, Karl XIIs angrep på Fredrikshald i 1716 og 1718, flyktningtrafikken til Sverige 1940-45, Gjellestadskipet og området rundt.

I samarbeid med menighetene i Tistedal og Asak arrangerer laget friluftsgudstjeneste på Berg bygdetun 2. pinsedag hvert år og har ansvar for åpne hus med omvisning og aktiviteter - blant annet har smeden fyr på essa i smia på bygdetunet. Ellers samarbeider historielaget med Berg og Tistedal skole og tar i mot elever på 4. trinn fra begge skolene på Berg bygdetun der de har ulike aktiviteter i et par dager først i september. I bryggerhuset på Rokke gamle skole tar laget i juni imot elever fra Berg skole på 5. trinn og tilbyr aktiviteter som spikking av seljefløyter, baking, leker som var populære på bestemors tid og besøk i middelalderkirken på Raet. Til bryggerhuset kommer også barn fra barnehagen i nabolaget.

Hvert år samarbeider laget med de andre historielagene i Halden, Høyskolen i Østfold, Fylkeskonservatoren i Østfold og Østfoldmuseene, avd. Halden, arrangert seminar i Fredrikshalds teater en dag i oktober. Hit inviteres foredragsholdere fra både Sverige og Norge. Det startet i 2014 med seminar om 1814, og fortsatte så med den store nordiske krig og Karl XII i flere omganger før det i 2019 ble nytt tema: vikingtid, mest på grunn av funnet av Gjellestadskipet på Viksletta i Halden.

Publikasjoner

  • Gårder i Berg, Rokke og Asak, 2007.
  • Bergsokningen (årbok), kom ut første gang i 2019.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra historielaget (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse 2019).

Eksterne lenker