Berit Bjerkem: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(utviding og red.)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 51: Linje 51:
{{KL}}
{{KL}}
{{bm}}
{{bm}}
{{DEFAULTSORT:Bjerkem, Berit}}

Sideversjonen fra 4. mar. 2024 kl. 15:36

Berit Eldbjørg Bjerkem (født Larsen 28. juli 1947 i Verdal) er bunadtilvirker og tradisjonsformidler. Hun har drevet omfattende innsamling og dokumentasjon knyttet til draktskikken i Nord-Trøndelag. Basert på dette arbeidet har hun rekonstruert nordtrønderbunaden for menn og kvinner. Hun har også samlet inn og formidlet annen folkekultur og drevet kulturformidling med utgangspunkt i garden Øver-Bjerkem i bygda Henning i Steinkjer.

Virke

Utgangspunktet for Bjerkems folkedraktinteresse var folkedans, som hun hadde drevet aktivt med i mange år. Mellom 1988 og 1991 ledet hun et registreringsprosjekt for nordtrønderske folkedrakter fra perioden 1750 til omkring 1830, da den lokale draktskikken gikk ut av bruk. I prosjektet samarbeidet hun med bygdekvinnelaget, historielag, en rekke enkeltpersoner og Norsk institutt for bunad og folkedrakt. Registreringene ble gjort på grunnlag gjenstandsmateriale (hovedsakelig i privat eie), akvareller, skifter og andre skriftlige kilder. Prosjektet resulterte i omkring 3000 registreringer.

Etter at prosjektet var over, fortsatte Bjerkem å registrere lokal draktskikk. I tillegg ønsket hun å gjenopplive den utdødde tradisjonen. I 1992 startet hun firmaet Nord-Trøndelag Folkedraktsaum på det hun kalte «Bunadburet» på garden Øver-Bjerkem i Henning. Her rekonstruerer hun nordtrønderbunader for menn og kvinner, samt dåpsdrakter, på grunnlag av den omfattende kilderegistreringen. Draktene bygger på kleskikken ("finklea") til vanlige folk i perioden 1750–1830-åra med stoff, farger, snitt og detaljer fra Steinkjer og fylket generelt.

I 2007 deltok hun i Klesdraktens magi, et treårig samarbeidsprosjekt mellom fem museer i Trøndelag og Jämtlands län. Det EU-støttede prosjektet resulterte blant annet i en vandreutstilling og en bok.

Bjerkem holder også bunadskurs på Bunadsburet. Tidligere har hun vært folkeviseinstruktør og drevet kurs i folkedans. Dessuten har hun samlet inn og gitt ut hefter folkeviser og -regler.

Mellom 1974 og ca. 2010 drev Berit og mannen Jakob garden Øver-Bjerkem, der også kulturformidling og gårdsturisme inngikk i virksomheten. Etter at ekteparet ble kårfolk, har Kulturgården Bjerkem blitt drevet videre av sønnen Johan Einar Bjerkem og svigerdatteren Torunn Hernes Bjerkem.

Bjerkem studerte i 2001 drakt og samfunn ved Universitetet i Bergen.

Familie

Berit giftet seg 5. oktober 1968 med Jakob Bjerkem (f. 1946). De har sønnen Johan Einar Bjerkem (f. 1969).

Priser og utmerkelser

  • 1995 Tildelt Scheiblerlegatets Hederspris for ivaretaking og videreføring av kulturverdier.
  • 1989 fikk sammen med mannen Jakob Bjerkem, Steinkjer kommunes kulturvernpris for ivaretaking av lokal byggeskikk.
  • 2005: Fikk, sammen med resten av familien, utmerkelsen Olavsrosa fra organisasjonen Norsk Kulturarv for jobben de gjør med Kulturgården Bjerkem.
  • 2013: Tildelt Steinkjer kommunes kulturpris
  • 2017: Kongens Fortjenstmedalje for sitt arbeid merd folkedrakter 5. september 2017.
  • Berit Bjerkem har også fått Bunad og Folkedraktrådets diplom for rekonstruksjon av kvinnebunader fra Nord-Trøndelag.

Kilder og litteratur

  • Bjerkem, Berit: Dåpsdrakter og dåpskleda. Kåseri på Sparbudagen på Egge Museum 2004. i Årbok for Nord-Trøndelag historielag, 2004. Mal:Bokhylla
  • Bjerkem, Berit: Kari går i ringen : songleikar, selskapsleikar, rim og regler frå Inn-Trøndelag. B. Bjerkem, 1990. Mal:Bokhylla
  • Berit Bjerkem i Steinkjerleksikonet
  • Berit Bjerkems bunadburet på Kulturgården Bjerkems hjemmeside
  • Kulturgården Bjerkem sin hjemmeside
  • Haug, Bodil: Draktregistreringar i Nord-Trøndelag : rapport utarbeidd for Bunad- og folkedraktrådet. Fagernes, 2003. Mal:Bokhylla
  • Rånes, Øivind: Svinaktig artig på museet. Namdalsavisa.no, 16. august 2014. Besøkt 10.07.2019
  • Sølvsuper med Berit Bjerkem. Ved Haakon Dirk Blaauw. Sendt 9. mai 2010
  • Trønder-Avisa 2007.06.14. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne ressurser