Beyerbrygga (Trondheim): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(noe formatering, men artikkelen mangler kildehenvisninger)
Ingen redigeringsforklaring
 
(9 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Beyerbrygga (Trondheim)|Beyerbrygga]]''' i [[Kjøpmannsgata (Trondheim)|Kjøpmannsgata]] 5 i [[Trondheim]] ble i 1806 kjøpt av Otto Bejer som forretningsgård. Etter freden i 1814-15 ble den i håp om bedre tider kraftig påbygd. Det hadde vært stillstand og landligge i mange år på grunn av blokaden. Den ble bygd opp i hele 7 etasjers høyde og med stor bredde. Som byens største ruvet den godt i bryggerekka. Her ble det lagret kobber fra [[Selbu kommune|Selbu]] og [[Røros]] for utskiping. Etter Bejers dødsbo skiftet brygga eiere et par ganger før firmaet [[Jørgen B. Lysholm (firma)|Jørgen B. Lysholm]] tok over. Herunder ble den brukt i en årrekke til lagring av akevitt. Her lå da akevitt på fat til langtidslagring. I 1919 kjøpte firmaet Johansen & Smith Nielsen brygga. Etter en brann ble denne store bryggen redusert til 2 etasjer. Den brant senere enda en gang. I 1978 fikk den påbygd nye etasjer slik den står i dag.
'''[[Beyerbrygga (Trondheim)|Beyerbrygga]]''' i [[Kjøpmannsgata (Trondheim)|Kjøpmannsgata]] 5 i [[Trondheim]] er den øverste i bryggerekken opp mot gamle bybro på bysiden. Eiendommen tilhørte i 1775 bakermester [[Eggert Struck]]. Den ble i 1789 solgt til bakermester [[Iver Widerøe (1742–1808)|Iver Widerøe]]. Senere kjøpte kjøpmann [[Wilhelm Rüsing]] eiendommen. Den ble i 1806 kjøpt av [[Otto Bejer]] som forretningsgård.  


[[Kategori:Bygninger]]
Etter freden i 1814-15 ble den av Bejer i håp om bedre tider kraftig påbygd. Det hadde vært stillstand og landligge i mange år på grunn av blokaden under krigen. Den ble bygd opp i hele 7 etasjers høyde og med stor bredde. Som byens største ruvet den godt i bryggerekka. Her ble det lagret kobber fra [[Selbu kommune|Selbu]] og [[Røros]] for utskiping. Etter Bejers fallit i 1828 kom handelshuset Höe & Co. inn som eiere før [[Jørgen B. Lysholm (firma)|Jørgen B. Lysholm]] tok over i 1881. Herunder ble den brukt i en årrekke til lagring av akevitt. Her lå da akevitt på fat til langtidslagring. I 1919 kjøpte firmaet [[Johansen & Smith Nielsen]] brygga. Etter en brann i 1933 ble denne store bryggen redusert til 3 etasjer. Den brant senere enda en gang. I 1978 fikk den påbygd nye etasjer til sin opprinnelige skikkelse og fremstår slik i dag.
 
== Kilder ==
 
*Støren, Wilhelm K.: ''Sted og navn i Trondheim''. Utg. Brun. 1983. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2013013108138}}, s. 34.
 
[[Kategori:Sjøhus]]
[[Kategori:Midtbyen (Trondheim)]]
[[Kategori:Midtbyen (Trondheim)]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 14. jun. 2023 kl. 08:40

Beyerbrygga i Kjøpmannsgata 5 i Trondheim er den øverste i bryggerekken opp mot gamle bybro på bysiden. Eiendommen tilhørte i 1775 bakermester Eggert Struck. Den ble i 1789 solgt til bakermester Iver Widerøe. Senere kjøpte kjøpmann Wilhelm Rüsing eiendommen. Den ble i 1806 kjøpt av Otto Bejer som forretningsgård.

Etter freden i 1814-15 ble den av Bejer i håp om bedre tider kraftig påbygd. Det hadde vært stillstand og landligge i mange år på grunn av blokaden under krigen. Den ble bygd opp i hele 7 etasjers høyde og med stor bredde. Som byens største ruvet den godt i bryggerekka. Her ble det lagret kobber fra Selbu og Røros for utskiping. Etter Bejers fallit i 1828 kom handelshuset Höe & Co. inn som eiere før Jørgen B. Lysholm tok over i 1881. Herunder ble den brukt i en årrekke til lagring av akevitt. Her lå da akevitt på fat til langtidslagring. I 1919 kjøpte firmaet Johansen & Smith Nielsen brygga. Etter en brann i 1933 ble denne store bryggen redusert til 3 etasjer. Den brant senere enda en gang. I 1978 fikk den påbygd nye etasjer til sin opprinnelige skikkelse og fremstår slik i dag.

Kilder