Braunschweig

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 22. nov. 2021 kl. 12:50 av Kallrustad (samtale | bidrag) (korr.)
Hopp til navigering Hopp til søk

Braunschweig er en by og var en tidligere stat og hertugdømme i Tyskland. Det besto av tre større og fem små områder, til sammen 3 672 km². Største og viktigste by hadde samme navn.

Området var opprinnelig en del av Sachsen, men ble et eget hertugdømme i 1235. Gjennom historien ble området delt mellom ulike arvelinjer, som Braunschweig–Lüneburg, (Hannover og det engelske kongehus) og Braunschweig–Wolfenbüttel, (dansk-norske dronning Juliane Marie, Frederik V andre hustru).

Braunschweig var et hertugdømme fram til adelsskapet og de monarkiske statene i Tyskland ble avskaffet etter nederlaget i første verdenskrig i 1918. Ved utbruddet av andre verdenskrig hadde delstaten 583 000 innbyggere. Etter krigen kom den østligste delen av Braunschweig til Øst-Tyskland og er etter 1990 en del av delstaten Sachsen-Anhalt, mens den vestlige og vesentligste delen tilhører delstaten Niedersachsen.

Byen Braunschweig ligger i dag i Niedersachsen og har Tysklands eldste tekniske universitet fra 1745, hvor også flere nordmenn har fått utdanning.

Norske slekter og personer med tilknytning til Braunschweig

Kilder


Koordinater: 52.2589° N 10.5276° Ø