Sachsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sachsen innen Det tysk-romerske rike (mørk grått) 1789
Hovedbygningen til Technische Hochschule Dresden på Bismarckplatz, arkitekt Rudolf Heyn.
Foto: Universitetsarkivet i Dresden.

Sachsen er idag en delstat (Bundesland) i Tyskland (siden oktober 1990), Sachsen grenser til Böhmen i Tsjekkia og delstaten Bayern i sør, til delstaten Thüringen i vest, til delstatene Sachsen-Anhalt og Brandenburg i nord og Polen i øst. Sachsen har et areal på 18 449 km² og 4 085 000 innbyggere (2015), som gir en befolkningstetthet på 221 innbyggere per km². Hovedstaden er Dresden. Andre store byer i Sachsen er Leipzig, Zwickau og Chemnitz.

Sachsen er også kalt Kur-Sachsen etter Kurfyrstedømmet Sachsen (tysk: Kurfürstentum Sachsen), også kalt hertugdømmet Øvre Sachsen. Dette var et kurfyrstedømme som eksisterte innenfor Det tysk-romerske rike fra 1356 til 1806. Det hadde sin opprinnelse i hertugdømmet Sachsen-Wittenberg og Markgrevskapet Meißen og ble i 1806 erstattet av kongeriket Sachsen.

De rike malmforekostene av sølv, bly, kobber, tinn, nikkel, kobolt og jern i Erzgebirge (tysk: «Malmfjellet»), som er fjellområdet som danner grense mellom Sachsen og Böhmen i Tsjekkia, har allerede fra 1100-tallet og langt opp på 1800-tallet vært en grunnpilar i Sachsens næringsliv.

De store forekomstene og den lange driftsperioden, som hadde sitt høydepunkt på 1400-tallet, gjorde at Norge hentet mye bergverksekspertise fra Sachsen da de norske bergverksressursene ble utviklet fra 1500/1600-tallet og framover. Både Fossum Verk i Gjerpen fra 1539, Bærums Verk med Paul Smelter fra 1610, etter hvert også Modum Blaafarveværk fra 1770-årene ble startet opp med fagfolk fra Sachsen. Også Kongsberg Sølvverk og Røros Kobberverk benyttet seg av fagfolk herfra. Flere av disse har blitt opphav til slekter i Norge.

Også det kristne samfunnet Herrnhutere, som kom til Norge i 1737 hadde sin opprinnelse i Sachsen.

En rekke nordmenn med utdanning fra Tyskland har denne fra Technische Hochschule Dresden, men også fra universitet i Leipzig og ingeniørutdanning fra Hochschule Mittwedia.

Norske slekter med opphav i Sachsen


Koordinater: 50.996° N 13.359° Ø