De orientalske ortodokse kirker

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 14. feb. 2021 kl. 18:35 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med kirkesamfunnene innen ortodoks kristendom
Den etiopisk-ortodokse kirke har sin største menighet i Oslo og holder til i tidligere Gamlebyen menighetshus i Alnafetgata 2.
Foto: Chris Nyborg (2013).

De orientalske ortodokse kirker som er en fellesbetegnelse på de ortodokse kirkene som forkastet læren som ble fremholdt på konsilet i Kalkedon i år 451, og kalles derfor ofte pre-kalkedonske kirker.

Disse kirkesamfunnene har utgangspunkt i Den koptisk-ortodokse kirke. Den har en menighet i Oslo med rundt 60 medlemmer og leier lokaler i Prestenes kirkeMajorstua. Menigheten får jevnlig besøk av en prest fra Sverige som kommer for å feire liturgi.

Den etiopisk-ortodokse kirke, eg. Den etiopiske ortodokse Tewahedokirken ble erklært autokefal (selvstendig) i 1959 fra den koptisk-ortodokse kirke og ledes nå av en patriark med hovedsete i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Den har sin opprinnelse i Etiopia hvor flertallet av de anslagsvis 40 millioner medlemmene bor.

Kirken har menigheter i både Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Disse menighetene tilhører Nord- og Vest-Europa bispedømme med sete i London og tilsammen rundt 8000 medlemmer. 1400 av disse medlemmene tilhører menigheten i Oslo, St. Gabriel og hellige Teklehaimanot, som ble grunnlagt i 1995. Etter flere ulike leieforhold kjøpte menigheten i 2018 det tidligere Gamlebyen menighetshus i Alnafetgata 2 i Gamlebyen, og dette er kirkens hovedsete i Norge.

Den eritreisk-ortodokse kirke, eg. Den eritreisk ortodokse Tewahdokirken var tidligere en del av Den etiopisk-ortodokse kirke, men ble erklært autokefal av de andre orientalsk-ortodokse kirkene i 1998 som følge av Eritreas selvstendighet i 1993. Kirken har rundt to millioner medlemmer, de fleste bor i Eritrea, men det er også menigheter flere steder i Norge, blant annet i Oslo, Horten, Kristiansand, Stavanger, Gran, Skien, Bergen, Molde, Volda, Trondhjem, og Bodø. Det er flere prester i landet, men for eksempel presten i Oslo jobber frivillig og har annet lønnsarbeid.

Kilder