Den moderne hotellskole: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Lærebok i turistgeografi fra Den moderne hotellfagskole.jpg|miniatyr|Lærebok i turistgeografi fra Den moderne hotellskole. Læreboken er skrevet av Guttorm Knudsen i 1944, som ledet skolen sammen med Reidar Andersen. Læreboken ble trykket ved Mariendals boktrykkeri, Gjøvik.]]
[[Fil:Lærebok i turistgeografi fra Den moderne hotellfagskole.jpg|miniatyr|Lærebok i turistgeografi fra Den moderne hotellskole. Læreboken er skrevet av Guttorm Knudsen i 1944, som ledet skolen sammen med Reidar Andersen. Læreboken ble trykket ved Mariendals boktrykkeri, Gjøvik.]]
'''[[Den moderne hotellskole]]''' var en hotellfagskole som var virksom i [[Valdres]] i perioden 1940-1951.<ref>Avisa Valdres</ref>
'''[[Den moderne hotellskole]]''' var en hotellfagskole som var virksom i [[Valdres]] i perioden 1940-1951.<ref>"Hotellskole ikke noe nytt i Valdres", Avisa Valdres</ref>


Skolen ble flyttet fra [[Åsgårdstrand]] til Tyin Høyfjellshotell 1. september 1940. Studentene fulgte med til [[Tyin]] i [[Vang i Valdres]], hvor undervisningen ble drevet vinteren 1940-1941, med eksamen i mai 1941. Skolen ble flyttet til [[Fagernes]] i 1941, hvor det ble etablert fast hotellfagskole. På Fagernes  hadde skolen  først tilhold ved Central hotell, og senere ble den flyttet til Elvely hotell<ref>Avisa Valdres</ref>. En kortere periode holdt skolen til ved Vaset seter. Det siste ordinære skoleåret var på Løken hotell i [[Vestre Slidre]].
== Historie ==


Skolen hadde om lag 60 studenter. Undervisningen var delt i to klasser med rundt 30 elever i hver. For å oppnå hotellfagbrev måtte studentene avlegge en spesiell prøve, da den eneste autoriserte skole var Norsk hotellfagskole<ref>Avisa Valdres</ref>, som i senere år er kjent som Norsk  Hotellhøgskole (NHS), og som i dag er en del av Universitetet  i Stavanger. Bokholderiprøve for fagbrev ble holdt ved skolen på Fagernes.  
=== Etablering og drift ===
I 1939 ble [[Hotellfagskolen - Åsgårdstrand|'''Hotellfagskolen i Åsgårdsstrand''']] etablert. Grunnet okkupasjonen under andre verdenskrig ble skolen ble flyttet fra [[Åsgårdstrand]] til [[Tyin]] i [[Vang i Valdres]] 1. september 1940. De fleste studentene fra Åsgårdsstrand fulgte med til Tyin, og nye studenter sluttet seg også til skolen. '''Tyin Høyfjellshotell''' ble leid som lokaler for skolen, og undervisningen ble drevet ved hotellet vinteren 1940-1941. Eksamen ble avholdt i mai 1941.


Undervisningen omfattet blant annet hotelldrift, turistgeografi, vinlære, ølpleie, varekunnskap, kjøkkenteori, kalkulasjon, menylære, ernæringslære, hygiene, konditori, etasjearbeid, resepsjon, bar, handelslære, juss og bokholderi<ref>Avisa Valdres</ref>.
Skolen ble flyttet ned til [[Fagernes]] i 1941, hvor det ble etablert fast hotellfagskole. På Fagernes hadde skolen først tilhold ved '''Central hotell''', og senere ved '''Elvely hotell'''<ref>"Hotellskole ikke noe nytt i Valdres", Avisa Valdres</ref>. Etter frigjøringen flyttet skolen til [[Fagernes hotell|'''Fagernes hotell''']]. Kjøkkenet og hotellet skulle moderniseres. Undervisningen startet opp ved hotellet, men 19. februar 1946 brant Fagernes hotell ned til grunnen<ref>"Fagernes hotell, [https://nn.wikipedia.org/wiki/Fagernes_hotell Wikipedia]</ref>. Skolen ble da flyttet til '''Sundre turisthotell''' for å fullføre skoleåret <ref>"Den moderne Hotellskole under okkupasjonen", Avisa Valdres</ref>.
[[Fil:Lærebok i turistgeografi av Guttorm Knudsen.jpg|miniatyr|Forord i lærebok i faget «Turistgeografi», av Guttorm Knudsen.]]
 
Lærerne bestod av jurist, handelslærer, språklærer, kokk og konditormester. Ledere av skolen var Guttorm Knudsen og Reidar Andersen<ref>Avisa Valdres</ref>.
Det siste ordinære skoleåret var på '''Løken hotell''' i [[Vestre Slidre]]. Før dette hadde skolen en kortere periode hatt tilhold ved '''Vaset seter'''<ref>"Hotellskole ikke noe nytt i Valdres", Avisa Valdres</ref>.
 
=== Opptak og studietilbud ===
Før etableringen av skolen fantes det bare én hotellfagskole i landet, [[Norsk Hotellfagskole|'''Norsk Hotellfagskole''']], som på denne tid var lokalisert i Oslo. Denne hotellfagskolen endret senere navn til '''Norsk  Hotellhøgskole''' (NHS), og er i dag er en del av [[Universitetet i Stavanger|'''Universitetet  i Stavanger''']]. Kravene til opptak ved denne skolen var på dette tidspunkt to års praksis i faget, samt utdannelse i språk. Ved Den moderne hotellskole var inntakskravene lavere, det var bare krav om praksis fra faget eller teoretisk utdannelse med språk<ref>"Den moderne Hotellskole under okkupasjonen", Avisa Valdres</ref>. 
 
Undervisningen ved Den moderne hotellskole omfattet blant annet hotelldrift, turistgeografi, vinlære, ølpleie, varekunnskap, kjøkkenteori, kalkulasjon, menylære, ernæringslære, hygiene, konditori, etasjearbeid, resepsjon, bar, handelslære, juss og bokholderi<ref>Avisa Valdres</ref>. Den praktiske opplæringen foregikk i kjøkken, spisesal, resepsjon og etasje<ref>"Den moderne Hotellskole under okkupasjonen", Avisa Valdres</ref>.
[[Fil:Lærebok i turistgeografi av Guttorm Knudsen.jpg|miniatyr|Forord i lærebok i faget «Turistgeografi», av Guttorm Knudsen.]]Relevante lærebøker for hotellfaget fantes ikke, og ved skolen ble det laget flere, blant annet menylære og kalkulasjon, ernæringslære og hygiene, kjøkkenteori, varekunnskap, lærebok i turistgeografi, vin og mat, plastikk og servering.
 
Hovedkurset varte i ni måneder. Handelslæreren holdt kurs i bokføring for studenter fra Fagernes og bygdene omkring. Språklæreren hadde elever privat i språk. Skolens jurist, som var hotellutdannet, hadde undervisning i lovsaker, servering og franske menyer.<ref>"Den moderne Hotellskole under okkupasjonen", Avisa Valdres</ref>
 
For å oppnå hotellfagbrev måtte studentene avlegge en spesiell prøve, da den eneste autoriserte skole var Norsk hotellfagskole<ref>Avisa Valdres</ref>. Bokholderiprøve for fagbrev ble holdt ved skolen på Fagernes.
 
Skolen hadde om lag 60 studenter. Undervisningen var delt i to klasser med rundt 30 elever i hver. Skolen hadde eget studentsamfunn med avis. Hver lørdag var det møte med underholdning, diskusjoner og dans.
Lærerne bestod av jurist, handelslærer, språklærer, kokk og konditormester.  
 
=== Den moderne hotellskole under okkupasjonen ===
Ved siden av skolegangen ble en del av elevene og lærerne ved skolen med i Hjemmestyrkene (HS) under andre verdenskrig. Skolen var sentrum for Forsynings- og sambandstjeneste i distrikt 1431, Vest-Oppland<ref name=":0">"Den moderne Hotellfagskole under okkupasjonen", Avisa Valdres</ref>. Våpen, ammunisjon og utstyr ble hentet natterstid. Det ble laget mye mat som skulle sendes til folk som lå i dekning, ull ble spunnet, det ble laget garn og strikket votter og sokker.  Bøter ble ilagt for dårlig blending, oppbevaring av matvarer og for ikke å føre fremmedskjema for overnattinger. Gjester var gjerne motstandsfolk på flukt<ref name=":0" />.
 
Under en kinoforestilling på forsamlingshuset "Folkvang" på Fagernes ble det vist noen bilder fra russernes innmarsj i Nord-Norge. Dagen etter sto en krass redaksjonsartikkel i lokalavisen (NS-redaktør), hvor det ble uttalt at da "et visst institutt på Fagernes ikke forstod alvoret i tiden og hørte på NS, var de ikke sin stilling voksen m.v.")<ref name=":1" />. Kretslederen som skrev artikkelen ila elevene 1 000 kroner i bot til frontkjemperkontoret.
 
== Tilknyttede personer ==
Ledere av skolen var Guttorm Knudsen og Reidar Andersen<ref name=":1">Avisa Valdres</ref>.


Studenter ved hotellfagskolen på Fagernes som senere bemerket seg i bransjen var blant annet hotellmannen Alf Hugo Müller [https://nbl.snl.no/Alf_H_Müller], som grunnla restaurant- og hotellkjeden Müllerhotell<ref>Store norske leksikon</ref>, samt Leif Solbu, kjent fra internasjonale konkurranser i barkeeping<ref>Oppland Arbeiderblad, 1982</ref>.
Studenter ved hotellfagskolen på Fagernes som senere bemerket seg i bransjen var blant annet hotellmannen Alf Hugo Müller [https://nbl.snl.no/Alf_H_Müller], som grunnla restaurant- og hotellkjeden Müllerhotell<ref>Store norske leksikon</ref>, samt Leif Solbu, kjent fra internasjonale konkurranser i barkeeping<ref>Oppland Arbeiderblad, 1982</ref>.
== Referanser ==
== Referanser ==



Sideversjonen fra 1. aug. 2019 kl. 15:21

Lærebok i turistgeografi fra Den moderne hotellskole. Læreboken er skrevet av Guttorm Knudsen i 1944, som ledet skolen sammen med Reidar Andersen. Læreboken ble trykket ved Mariendals boktrykkeri, Gjøvik.

Den moderne hotellskole var en hotellfagskole som var virksom i Valdres i perioden 1940-1951.[1]

Historie

Etablering og drift

I 1939 ble Hotellfagskolen i Åsgårdsstrand etablert. Grunnet okkupasjonen under andre verdenskrig ble skolen ble flyttet fra Åsgårdstrand til Tyin i Vang i Valdres 1. september 1940. De fleste studentene fra Åsgårdsstrand fulgte med til Tyin, og nye studenter sluttet seg også til skolen. Tyin Høyfjellshotell ble leid som lokaler for skolen, og undervisningen ble drevet ved hotellet vinteren 1940-1941. Eksamen ble avholdt i mai 1941.

Skolen ble flyttet ned til Fagernes i 1941, hvor det ble etablert fast hotellfagskole. På Fagernes hadde skolen først tilhold ved Central hotell, og senere ved Elvely hotell[2]. Etter frigjøringen flyttet skolen til Fagernes hotell. Kjøkkenet og hotellet skulle moderniseres. Undervisningen startet opp ved hotellet, men 19. februar 1946 brant Fagernes hotell ned til grunnen[3]. Skolen ble da flyttet til Sundre turisthotell for å fullføre skoleåret [4].

Det siste ordinære skoleåret var på Løken hotell i Vestre Slidre. Før dette hadde skolen en kortere periode hatt tilhold ved Vaset seter[5].

Opptak og studietilbud

Før etableringen av skolen fantes det bare én hotellfagskole i landet, Norsk Hotellfagskole, som på denne tid var lokalisert i Oslo. Denne hotellfagskolen endret senere navn til Norsk Hotellhøgskole (NHS), og er i dag er en del av Universitetet i Stavanger. Kravene til opptak ved denne skolen var på dette tidspunkt to års praksis i faget, samt utdannelse i språk. Ved Den moderne hotellskole var inntakskravene lavere, det var bare krav om praksis fra faget eller teoretisk utdannelse med språk[6].

Undervisningen ved Den moderne hotellskole omfattet blant annet hotelldrift, turistgeografi, vinlære, ølpleie, varekunnskap, kjøkkenteori, kalkulasjon, menylære, ernæringslære, hygiene, konditori, etasjearbeid, resepsjon, bar, handelslære, juss og bokholderi[7]. Den praktiske opplæringen foregikk i kjøkken, spisesal, resepsjon og etasje[8].

Forord i lærebok i faget «Turistgeografi», av Guttorm Knudsen.

Relevante lærebøker for hotellfaget fantes ikke, og ved skolen ble det laget flere, blant annet menylære og kalkulasjon, ernæringslære og hygiene, kjøkkenteori, varekunnskap, lærebok i turistgeografi, vin og mat, plastikk og servering.

Hovedkurset varte i ni måneder. Handelslæreren holdt kurs i bokføring for studenter fra Fagernes og bygdene omkring. Språklæreren hadde elever privat i språk. Skolens jurist, som var hotellutdannet, hadde undervisning i lovsaker, servering og franske menyer.[9]

For å oppnå hotellfagbrev måtte studentene avlegge en spesiell prøve, da den eneste autoriserte skole var Norsk hotellfagskole[10]. Bokholderiprøve for fagbrev ble holdt ved skolen på Fagernes.

Skolen hadde om lag 60 studenter. Undervisningen var delt i to klasser med rundt 30 elever i hver. Skolen hadde eget studentsamfunn med avis. Hver lørdag var det møte med underholdning, diskusjoner og dans. Lærerne bestod av jurist, handelslærer, språklærer, kokk og konditormester.

Den moderne hotellskole under okkupasjonen

Ved siden av skolegangen ble en del av elevene og lærerne ved skolen med i Hjemmestyrkene (HS) under andre verdenskrig. Skolen var sentrum for Forsynings- og sambandstjeneste i distrikt 1431, Vest-Oppland[11]. Våpen, ammunisjon og utstyr ble hentet natterstid. Det ble laget mye mat som skulle sendes til folk som lå i dekning, ull ble spunnet, det ble laget garn og strikket votter og sokker. Bøter ble ilagt for dårlig blending, oppbevaring av matvarer og for ikke å føre fremmedskjema for overnattinger. Gjester var gjerne motstandsfolk på flukt[11].

Under en kinoforestilling på forsamlingshuset "Folkvang" på Fagernes ble det vist noen bilder fra russernes innmarsj i Nord-Norge. Dagen etter sto en krass redaksjonsartikkel i lokalavisen (NS-redaktør), hvor det ble uttalt at da "et visst institutt på Fagernes ikke forstod alvoret i tiden og hørte på NS, var de ikke sin stilling voksen m.v.")[12]. Kretslederen som skrev artikkelen ila elevene 1 000 kroner i bot til frontkjemperkontoret.

Tilknyttede personer

Ledere av skolen var Guttorm Knudsen og Reidar Andersen[12].

Studenter ved hotellfagskolen på Fagernes som senere bemerket seg i bransjen var blant annet hotellmannen Alf Hugo Müller [1], som grunnla restaurant- og hotellkjeden Müllerhotell[13], samt Leif Solbu, kjent fra internasjonale konkurranser i barkeeping[14].

Referanser

  1. "Hotellskole ikke noe nytt i Valdres", Avisa Valdres
  2. "Hotellskole ikke noe nytt i Valdres", Avisa Valdres
  3. "Fagernes hotell, Wikipedia
  4. "Den moderne Hotellskole under okkupasjonen", Avisa Valdres
  5. "Hotellskole ikke noe nytt i Valdres", Avisa Valdres
  6. "Den moderne Hotellskole under okkupasjonen", Avisa Valdres
  7. Avisa Valdres
  8. "Den moderne Hotellskole under okkupasjonen", Avisa Valdres
  9. "Den moderne Hotellskole under okkupasjonen", Avisa Valdres
  10. Avisa Valdres
  11. 11,0 11,1 "Den moderne Hotellfagskole under okkupasjonen", Avisa Valdres
  12. 12,0 12,1 Avisa Valdres
  13. Store norske leksikon
  14. Oppland Arbeiderblad, 1982