Fagernes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fagernes slik stedet så ut omkring 1865.

Tettstedet Fagernes er administrasjonssenteret i Nord-Aurdal kommune i Valdres. Stedet, som etter et kommunestyrevedtak fra 2007 er å regne som by, ligger der Neselva renner ut i Begna og danner Strondafjorden. Pr. 2016 har Fagernes 1911 innbyggere.

Fagernes er et viktig kommunikasjonssenter for Valdresregionen. Fagernes stasjon var endestasjon på Valdresbanen fram til den ble stengt for persontrafikk 31. desember 1988. Etter det har busstilbudet blitt utvida, slik at Fagernes har bussforbinelse med Lærdal og Årdal via Vestre Slidre, Otta via Øystre Slidre og Valdresflya, Lillehammer via Etnedal og Gausdal, Dokka og Gjøvik over Tonsåsen, Hønefoss og Oslo gjennom Begnadalen og Gol over fjellet i sør. Fagernes lufthavn har ruter til Bergen og Oslo.

Det er en del industri i Fagernes, spesielt trevareindustri, et sementstøperi og ei mølle. Ellers er Fagernes sentralt i turisttrafikken til Valdres. Valdres Folkemuseum ligger i tettstedet. Det er flere årvisse festivaler, blant annet musikkfestivaler og en rakfiskfestival. Jørn Hilme-stemnet på Valdres Folkemuseum har blitt arrangert siden 1960, og er landets eldste folkemusikkfestival.

Avisa Valdres gis ut tre ganger i uka.

Kilder

Fagernes ligger ved Strondafjorden.

Galleri

Koordinater: 60.98584° N 9.23222° Ø