Eiker ski og ballklubb: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 10: Linje 10:


==Ski==
==Ski==
Etter krigen var Ullernbakken i meget dårlig stand. Allerede i 1946 kom en plan om en ny hopp- bakke i Harakollen, men det gikk ikke i orden med leien, og dermed satset klubben videre i Ul- lern. Helt nødvendige utbedringer gikk sakte, men i 1951 lød den nye bakkerekorden på 62 meter På halvårsmøtet i 1955 ble så bakken vedtatt nedlagt etter over 60 år. Den oppfylte ikke lenger tidens krav. I Harakollen stod en treningsbakke stod klar i 1952. Klubben ønsket tre bakker ved siden av hverandre, og den neste kom allerede året etter. Grunnleiekontrakten tok imidlertid lang tid å utarbeide, og hele anlegget stod ikke klart ved sammenslutningen i 1959. Håkon Rus- tand var i mange år primus motor i utbyggingen og la alene ned 1400 dugnadstimer her.  
Etter krigen var Ullernbakken i meget dårlig stand. Allerede i 1946 kom en plan om en ny hopp- bakke i Harakollen, men det gikk ikke i orden med leien, og dermed satset klubben videre i Ul- lern. Helt nødvendige utbedringer gikk sakte, men i 1951 lød den nye bakkerekorden på 62 meter. På halvårsmøtet i 1955 ble så bakken vedtatt nedlagt etter over 60 år. Den oppfylte ikke lenger tidens krav. I Harakollen stod en treningsbakke stod klar i 1952. Klubben ønsket tre bakker ved siden av hverandre, og den neste kom allerede året etter. Grunnleiekontrakten tok imidlertid lang tid å utarbeide, og hele anlegget stod ikke klart ved sammenslutningen i 1959. Håkon Rus- tand var i mange år primus motor i utbyggingen og la alene ned 1400 dugnadstimer her.  
    
    
Skinteressen etter krigen var ganske god, og i hoppbakken gikk navn som Kjell Jacobsen, Torgeir Tærum, Erik Bryntesen og Gunnar Fossli igjen. I langrenn gjorde Jørg Bredesen og Håkon Rustand  
Skinteressen etter krigen var ganske god, og i hoppbakken gikk navn som Kjell Jacobsen, Torgeir Tærum, Erik Bryntesen og Gunnar Fossli igjen. I langrenn gjorde Jørg Bredesen og Håkon Rustand  
det bra. Organisert trening i hopp og langrenn kom i gang etter åpningen av Harakollen i 1953, og det gav hurtig gode resultater. Klubbmesterskap i hopp, kombinert og langrenn gikk igjen hvert år. Viktigst var nok likevel de årlige arrangementene av distriktshopprenn og langrenn. Gode navn i sporet mot slutten av årtiet var Hans Kristoffersen, Kjell Sveen, Henry Skar, Sver- re Sundhaugen, Ivar Lie-Jensen, Øystein Holmen, Knut Bakke og Ole Trondsen. I hopp gikk unge navn som Alf Borgersen, Jan Abrahamsen, Terje Irby og Erland Steen igjen. Alt i alt gjorde klubben det mye bedre i langrennssporet enn i hoppbakken tiltross for satsingen i Harakollen
det bra. Organisert trening i hopp og langrenn kom i gang etter åpningen av Harakollen i 1953, og det gav hurtig gode resultater. Klubbmesterskap i hopp, kombinert og langrenn gikk igjen hvert år. Viktigst var nok likevel de årlige arrangementene av distriktshopprenn og langrenn. Gode navn i sporet mot slutten av årtiet var Hans Kristoffersen, Kjell Sveen, Henry Skar, Sver- re Sundhaugen, Ivar Lie-Jensen, Øystein Holmen, Knut Bakke og Ole Trondsen. I hopp gikk unge navn som Alf Borgersen, Jan Abrahamsen, Terje Irby og Erland Steen igjen. Alt i alt gjorde klubben det mye bedre i langrennssporet enn i hoppbakken tiltross for satsingen i Harakollen.


==Fotball==
==Fotball==

Sideversjonen fra 28. okt. 2010 kl. 13:09

Eiker Ski & Ballklubb var en idrettsforeningen på Øvre Eiker, som ble stiftet i 1927 ved en sammenslutning av Eker Skiklub ogHaugsund Idrætsforening. Foreningen rekrutterte først og fremst medlemmer fra Hokksund med omegn. I 1959 gikk inn i en sammenslutning med Falk-Kameratene og startet Hokksund Idrettslag.

Ski og Fotball var hele tiden de ledende aktivitetene, men skøyter sto også på programmet en kort tid på 1930-tallet. Etter krigen kom det også egne grupper for håndball, orientering og fri-idrett.

Foreningen bygde også dansegulv ved fotballbanen på Strømssletta, og dette var et populært samlingssted både før og etter krigen. Det ble etter hvert kjent under navnet Hokksund Sommerteater. I 1932 arrangerte foreningen den første av mange «Eiker-revyer», en tradisjon som ble tatt opp igjen på 1950-tallet.

I 1941 protesterte foreningen mot nasifiseringen av Idrettsforbundet ved å ikke delta på kretstinget, og 9. juni 1941 nedla styremedlemmene sine verv fordi de nektet å underskrive en erklæring fra Departementet for Idrett og Arbeidstjeneste.


Ski

Etter krigen var Ullernbakken i meget dårlig stand. Allerede i 1946 kom en plan om en ny hopp- bakke i Harakollen, men det gikk ikke i orden med leien, og dermed satset klubben videre i Ul- lern. Helt nødvendige utbedringer gikk sakte, men i 1951 lød den nye bakkerekorden på 62 meter. På halvårsmøtet i 1955 ble så bakken vedtatt nedlagt etter over 60 år. Den oppfylte ikke lenger tidens krav. I Harakollen stod en treningsbakke stod klar i 1952. Klubben ønsket tre bakker ved siden av hverandre, og den neste kom allerede året etter. Grunnleiekontrakten tok imidlertid lang tid å utarbeide, og hele anlegget stod ikke klart ved sammenslutningen i 1959. Håkon Rus- tand var i mange år primus motor i utbyggingen og la alene ned 1400 dugnadstimer her.

Skinteressen etter krigen var ganske god, og i hoppbakken gikk navn som Kjell Jacobsen, Torgeir Tærum, Erik Bryntesen og Gunnar Fossli igjen. I langrenn gjorde Jørg Bredesen og Håkon Rustand det bra. Organisert trening i hopp og langrenn kom i gang etter åpningen av Harakollen i 1953, og det gav hurtig gode resultater. Klubbmesterskap i hopp, kombinert og langrenn gikk igjen hvert år. Viktigst var nok likevel de årlige arrangementene av distriktshopprenn og langrenn. Gode navn i sporet mot slutten av årtiet var Hans Kristoffersen, Kjell Sveen, Henry Skar, Sver- re Sundhaugen, Ivar Lie-Jensen, Øystein Holmen, Knut Bakke og Ole Trondsen. I hopp gikk unge navn som Alf Borgersen, Jan Abrahamsen, Terje Irby og Erland Steen igjen. Alt i alt gjorde klubben det mye bedre i langrennssporet enn i hoppbakken tiltross for satsingen i Harakollen.

Fotball

I 1945 stod en oppgave foran alle andre i Eker Ski- og Ballklubb: å anlegge en gressbane. Øvre Eiker kommune var ikke særlig interessert, men det kom fart i arbeidet da naboklubben Eiker- Kvikk sa seg villig til å delta. En "gressbanekomite" med Knut Lie-Jensen som formann kom i gang, penger ble samlet inn og tomt erhvervet i 1946. Vestfossen IF kom etterhvert med, kommu- nen sa ja, tilsåing skjedde i 1948, og innvielsen av Øvre Eiker Stadion skjedde året etter. Grunnarbeidet hadde vært meget omfattende og anlegget derfor et betydelig løft, men etterhvert dabbet interessen av hos VIF og EikerKvikk da de ønsket tidsmessige baner selv. Vedlikeholdet må ha vært krevende opp gjennom -50årene for medlemmene da klubben ikke hadde klart å ansette en egen banemester, og i 1959 hadde kommunen ennå ikke overtatt anlegget, noe som vel egentlig hadde vært en forutsetning hele tiden.

Fotballen var ikke overraskende den idrett som skapte størst interesse i 1945. Publikum strøm-met til, og A-laget vant avdelingsmesterskapet. De deltok også i NM og møtte i 1. ordinære run- de Mjøndalen og spilte 3-3 i en meget dramatisk kamp, men tapte 0-1 i omkampen. I årene som fulgte kom det bra fart i treningen for A-laget og juniorlaget noe som gav framgang fram til 1948, men så rykket laget ned fra 1. til 3. divisjon i sesongene 1949, 1950 og 1951. Stabile spillere denne perioden var brødrene Ivar og Knut Lie-Jensen, Sigurd Warlo, Simen Loe, Thorleif Holm og Nils Styve. I 1952 gikk det bedre, og klubben rykket opp i 2. divisjon. I 1953-54 vant A-laget kretsmesterskapet med følgende spillere: Knut Holst, Yngvar Iversen, Asbjørn Bakke, Odd Engebretsen,, Torbjørn Varlo, Arne Bakke, Kristen Borge, Gunnar Bakke, Arne Engebretsen, Georg Engebretsen, Åge Hansen, John Anders Blegeberg, Olaf Gevelt og Hans Kristoffersen. Sistnevnte kom på A-laget i 1952, 16 år gammel, og spilte der til 1976.

I 1955 gjorde A-laget det meget bra med 2. plass i den nye 4. divisjon, og året etter fikk de fast trener. Klubben hadde tilhørt Øvre Buskerud fotballkrets, og det gav ulemper med lange reiser. En søknad om overføring til nedre krets gikk tilslutt i orden i 1958, og det skapte nok et oppsving i interessen.

Skøyter og bandy

Håndball

Orientering

De første orienteringsløpene vi kjenner til på Eiker ble arrangert sommeren 1940, på Fiskum i juni og ved Hokksund i august. Dette var fem år før Norges Orienteringsforbund ble stiftet, og bare tre år etter at det første Norgesmesterskapet ble arrangert i denne greinen, som i likhet med mange andre idrettsgreiner har sitt opphav i militærvesenet.

Det skal først og fremst ha vært Harald Loes fortjeneste at orienteringssporten fikk så tidlig fotfeste på Eiker. Han arbeidet ivrig for at Eiker Ski & Ballklubb skulle ta opp den nye idretten i tillegg til de tradisjonelle aktivitetene. Det fikk han gjennomslag for på general- forsamlingen i november 1940, etter at klubben hadde arrangert tre vellykkede løp samme høst. Loe ble selv valgt til orienteringsgruppas første formann.

Tidspunktet for å starte en slik aktivitet var selvsagt uheldig, sett i sammenheng med de stor- politiske begivenhetene. Nasjonal Samling overtok styringen av norsk idrett, og i løpet av 1941 ble aktiviteten innstilt i Eiker Ski & Ballklubb i likhet med så mange andre idretts- lag. Samme år ble det imidlertid arrangert et illegalt og strengt hemmelig "Norgesmesterskap", der Knut Lie-Jensen fra Hokksund ble mester. Helt fram til 1943 fortsatte orienterings- løperne på Eiker å arrangere slike løp, og det stanset først da ett av medlemmene ble arrestert. Harlad Loe var forøvrig meget aktiv i Hjemmefronten, og hans erfaring i skauen derfor kom til nytte på mer enn en måte.

Da freden kom, ble aktiviteten i orienteringsgruppa straks tatt opp igjen, og i januar 1946 gikk Eiker Ski & Ballklubb i spissen for dannelsen av Buskerud Orienteringskrets, der Harald Loe ble den første formannen. Han var også sentral i Norges Orienteringsforbund, som ble stiftet høsten 1945.

Årene rett etter krigen ble en blomstringstid for orienteringssporten på Eiker, og det ble rekruttert flere gode løpere lokalt, som Erling Hagen, Hans Engen, Odd Fjerdingstad, Åge Skramstad og Ole Brodahl. Klubben fikk også to løpere på aller høyeste nivå. Knut Berglia kom til Hokksund som lenmannsbetjent i 1949, og et par år etter meldte eikværingen Ole Skramstad seg inn i klubben. Han var blitt Norgesmester et par år tidligere, som medlem av IF Hellas fra Drammen. Sammen med Ole Brodahl utgjorde disse to i flere år ett av landets beste stafettlag. Det sportslige høydepunktet i denne perioden var likevel Knut Berglias individuelle Norgesmesterskap i 1953. Årsberetningen forteller at hele Hokksund var på stasjonen og tok imot da han kom hjem, og at han ble båret på gullstol gjennom gatene.

Også i bredden var aktiviteten stor. Eiker Ski & Ballklubb arrangerte hvert år fra 1945 til 1959 et større o-stevne som samlet fra 80 1945til opp mot 350 1956 deltakere. Høyde- punktet kom med NM for junior i 1954 som foregikk på Gorud utenfor Hokksund. Disse løpene ble dermed arrangert i alle deler av bygda, og det ble lagt ned et stort arbeid i o-gruppa med stadige oppdateringer og nytegning og synfaring av kart.

Ved sammenslutningen mellom Eiker Ski & Ballklubb og Falk-kameratene til Hokksund Idrettslag i 1959, brøt O-løperne ut og stiftet Eiker O-lag 8. januar 1960. Dette hadde sin bakgrunn i at orientererne ønsket en bredere klubb med tilslutning fra begge de to Eikerkommunene.


Fri-idrett

Kilder

  • Topp og bredde. Hokksund Idrettslag gjennom 100 år, 1904-2004