Ole Skramstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Skramstad 91 år
Ole Skramstad på Toten

Ole Skramstad (født 14. mai 1918). Han vokste opp på Island i Vestfossen. Hans foreldre var Olaf Skramstad og Hilda f. Fredriksen. Ole hadde tre søsken, Synnøve, Gunvor og Åge, som alle er døde. Han er siste gjenlevende i sin familie. Ole Skramstad hadde sin teoretiske utdannelse fra Heimtun Folkehøyskole, men tok sin fagutdannelse som sveiser på Drammen Slip og Verksted. Han tok fagbrev også som møbelsnekker, før han startet på en førtiårig karriere ved Jernbaneverkstedet på Sundland i Drammen.

Det var i idretten Ole Skramstad først og fremst gjorde seg kjent. Han var fra guttedagene en meget allsidig idrettstype. Som så mange andre startet han med fotball, men kom snart over på individuelle idretter. Ole var en meget habil friidrettsutøver, med sterke prestasjoner bla. på 1500 meter. Han løp for Idrettslaget Hellas i Drammen. Der startet han også sin orienteringskarriere. O-sporten passet glimrende for Ole Skramstad, han er sparpsindig og systematisk - det har han bevist også som habil sjakkspiller. Med kart og kompass ble han raskt en av de beste, og han var nær ved å bli norsk mester et par ganger etter krigen, før han i 1949 gikk helt til topps og tok NMK Kongens pokal.

Siden dette store høydepunktet i karrieren har Ole Skramstad vunnet hundrevis av o-løp i inn- og utland. Han deltok ikke bare i norske løp, men var nær ved å bli verdensmester i orientering for veteraner, med en andreplass. Da var han i syttiårene. Han deltok som aktiv o-løper helt til synet ble for dårlig, og ga seg ikke før han hadde passert 80 år.

Ved siden av sin egen løpskarriere var Ole Skramstad en viktig bidragsyter til o-sporten også organisatorisk. Han var med å stifte Eiker O-lag i 1961, og han var en av drivkreftene bak Nordisk Mesterskap som ble arrangert på Eiker i 1965. Sammen med Knut Berglia sto han for karttegningen, de to revolusjonerte o-kartene det året. Ole døde i januar 2017, nesten 99 år gammel.


Eiker Leksikons logo.jpeg Ole Skramstad inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!