Island (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Vestfosselva med bebyggelsen på Island i bakgrunnen, omkring 1920. Den gamle husmannsplassen som ga navn til området, ligger lengst til høyre i rekken med hus ut mot Vestfosselva.

Island var navnet på en husmannsplass under FossesholmØvre Eiker, 4-500 meter sør for hovedgården. Navnet er kjent siden 1700-tallet. Den gamle husmannsstua står fortsatt og er kjent under navnet "Islandsstua", men er ombygd til en moderne enebolig. Navnet Island brukes i dag om et større, men ikke klart definert, område i nærheten av den gamle boplassen. Villaene som ble bygget her i tida omkring første verdenskrig var blant de første villastrøkene rundt tettstedet Vestfossen. Boligbyggingen i dette området skjøt fart i de første tiårene etter krigen, og en finner fortsatt mye typisk etterkrigsbebyggelse her.

Navnet Island brukes først og fremst om området mellom Fossgata/Grinnaveien og Vestfosselva, fra Fossesholm Herregård og ut til gården Petraborg, mens området på motsatt side av Grindaveien kalles for Hestehagan.

På Island vokste blant annet Ole Skramstad opp.

Eiker Leksikons logo.jpeg Island (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!