Fossesholm Herregård
Fossesholm Herregård er et herregårdsanlegg med seks fredede bygninger rundt et åpent gårdstun. Seks av bygningene er fredet. De fleste bygningene kan dateres til 1700-tallet, og hovedbygningen har også bevart interiører fra denne perioden - spesielt i Storstua og Dagligstua, med håndmalte tapeter av blant andre kunstneren Erik Gustaf Tunmarck.
Museet har faste åpningstider i sommersesongen og er ellers åpent etter avtale. Det er skiftende kunstutstillinger, og Nedre Buskerud Hjemmefrontmuseum holder til i en egen avdeling i Steinfjøset. Butikk og kafé er åpen i sommersesongen og de siste helgene før jul, mens uteområdet er åpent og tilgjengelig året rundt. De siste årene er det gjennomført arkeologiske undersøkelser av det gamle parkanlegget, og det arbeides med å gjenskape dette. For øvrig brukes stedet til konserter, foredrag og andre arrangementer, og det leies ut lokaler til kurs, konferanser, bryllup, dåp, minnesamvær og liknende.
Fossesholm Herregård er en avdeling av Buskerudmuseet, som står for driften, mens Eiker Historielag er eier av eiendommen.
Kort historikk
Opphavet til herregården er gården Foss, som trolig har røtter tilbake til eldre jernalder og har navn etter fossen Holmefoss i sentrum av Vestfossen. I middelalderen var denne gården delt i Nordre Foss og Søndre Foss, som begge hadde betydelig mølle- og sagbruksdrift ved fossen.
Gårdens storhetstid startet i 1541, da lensherren i Akershus, Peder Hanssøn, gjorde gården til sentrum i det enorme Fossesholmgodset. I nærmere 300 år hadde gården en svært sentral plass i den store satsningen på trelkasthandel og sagbruksdrift i Drammensvassdraget. Eiere var blant andre familiene Litle og Lange, Hannibal Sehested, Kronen, Marselis, Neumann, Cappelen og Omsted.
I 1822 ble godset solgt på tvangsauksjon og raskt splittet opp i mindre gårdparter. Gårdene i Haug sogn er i dag matrikkelnummer 39 - Fossesholm, mens gårdene i Fiskum sogn er matrikkelnummer 115 - Fossesholm.
Hovedbygningen ble vedtaksfredet av Riksantikvaren i 1923. Anlegget var i privat eie fram til 1973, da Eiker Historielag kjøpte tunet med bygninger og en del inventar med støtte fra Eiker Sparebank og Øvre Eiker kommune. Tre år seinere ble Stiftelsen Fossesholm opprettet og har i mange år stått for restaurering og drift. Fossesholm Herregård var en del av Eiker og Lågendalen Museum fra 2006 og har siden 2014 vært en avdeling av Buskerudmuseet.
Bildegalleri
Kilder
- Fossesholm Herregårds nettsider
- Eikerminne: tidsskrift utgitt av Eiker Historielag 2023. Digital versjon i Nasjonalbiblioteket
Fossesholm Herregård inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside! |