Eiker O-lag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Eiker O-lag er en orienteringsklubb som ble stiftet 8. januar 1960. Klubben rekrutterer medlemmer hovedsaklig fra Nedre Eiker og Øvre Eiker. Fram til 1960 var O-løperne på Eiker organisert i Eiker Ski & Ballklubb. Høsten 1959 vedtok imidlertid denne foreningen en sammenslutning med den andre store idrettsforeningen i Hokksund, Falk-Kameratene, og den nye foreningen fikk navnet Hokksund Idrettslag. Det var foranledningen til at Eiker O-lag ble stiftet bare noen uker seinere. Det aktive orienteringsmiljøet var redde for at ski og fotball ville bli for enerådende. Samtidig signaliserte navnevalget at klubben skulle favne hele Eiker og ikke bare Hokksund-området. Årene etter stiftelsen av den nye foreningen ble en viktig vekstperiode. En milepæl ble nådd i 1965, da klubben arrangerte sitt første individuelle Norgesmesterskap. Bare tre år seinere ble det også arrangert NM i stafett. Arrangementene ble prikkfritt gjennomført, og Eiker O-lag fikk spesielt skryt for gode kart. Det skyldtes for en stor del at klubbens gamle storløpere, Knut Berglia, Ole Skramstad og Ole Brodahl, nå brukte erfaringene sine på dette området. På slutten av 1960-årene kom også turorienteringen i gang, med Kjell Amundsen som en av drivkreftene. Dermed begynte sporten å utvikle seg til en familieaktivitet, med tilbud både til gamle og unge. Samtidig fortsatte Eiker O-lag i høyeste grad også å satse på toppidretten. I 1978 sto klubben som arrangør av verdensmesterskapet i orientering med start og innkomst på Bermingrud utenfor Hokksund. Dette arrangementet fikk stor anerkjennelse for sin gjennomføring.

På denne tiden var klubben også i ferd med å få fram en ny løper på aller høyeste nivå. Morten Berglia (1958-) var en av verdens fremste orienteringsløpere i 1980-årene, med VM-bronse i 1981 og verdensmestertittel i 1983. I tillegg var han med på å ta VM-gull i stafett i 1983, 1985 og 1987. Andre gode orienteringsløpere på denne tiden var Pål Bakke, Carl Axel Berlin og brødrene Even og Pål-Woldstad Hansen. Også de siste årene har Eiker O-lag hatt utøvere som har hevdet seg godt på nasjonalt nivå. Klubben arrangerte Norgesmesterskapet i 1994 og var så seint som i fjor vertskap for VM i skiorientering. Den aller største begivenheten de siste årene er nok likevel byggingen av eget klubbhus på Ormåsen. Det ble tatt i bruk høsten 1998, slik at foreningen for første gang i sin historie fikk et samlingssted. Regelmessige klubbkvelder og variert aktivitet har bidratt til å holde interessen oppe. Eiker O-lag er i dag en aktiv forening med godt over 200 medlemmer. Klubben utgir så å si hvert år nye kart, både for konkurranse og turorientering. Det arrangeres nybegynnerkurs og treningsleirer, og opp gjennom årene er det utplassert mer enn 4000 turorienteringsposter.

Eiker O-lag har fire nålevende æresmedlemmer: Kjell R. Johansen, Morten Berglia, Hans Roar Bakken og Hans L. Werp. Æresmedlemmene Knut Berglia, Arne Bakke, Ole Brodahl og Ole Skramstad har gått bort.

Kilder

  • Topp og bredde. Hokksund Idrettslag gjennom 100 år, 1904-2004
  • «Eiker O-lag». Utklippsmappe ved Øvre Eiker bibliotek
  • Eiker O-lags nettsiderEiker Leksikons logo.jpeg Eiker O-lag inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!