Elingård: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Elingård''', (tidlegare skrive ''Eline'', ''Elin'' og ''Ellinggaard'') er en historisk herregård i Onsøy, I dagens Fredrikstad kommune.
'''Elingård''', (tidlegare skrive ''Eline'', ''Elin'' og ''Ellinggaard'') er en historisk herregård i [[Onsøy]], I dagens [[Fredrikstad]] kommune.


==Navn og opprinnelse==
==Navn og opprinnelse==
Sannsynligvis kommer navnet Elingård av at gården ligger ved vannet. Elin kommer sannsynligvis av en sammensettning av ''àl(l)'' (vassdrag) og ''vin'' (slette, beitemark). I et manuskript fra 1400tallet omtales gården som Eline. På 1600-tallet ble gården kalt Ellinggård, noe den fremdeles omtales om i nærmiljøet. <ref>Fredrikstad Museum. "[http://www.fredrikstad.kommune.no/museet/default.asp?ArtID=1078 Elingård Herregård]". Oppsøkt 15.07.2008.</ref>
Sannsynligvis kommer navnet Elingård av at gården ligger ved vannet. Elin kommer sannsynligvis av en sammensettning av ''àl(l)'' (vassdrag) og ''vin'' (slette, beitemark). I et manuskript fra [[1400-tallet]] omtales gården som Eline. På 1600-tallet ble gården kalt Ellinggård, noe den fremdeles omtales om i nærmiljøet. <ref>Fredrikstad Museum. "[http://www.fredrikstad.kommune.no/museet/default.asp?ArtID=1078 Elingård Herregård]". Oppsøkt 15.07.2008.</ref>


==Bygningshistorie==
==Bygningshistorie==
[[Bilde:elingaardstor.jpg|thumb|Elingård sett gjennom borggården.]] Gårdens historie kan spores tilbake til [[1300-tallet]], men idag finnes det ikke bebyggelse fra før [[1645]] på gården. I en arkeologisk undersøkelse i 1998 fant man spor etter flere enkeltstående bygninger.<ref>Fredrikstad Museum. "[http://www.fredrikstad.kommune.no/museet/default.asp?ArtID=1078 Elingård Herregård]". Oppsøkt 15.07.2008.</ref>


[[Bilde:elingaardstor.jpg|thumb|Elingård sett gjennom borggården.]] Gårdens historie kan spores tilbake til 1300-tallet, men idag finnes det ikke bebyggelse fra før 1645 på gården. I en arkeologisk undersøkelse i 1998 fant man spor etter flere enkeltstående bygninger.<ref>Fredrikstad Museum. "[http://www.fredrikstad.kommune.no/museet/default.asp?ArtID=1078 Elingård Herregård]". Oppsøkt 15.07.2008.</ref>
Elingårds grunnplan og deler av dagens gårdsbebyggelse går tilbake 1645 hvor den tidligere bebyggelsen ble totalskadd i en brann. Etter brannen ble gårdsfunksjonene samlet i ett større gårdsbygg. Vi vet ikke hvordan denne bygningen så ut, men kjelleren på dagens våningshus stammer fra denne bygningen. Kjellerne er i [[barokken|barokkstil]] og kombinerer [[krysshvelv]] og [[tønnehvelv]]. Kjellerne, som  er bygd på et fundament av eketre, er i kilder omtalt som «de prektigste gårdskjellere i landet».  


Elingårds grunnplan og deler av dagens gårdsbebyggelse går tilbake 1645 hvor den tidligere bebyggelsen ble totalskadd i en brann. Etter brannen ble gårdsfunksjonene samlet i ett større gårdsbygg. Vi vet ikke hvordan denne bygningen så ut, men kjelleren på dagens våningshus stammer fra denne bygningen. Kjellerne er i barokkstil og kombinerer krysshvelv og tønnehvelv. Kjellerne, som er bygd på et fundament av eketre, er i kilder omtalt som «de prektigste gårdskjellere i landet».  
Etter at gården nok en gang brant ned i [[1746]], ble dagens bygning oppført. Den nye bygningen ble utstyrt med to sidefløyer, riktignok uten kjellere. Både hoved- og sidefløyen hadde åpne [[svalgang|svalganger] som vendte mot borggården. Hovedfløyen hadde dessuten hall som ledet gjennom huset, slik at alleen som ledet ned mot gården i praksis fortsatte gjennom huset og ut i [[barokkhage|barokkhaven]] på baksiden.


Etter at gården nok en gang brant ned i 1746, ble dagens bygning oppført. Den nye bygningen ble utstyrt med to sidefløyer, riktignok uten kjellere. Både hoved- og sidefløyen hadde åpne svalganger som vendte mot borggården. Hovedfløyen hadde dessuten hall som ledet gjennom huset, slik at alleen som ledet ned mot gården i praksis fortsatte gjennom huset og ut i barokkhaven på baksiden.
På begynnelsen av 1800-tallet skiftet Elingård eiere. Den nye eieren utførte kraftige moderniseringsarbeider på bygningen for at den skulle stemme bedre med [[empirestil|empiremoten]]. Som del av denne moderniseringen ble svalgangene bygget igjen, og hallen i første etasje ble erstattet av innendørs trapper. Det var også i denne perioden av presteværelset og stua i første etasje ble utstyrt med empiretapeter i papir.
 
På begynnelsen av 1800-tallet skiftet Elingård eiere. Den nye eieren utførte kraftige moderniseringsarbeider på bygningen for at den skulle stemme bedre med empiremoten. Som del av denne moderniseringen ble svalgangene bygget igjen, og hallen i første etasje ble erstattet av innendørs trapper. Det var også i denne perioden av presteværelset og stua i første etasje ble utstyrt med empiretapeter i papir.


==Spesielle detaljer==
==Spesielle detaljer==
===Likværelset===
===Likværelset===
«Det Huitfeldske likkammer» ligger i den sydligste delen av huset, og var et værelse kun beregnet for likvaker. Rommet er det eneste som ikke ble konvertert til empirestil på begynnelsen av 1800-tallet. Veggene er kledd i et hypertvevd striestoff som er dekorert med blå og hvite kineserier som er datert til omkring 1760. Opprinnelig fantes det en likport som kistene skulle fraktes ut gjennom, men denne ble erstattet av et vindu på 1950-tallet.<ref>Grethe Borges. "Likkammeret på Elingaard, funksjon og dekorasjon". i ''Mindre alv 12.'' Fredrikstad Museum, Fredrikstad 2007.</ref>
«Det Huitfeldske likkammer» ligger i den sydligste delen av huset, og var et værelse kun beregnet for likvaker. Rommet er det eneste som ikke ble konvertert til empirestil på begynnelsen av 1800-tallet. Veggene er kledd i et kypertvevd striestoff som er dekorert med blå og hvite kineserier som er datert til omkring 1760. Opprinnelig fantes det en likport som kistene skulle fraktes ut gjennom, men denne ble erstattet av et vindu på 1950-tallet.<ref>Grethe Borges. "Likkammeret på Elingaard, funksjon og dekorasjon". i ''Mindre alv 12.'' Fredrikstad Museum, Fredrikstad 2007.</ref>


===Gårdsanlegget===
===Gårdsanlegget===
Gårdsanlegget på Elingård ble påbegynt i 1610, og skal ha blitt bygd etter mønster av Rosenborg slott i København. Slike borganlegg er uvanlige i norsk byggetradisjon.<ref>Schou, Terje. ''Onsøys Historie. Tiden fra 1537 til 1700.'' Fredrikstad Kommune 1994. 56</ref> Gården ligger på et platå omringet av vollgraver med bastioner i hjørnene, og ankomsten foregikk via en vindebro. <ref>Stylegard, Franz Arne. [http://arkeologi.blogspot.com/2007/09/smaalenenes-amt.html bloggpost] 06.09.2007. Oppsøkt 15.07.2008</ref>. Opprinnelig har gården også hatt en barokkhave.
Gårdsanlegget på Elingård ble påbegynt i 1610, og skal ha blitt bygd etter mønster av Rosenborg slott i København. Slike borganlegg er uvanlige i norsk byggetradisjon.<ref>Schou, Terje. ''Onsøys Historie. Tiden fra 1537 til 1700.'' Fredrikstad Kommune 1994. 56</ref> Gården ligger på et platå omringet av [[vollgrav|vollgraver]] med [[bastion|bastioner]] i hjørnene, og ankomsten foregikk via en [[vindebro|vindebro]]. <ref>Stylegard, Franz Arne. [http://arkeologi.blogspot.com/2007/09/smaalenenes-amt.html bloggpost] 06.09.2007. Oppsøkt 15.07.2008</ref>.


==Eiere==
==Eiere==
[[Bilde:elingard.jpg|thumb|Portal over hovedinngangen.]] De første eierne vi kjenner til på Elingård, var Haftorslekten. Det fortelles at Jon Haftorson, som levde på 1300-tallet, holdt skurdøl der. På 1400-tallet ble Elingård eid av Olav Torsteinson Gyldenhorn, og ble dermed herregård.  
[[Bilde:elingard.jpg|thumb|Portal over hovedinngangen.]] De første eierne vi kjenner til på Elingård, var Haftorslekten. Det fortelles at Jon Haftorson, som levde på 1300-tallet, holdt skurdøl der. På 1400-tallet ble Elingård eid av Olav Torsteinson Gyldenhorn, og ble dermed [[herregård]].  


Elingård hadde sin storhetstid på 1600-tallet da Norges rikes kansler Jens Bjelke bodde der.
Elingård hadde sin storhetstid på 1600-tallet da [[Norges rikes kansler]] Jens Bjelke bodde der.


==Eksterne Lenker==
==Eksterne Lenker==

Sideversjonen fra 15. jul. 2008 kl. 13:58

Elingård, (tidlegare skrive Eline, Elin og Ellinggaard) er en historisk herregård i Onsøy, I dagens Fredrikstad kommune.

Navn og opprinnelse

Sannsynligvis kommer navnet Elingård av at gården ligger ved vannet. Elin kommer sannsynligvis av en sammensettning av àl(l) (vassdrag) og vin (slette, beitemark). I et manuskript fra 1400-tallet omtales gården som Eline. På 1600-tallet ble gården kalt Ellinggård, noe den fremdeles omtales om i nærmiljøet. [1]

Bygningshistorie

Elingård sett gjennom borggården.

Gårdens historie kan spores tilbake til 1300-tallet, men idag finnes det ikke bebyggelse fra før 1645 på gården. I en arkeologisk undersøkelse i 1998 fant man spor etter flere enkeltstående bygninger.[2]

Elingårds grunnplan og deler av dagens gårdsbebyggelse går tilbake 1645 hvor den tidligere bebyggelsen ble totalskadd i en brann. Etter brannen ble gårdsfunksjonene samlet i ett større gårdsbygg. Vi vet ikke hvordan denne bygningen så ut, men kjelleren på dagens våningshus stammer fra denne bygningen. Kjellerne er i barokkstil og kombinerer krysshvelv og tønnehvelv. Kjellerne, som er bygd på et fundament av eketre, er i kilder omtalt som «de prektigste gårdskjellere i landet».

Etter at gården nok en gang brant ned i 1746, ble dagens bygning oppført. Den nye bygningen ble utstyrt med to sidefløyer, riktignok uten kjellere. Både hoved- og sidefløyen hadde åpne [[svalgang|svalganger] som vendte mot borggården. Hovedfløyen hadde dessuten hall som ledet gjennom huset, slik at alleen som ledet ned mot gården i praksis fortsatte gjennom huset og ut i barokkhaven på baksiden.

På begynnelsen av 1800-tallet skiftet Elingård eiere. Den nye eieren utførte kraftige moderniseringsarbeider på bygningen for at den skulle stemme bedre med empiremoten. Som del av denne moderniseringen ble svalgangene bygget igjen, og hallen i første etasje ble erstattet av innendørs trapper. Det var også i denne perioden av presteværelset og stua i første etasje ble utstyrt med empiretapeter i papir.

Spesielle detaljer

Likværelset

«Det Huitfeldske likkammer» ligger i den sydligste delen av huset, og var et værelse kun beregnet for likvaker. Rommet er det eneste som ikke ble konvertert til empirestil på begynnelsen av 1800-tallet. Veggene er kledd i et kypertvevd striestoff som er dekorert med blå og hvite kineserier som er datert til omkring 1760. Opprinnelig fantes det en likport som kistene skulle fraktes ut gjennom, men denne ble erstattet av et vindu på 1950-tallet.[3]

Gårdsanlegget

Gårdsanlegget på Elingård ble påbegynt i 1610, og skal ha blitt bygd etter mønster av Rosenborg slott i København. Slike borganlegg er uvanlige i norsk byggetradisjon.[4] Gården ligger på et platå omringet av vollgraver med bastioner i hjørnene, og ankomsten foregikk via en vindebro. [5].

Eiere

Portal over hovedinngangen.

De første eierne vi kjenner til på Elingård, var Haftorslekten. Det fortelles at Jon Haftorson, som levde på 1300-tallet, holdt skurdøl der. På 1400-tallet ble Elingård eid av Olav Torsteinson Gyldenhorn, og ble dermed herregård.

Elingård hadde sin storhetstid på 1600-tallet da Norges rikes kansler Jens Bjelke bodde der.

Eksterne Lenker

Referanser

<references>

  1. Fredrikstad Museum. "Elingård Herregård". Oppsøkt 15.07.2008.
  2. Fredrikstad Museum. "Elingård Herregård". Oppsøkt 15.07.2008.
  3. Grethe Borges. "Likkammeret på Elingaard, funksjon og dekorasjon". i Mindre alv 12. Fredrikstad Museum, Fredrikstad 2007.
  4. Schou, Terje. Onsøys Historie. Tiden fra 1537 til 1700. Fredrikstad Kommune 1994. 56
  5. Stylegard, Franz Arne. bloggpost 06.09.2007. Oppsøkt 15.07.2008