Ellevte kvartal i Gamlebyen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
<onlyinclude>'''[[Ellevte kvartal i Gamlebyen|Ellevte kvartal]]''' i [[Gamlebyen i Fredrikstad]] avgrenses av Toldbodgaten i vest, Færgeportgaten i nord, Kirkegaten i øst og Voldportgaten i sør. Her finner vi flere bygniner oppført etter [[bybrannen i Fredrikstad 1830|bybrannen i 1830]]. Flere av bygningene mot elven er oppført på langt eldre kjellere. </onlyinclude>.
<onlyinclude>'''[[Ellevte kvartal i Gamlebyen|Ellevte kvartal]]''' i [[Gamlebyen i Fredrikstad]] avgrenses av Toldbodgaten i vest, Færgeportgaten i nord, Kirkegaten i øst og Voldportgaten i sør. Her finner vi flere bygniner oppført etter [[bybrannen i Fredrikstad 1830|bybrannen i 1830]], men flere av bygningene mot elven er oppført på langt eldre kjellere. </onlyinclude>.


Av de mest fremtredende bygningene i kvartalet er [[Kommisjonsgården]] og [[Binggården]] fra 1830-årene. Bygningene mot elva er oppført i mur, mens bygningene øst i kvartalet er oppført i tømmer. Den nordøstre delen av kvartalet er idag en park, men her lå [[De grundmurede infanteribaraquer|de gamle kaserner]] frem til brannen i 1830.
Av de mest fremtredende bygningene i kvartalet er [[Kommisjonsgården]], [[Binggården]] og [[Thiis-gården]] eller Villa Glommen. Bygningene mot elva er oppført i mur, mens bygningene mot Kirkegaten er oppført i tømmer. Den nordøstre delen av kvartalet er idag en park, men her lå [[De grundmurede infanteribaraquer|de gamle kaserner]] frem til de ble totalskadd i brannen i 1830.  


== Ellevte kvartal før bybrannene i 1764 og 1830 ==
== Ellevte kvartal før bybrannene i 1764 og 1830 ==
Linje 11: Linje 11:
== Kilder ==
== Kilder ==
*Dehli, Martin: ''Fredrikstad bys historie'', bd. 1 og 2, Fredrikstad 1960 og 1964
*Dehli, Martin: ''Fredrikstad bys historie'', bd. 1 og 2, Fredrikstad 1960 og 1964
*Dahle, Erik:  ''Bevaringsplan for Gamlebyen'', 1969
*Dahle, Erik:  ''Bevaringsplan for festningsbyen Fredrikstad'', 1969


[[Kategori:Kvartal i Fredrikstad]]
[[Kategori:Kvartal i Fredrikstad]]


{{Q1}}
{{Q1}}

Sideversjonen fra 23. nov. 2008 kl. 12:04

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Ellevte kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad avgrenses av Toldbodgaten i vest, Færgeportgaten i nord, Kirkegaten i øst og Voldportgaten i sør. Her finner vi flere bygniner oppført etter bybrannen i 1830, men flere av bygningene mot elven er oppført på langt eldre kjellere. .

Av de mest fremtredende bygningene i kvartalet er Kommisjonsgården, Binggården og Thiis-gården eller Villa Glommen. Bygningene mot elva er oppført i mur, mens bygningene mot Kirkegaten er oppført i tømmer. Den nordøstre delen av kvartalet er idag en park, men her lå de gamle kaserner frem til de ble totalskadd i brannen i 1830.

Ellevte kvartal før bybrannene i 1764 og 1830

Kvartalets bygninger

Kommisjonsgården, Færgeportgaten 76 i Gamlebyen i Fredrikstad. Gården ble bygd som militært rettslokale og stod ferdig i 1834. Den er bygd på tomten etter De grundmurede infanteribaraquer eller «De gamle kaserner». De gikk med i bybrannen i 1830. Kommisjonsgården er en enetasjes murbygning i empirestil og er trolig oppført etter tegninger av arkitekten Christian Heinrich Grosch. Han står også bak Rosinggården. Kommisjonsgården ble oppført under ledelse av ingeniøroffiseren Sinding, som også signerte tegningene til bygningen.

Kilder

  • Dehli, Martin: Fredrikstad bys historie, bd. 1 og 2, Fredrikstad 1960 og 1964
  • Dahle, Erik: Bevaringsplan for festningsbyen Fredrikstad, 1969