Førerkort for motorkjøretøy

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. jul. 2018 kl. 12:49 av Andreas Mar-Nor (samtale | bidrag) (Mellomlagring.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Førerkort for motorkjøretøy er et offentlig tildelt privilegium på å føre motorkjøretøy, som i hovedsak betyr motorvogn og motorsykkel.

Lover om førerkort

Førerkortsøknad nr. 1 i Helgeland politidistrikt

I 1912 ble Lov om bruk av motorvogner av 21 juni 1912 (motorvognloven) vedtatt av Stortinget. Lovens kapittel III «Om motorvogns fører» stilte flere krav for å føre bil.[1] Bil kunne bare føres av den som minst var 18 år gammel, som etter førerprøve var blitt godkjent av politiet, og som således hadde mottatt certifikat. For å drive offentlig passasjetrafikk måtte man likevel minst være 21 år gammel. Lovens kapittel VI «Om motorcykler» gjorde samme bestemmelser gjeldende for motorsykkel. Lovens ikrafttreden ble satt til den 1. april 1913.

Etter forslag fra Arbeidsdepartementet ble Kongelig resolusjon av 18 mars 1913 (motorvognforskriften) deretter fastsatt av Statsrådet, som gav utfyllende bestemmelser til motorvognloven.[2] I avdeling C ble det opplistet en rekke krav til førerkortsøknaders form og innhold. Ved tillegg av den 19. juli 1915 ble det dessuten inntatt en bestemmelse som angikk vernepliktsforhold. Dermed hadde Norge fått sine første alminnelige bestemmelser for førerkort. Søknadspakken skulle inneholde følgende dokumenter.

  • Søknad: Det skulle skrives egen søknad. I praksis kom dette til å skje med et tosidig søknadsskjema, nemlig skjema nr. VII «Andragende om førercertifikat».
  • Fødselsattest: Fødsels-/dåpsattest fra søkerens sokneprest.
  • Vandelsattest: Vitnesbyrd fra «to kjendte og troværdige mænd» om søkerens «paalidelighet og ædruelighet».
  • Legeattest: Bekreftelse fra lege om at søkeren hadde tilstrekkelig god helse, herunder syn og hørsel.
  • Kjørelærerattest: Bekreftelse fra godkjent kjørelærer på at søkeren hadde bestått tilstrekkelig opplæring.
  • Vernepliktsbok: Vernepliktsbok eller tilsvarende.
  • Fotografi: Såkalt «brystbillede i visitkortformat».

Videre måtte søkeren bestå førerprøve. Dette skjedde under nærvær av en bilsakkyndig, som på denne tiden arbeidet i eller for politiet. Motorvognforskriften stilte flere krav til sakkyndiges kompetanse, habilitet med mer.[3] Blant annet måtte de erklære at de ikke hadde økonomiske interesser i bilbransje eller -industri.

Førerkorts utseende

Førerkort fra 1956

Førerkort har hatt skiftende utseende. Motorvognforskriften av 1913 bestemte at at politiet skulle utstede førercertifikat som bestod av sertifikatnummer, innehaverens personalia og innehaverens fotografi, som skulle forsynes med politiets stempel og med sertifikatnummer.[4]

Referanser

  1. Mejlænder 1920:3-4.
  2. Mejlænder 1920:21-24.
  3. Mejlænder 1920:22.
  4. Mejlænder 1920:23.

Litteratur