Alstahaug kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alstahaug kommune
1820 Alstahaug komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1820
Fylke Nordland
Kommunesenter Sandnessjøen
Areal 187.61  km²
Areal land 186.73  km²
Areal vann 0.88  km²
Folketall 7 300 (2023)
Sammenslåing(er) 1965: Tjøtta og Sandnessjøen innlemma.
1971: Skålvær overført fra Vega
Fradeling(er) 1995: Fastlandsområde i øst overført til Vefsn
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Alstahaug kommune ligger i Nordland, i regionen Helgeland. Alstahaug grenser til kommunene Dønna, Herøy, Leirfjord, Vefsn, Vevelstad og Vega. Administrasjonssenter er Sandnessjøen, hvor omkring 80 % av befolkninga er bosatt. Det eneste andre tettstedet i kommunen er Tjøtta.

Kommunen dekker det meste av øya Alsten, med unntak av den nordøstlige delen. I tillegg omfatter den flere mindre øyer sør og sørvest for Alsten. Det har vært flere grenseendringer og sammenslåinger i kommunens historie. I 1965 ble Tjøtta og Sandnessjøen kommuner innlemma i Alstahaug. I 1971 ble så øygruppa Skålvær overført fra Vega. Et fastlandsområde øst i kommunen ble i 1995 overført fra Alstahaug til Vefsn.

Historie

Kommunen har noen av de eldste boplassene på Helgeland. Ved Brastad er det funnet steinredskaper fra Komsakulturen, iblanda en del flintredskaper med trekk fra Fosnakulturen. Det ligger et helleristningsfeltRødøya, der særlig noen figurer som er tolka som skiløpere har fått mye oppmerksomhet. En av dem ble brukt som piktogram under OL på Lillehammer 1994.

KongshaugenHaugsneset antas å være den største gravrøysa i Nordland. Den er hele tretti meter i diameter og åtte meter høy. I ei mindre røys nær Kongshaugen ble det funnet gjenstander fra eldre bronsealder i 1963.

Kommunedelen Tjøtta er kjent fra sagalitteraturen som Hårek av Tjøttas sete fra omkring år 1000. På Leikenga finner man et stjerneforma tunanlegg med tolv tufter som antas å være fra vikingtida, og omkring dem rundt 25 gravhauger. Det står også en bauta der, kjent som Leikmøyas spø.

Alstahaug kirke, hvor Petter Dass var sokneprest fra 1689 til 1704.
Foto: Børge Evensen (2004)

Alstahaug er også kjent i kirkelig sammenheng. Den eldste delen av Alstahaug kirke er fra omkring 1200. Berømmelsen kom langt senere, da salmedikteren Petter Dass ble sokneprest i Alstahaug prestegjeld i 1689. Han hadde sitt kall her fram til sin død i 1704. På Alberhaugen like ved Alstahaug prestegård finner man Petter Dass-museet og en minnebauta over Dass. Prestegården er fra 1760, og er freda. Ved kirken finner man gravminnet til Mattias Bonsach Krogh, som var første biskop i Nord-Norge.

Tjøtta internasjonale krigskirkegård er det omkring 7500 sovjetiske krigsgraver. Her hviler de fleste av de sovjetiske krigsfangene som omkom i Nord-Norge under andre verdenskrig. Inntil den sovjetiske gravlunden er gravene til ofrene fra Rigel-katastrofen i 1944, da mer enn 2500 mennesker omkom da fangeskipene MS «Rigel» og DS «Korsnes» ble bomba.

Administrative områder

Området tilsvarer det tidligere Alstahaug prestegjeld, med sokna Alstahaug, Sandnessjøen og Tjøtta. Prestegjeldet er erstatta av Alstahaug kirkelige fellesråd, som ligger i Nord-Helgeland prosti i Sør-Hålogaland bispedømme. Alstahaug sokn er tilnærma lik den opprinnelige Alstahaug kommune før sammenslåinga i 1965.

Kommunen tilhører Alstahaug og Leirfjord lensmennsdistrikt i Helgeland politidistrikt. Det ligger under Alstahaug tingrett.

Næringsliv

Fisket har mista mye av sin betydning som næringsvei i kommunens, mens jordbruket fortsatt er viktig. Man finner særlig melk- og kjøttproduksjon, og med unntak av noe dyrking av poteter, bygg og grønnsaker brukes det meste av jordbruksarealet til beite.

Lokalavisa Helgelands blad utgis fra Sandnessjøen.

Se også

Galleri

Kilder

Koordinater: 66.01936° N 12.60212° Ø